Buzadam'a DNA testi

Güncelleme Tarihi:

Buzadama DNA testi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Vücudunda dövme var

1991 yılında bulunan İceman’in bilimsel incelemelerine ilk kez dün başlandı. Üzerinde dövmeler bulunan İceman’in önce DNA testi yapılacak.

Yaklaşık 10 yıl önce İtalya-Avusturya sınırında 3 bin metre yükseklikte bulunan 5300 yıllık bakır çağı insanının cesedi üzerinde bilimsel araştırmalara başlandı. BBC'nin haberine göre buzlar arasında bulunduğu için günümüze kadar hiç bozulmadan gelen cesedin yüzeysel araştırmasında bir çoban ya da avcı olduğu tahmin edilmişti.

‘‘Iceman’’ (Buzadam) adı verilen ve İtalya ile Avusturya arasında yıllarca paylaşılamayan cesedin yakınında bir bakır balta, ok ve yaylar bulunmuştu. Üzerinde hayvan derisinden giysileri ve soğuktan korunmak için otlarla doldurulmuş ayakkabıları vardı. Iceman, İtalya ve avusturya bilim adamları arasında yapılan görüşmelerın ardından 2 yıl önce İtalya'daki Bolzano Arkeoloji Müzesi'nde özel korumaya alındı. Görüşmelerin tamamlanmasından sonra tarih öncesi çobanın cesedi üzerinde diş ve genetik uzmanlarının araştırma yapmasına dün başlandı. 45 yaşlarında, 1.65 boyunda ve tahmini 40 kilo ağırlığında olan Iceman üzerinde yapılacak araştırma hakkında bilgi veren Glasgow Üniversitesi'nden Prof. Jim Dicksen, önce cesetten alınacak parçalarla DNA testi yapacaklarını belirtti. Prof. Dicksen, öncelikle Iceman'ın ölüm nedenini saptamaya çalışacaklarını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!