Buz gibi suda kutlama

Güncelleme Tarihi:

Buz gibi suda kutlama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de yaşayan Ortodokslar, dün Hz. İsa'nın vaftiz oluşunun yıldönümünü kutlarken, Ermeniler hem vaftizi hem de Noel'i (Hz.İsa'nın kutsal doğuş bayramı) kutladılar.

Fener Rum Patrikhanesi'nde dün sabah biraraya gelen topluluk Patrik Bartholomeos'un yönettiği ayinle Hz. İsa'nın vaftiz oluşunun yıldönümünü kutladı. Rumlar'ın ‘Fota yortusu’ diye adlandırdıkları gün içinde başka kiliselerde de ayinler düzenlendi ve her yıl olduğu gibi denize haç atılarak, Hz, İsa'nın vaftiz oluşu simgelendi. Yeşilköy'deki Ayestefanos Kilisesi Derkol Metropoliti Konstantin'in yönettiği ayin sonrasında, kilisedeki topluluk, sahile kadar yürüdü. Metropolit Konstantin'in denize attığı, üzerinde Hz.İsa'nın resmi olan haçı, suya atlayan beş genç arasından 31 yaşındaki Hristo Benlisoy sudan çıkardı. Haç öpülerek Metropolit Konstantin'e teslim edildi. Çengelköy'deki Aya Yorgi Kilisesi'ndeki töreni ise Kadıköy Metropoliti Ioakim yönetti. Çengelköy sahilinden denize atılan haçı ise Atina'dan özellikle yarışma niteliğindeki bu kutlama için gelen 20 yaşındaki, Atina Üniversitesi Spor Akademisi öğrencisi Hristo Keşişoğlu sudan çıkardı. Keşişoğlu, haçı üç yıldır üst üste sudan çıkardığını söyledi. Yeşilköy'deki törene Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosu Fotios Jan Xydas, Çengelköy'deki törene Konsolos İoannis Gigas katıldı. Heybeli, Burgaz, Kınalıada ile Bebek sahilinden de haç atıldı.

Noel'i diğer Hıristiyanlar gibi 24-25 Aralık'ta değil, 6 Ocak günü kutlayan Ermeniler ise Meryem Ana Patriklik Kilisesi'nde biraraya geldiler. Ermeniler'in Dzınunt (doğuş) yortusu olarak adlandırdıkları dünkü ayini, Türkiye Ermenileri Patriği Başepiskopos Mesrob Mutafyan yönetti. Ayin, geçen ekimde patrik seçilen Ba şepiskopos Mutafyan'ın yönettiği ilk Noel ayini olması açısından da önem taşıdı. 300'ü aşkın Ermeninin katıldığı ayinde okunan dua ve ilahilerden sonra Noel mesajı veren Mutafyan, Noel ve yılbaşının, Ramazana denk gelmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, tüm dünya için barış diledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!