Atık plastik maddelerden üretilen siyah ve renkli poşetlerin, buzdolabında
yemek saklanmak üzere kullanılmaması önerildi. A.A'nın, beyaz eÅŸya teknik servislerine ''kötü kokuya dayalı arıza baÅŸvurularından'' hareket ederek yaptığı araÅŸtırma sonucunda, sorunun poÅŸetlerden kaynaklandığı ve insan saÄŸlığını tehdit ettiÄŸi belirlendi.      Selçuk Ãœniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Yusuf Durak, piyasada kullanılan renkli poÅŸetlerin büyük bölümünün, toplama ve kalitesiz atık plastiklerin eritilmesiyle üretildiÄŸini, bu nedenle alışveriÅŸ poÅŸetlerinin sadece taşıma amaçlı olarak kullanılması gerektiÄŸini vurguladı.    Durak, söz konusu poÅŸetlerin, buzdolabına konulması durumunda, kötü koku oluÅŸmasına neden olduÄŸu gibi buzdolabındaki tüm gıda maddelerinin kokusunda ve tadında da bozulmaya yol açtığı vurguladı.     Bu poÅŸetlerin üretiminde ÅŸeffaf rengin oluÅŸturulamadığı, üretici firmaların da bu tip hammadde ile üretilen poÅŸetleri siyah ve renkli olarak üretmek zorunda kaldığını anlatan Durak, ÅŸunları kaydetti:    ''Kimyasal madde oranları iyi ayarlanmamış naylon-plastik karışımı poÅŸetlerin içeriÄŸinde, psikrofil tipi bakteriler bulunur. DoÄŸrudan hastalık yapıcı özelliÄŸi olmayan bu bakterilerin en büyük özelliÄŸi eksi 8 ile artı 15 derece arasında kolayca yaÅŸayabilmeleridir. Bu nedenle buzdolapları içinde, çeÅŸitli gıda maddeleri ile farklı ÅŸekillerde tepkimeye giren bakteriler, dolap içinde kötü koku oluÅŸtururlar. OluÅŸan kötü koku ise diÄŸer gıda maddelerine de sinerek, gıdaların koku ve tatlarında önemli deÄŸiÅŸikliÄŸe neden olur.''Â
button