Büyükşehir sizi dinliyor mu?

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehir sizi dinliyor mu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

Acaba yerel yöneticiler halkın şikayetlerine kulak veriyorlar mı? İlçe belediyelerine uyguladığımız testi Büyükşehir'de de yaptık. Bazı kurumlarda nazik görevlilerle

karşılaştık. İETT'de ise oldukça sinirli birisiyle muhatap olduk. Şunu da eklemeliyiz: Karşımıza nazik birinin çıkması, sorunumuzun halledileceğini göstermiyor!

İETT: Katlanacaksınız!

İETT’yi arıyoruz. Santrale ‘‘Bir şikayetimiz var’’ diyoruz. Bizi birine aktarıyor. Şikayetimizi özetliyoruz: ‘‘Otobüs hatlarında yaz tarifesi başlamış. Vatandaş olarak bundan haberimiz yok. Hergün aynı saatte bindiğimiz otobüs bugün yarım saat geç hareket etti. Bu değişiklik bir gün önceden yolculara duyurulamaz mı? Ayrıca plantonluklarda hareket saat çizelgeleri yok’’ diyoruz. Görevlinin aynı konuda kendisine gelen telefonlardan sıkılmış olduğu belli: ‘‘Katlanacasınız. Daha uygulama bugün başladı. Bu işler kolay olmuyor. Yüzlerce kişi aradı aynı şeyi söyledi’’ diyor. Görevliye ‘‘Değişiklikler panoya daha önce yansıtılsa vatandaş da mağdur olmasa...’’ diyecek oluyoruz. ‘‘Efendim kolay olmuyor bu işler. Katlanacaksınız’’ cevabını veriyor. Görüşme görevlinin bu sözleri üzerine bitiyor.

TEL: 0212-2450720

İSKİ: Kaza bu, belli olur mu?!

İSKİ'de de şikayetleri Beyaz Masa dinliyor. Arayıp, ‘‘Su kesintileri vatandaşa neden geç haber veriliyor?’’ diye soruyoruz. Beyaz Masa çalışanı ‘‘Trafikte giderken hangi arabanın kaza yapacağı, başımıza ne geleceği belli oluyor mu?’’ diye bize soruyor. ‘‘İSKİ'nin kesintileri de böyle. Bazen istenmeden kesinti oluyor. Vatandaşın haberi olmuyor’’ diyor. Israr ediyoruz: ‘‘Su kesintisini birkaç gün önceden duyursanız da ona göre tedbir alsak daha iyi olmaz mı?’’ Görevli, ‘‘Bu duyurular zaten yapılıyor’’ diyor. İSKİ duyurularının kesinti başladıktan sonra vatandaşa yansıdığını söyleyince görevli ‘‘Sizi basın bürosuna bağlayayım. Şikayetinizi bir de onlar dinlesinler’’ şeklinde konuşuyor. TEL: 0212-5883800

Büyükşehir Beyaz Masa: Haklısınız

Yıldız Parkı karanlıklar içinde. Parktaki köşklere akşam giderseniz karanlık ormandan geçmek zorundasınız. Arabayla bile tedirgin oluyor insan. Beyaz Masa'yı arayıp ‘‘Parkın içi neden aydınlatılmıyor. Arabası olmayan aileler köşklere nasıl çıkacak?’’ diye soruyoruz. Beyaz Masa görevlisi şikayetimize hak veriyor. İsim ve telefon istiyor. Konuyu ilgili müdürlüğe iletip en kısa sürede bize cevap vereceklerini belirtiyor.

Beyaz Masa: 0212-5125500

İGDAŞ: Bölgeye başvurun

Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kuruluşlardan İGDAŞ'ta da şikayetleri Beyaz Masa dinliyor. Beyaz Masayı arayıp ‘‘Eyüp'te falan sokakta oturuyoruz. Bizim sokağa ne zaman doğalgaz gelecek?’’ diye sorduk. Görevli, ismini verdiğimiz sokağın İGDAŞ Beyoğlu Bölge Müdürlüğü’nü ilgilendirdiğini, şikayetimizi oraya iletmemiz gerektiğini söyledi.

TEL: 0212-6264646

ULAŞIM AŞ: Aramanız iyi oldu

Metro ve hızlı tramvay Ulaşım AŞ'ye bağlı. Aksaray- Esenler arasında metro girişlerinde çöp sepeti yok. Yolcular çöpleri yere atıyor. Ulaşım AŞ'yi arayıp, ‘‘İstasyon girişlerine çöp bidonu koysanız’ diyoruz. Beyaz Masa'yı bağlıyorlar. Görevli, peronlarda çöp bidonları bulunduğunu belirtiyor. ‘‘Girişlere de koyamaz mısınız?’’ diye ısrar ediyoruz. Görevli, ‘‘Güvenlik nedeniyle istasyon girişlerine çöp bidonu koyamıyoruz. Ama peronlardaki sepetler biraz büyütülebilir. Bu konuda şikayetler geliyor. Sizin de aramanız iyi oldu. Yetkililere bunu hemen ileteceğiz’’ cevabını veriyor. TEL: 0212-5689970

KİPTAŞ: Bizi yine arayın

Büyükşehir’in konut üreten şirketlerinden KİPTAŞ'ın İkitelli, Kağıthane ve Pendik'te yaptırdığı 15 bine yakın evde binlerce insan oturuyor. Pendik Hilal konutlarında aidatlarda astronomik bir artış var. Geçen yıl 10 milyon ödeyen Hilalşehir sakinleri her ay temizlik ve güvenlik için 18 milyon ödemek zorundalar. KİPTAŞ'ı arıyoruz. Halkla İlişkiler'e aktarıyorlar: ‘‘Sizi Müdür Yardımcısı'yla görüştüreceğiz.’’ Derdimizi müdür yardımcısına anlatmaya hazırlanırken sekreter bize KİPTAŞ evlerinin yönetiminden sorumlu özel şirketten birinin telefonunu veriyor. ‘‘Probleminizi onlar çözebilirler’’ diyor. Biz de bu özel şirketi, yani İstanbul Konut AŞ'yi arıyoruz. Birkaç görüşmeden sonra bir şirket avukatıyla görüştürüyorlar bizi. Aidatın artan giderler göze alınarak hazırlandığını anlatıyor. Ayrıca ‘‘Kafanıza takılan başka bir sorun olursa bizi yine arayın’’ ‘Şikayeti olan başka arkadaşınız varsa onlar da arayabilir’’ diyor., direkt telefonunu veriyor. ‘

TEL: 0212-6181624

Kuyular devredildi mi, devredilmedi mi?

SİNANOBA

Geçtiğimiz hafta ‘‘Bu faturalar da neyin nesi?’’ başlıklı bir habere yer vermiştik. Sinanoba Emlak Bankası Konutları'ndan arayan, faks gönderen okurlarımız, ücretsiz olarak suyunu kullandıkları ve siteye ait kuyuların Mart ayında belediyeye devredilmesinden sonra karşılaştıkları sorunları dile getirmişlerdi. Kuyuların belediye tarafından devraldığı bildirilerek site sakinlerinden 18 milyon TL abone parası alınmış; ardından da miktar olarak fazlasıyla abartılı su faturaları gönderilmişti. Sözgelimi hiç oturulmamış ve halen oturulmayan bir daireye milyonlarca liralık fatura gelmiş.

Biz site sakinlerinin şikayetlerini sütunlarımızda duyurmuş ve Mimar Sinan Belde Belediye Başkanı Nail Öztürk'ten bir açıklama beklediğimizi yazmıştık.

Önceki gün yine site sakinlerinden bir okurumuz aradı. Emlak Bankası ile yaptıkları görüşmede Mart ayında devredildiği söylenen kuyuların henüz resmen belediye tarafından devralınmadığını öğrenmişler. Bu, kuyu devir tesliminin henüz yasal olmadığı anlamına geliyor.

Su saatleri söküldü

Dün, elimize ulaşan bir faksta ise yine Emlak Bankası Konutları'ndan bir okurumuz, kuyu devir tesliminden ve abonelik ücretinden haberdar olmayan kimi semt sakinlerinin ‘‘kaçak su kullandığı’’ gerekçesiyle su saatlerinin sökülüp ceza ödemeye zorunlu kılındıklarını anlatıyor. Okurumuz, ceza ödedikten sonra abonelik ücreti alındığın da belirtiyor.

Mimar Sinan Belde Belediye Başkanı Nail Öztürk'ten bir açıklama bekliyoruz, sizlere duyuracağız.

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Yalnızca bir kez temizlik...

MALTEPE

Maltepe Zümrütevler'den arayan okurumuz, belediyeden yıllardır hiçbir hizmet görmediklerine dair şikayetlerinin sütunlarımızda yayınlanmasındanüç gün sonra sokaklarıda temizlik yapıldığını, ama bu uygulamanın arkasının gelmediğini bildirdi.

Öte yandan Sağlık Ocağı ambulanslarının, park eden TIR'lar nedeniyle geçiş engeliyle karşılaşması durumunun sürdüğünü de öğrendik.

Kablolu TV: Var mı, yok mu?

FATİH

Fatih, Horhor'da oturduğunu belirten bir okurumuz, haftada en az iki kez kablolu TV kesintisiyle karşı karşıya kaldıklarını anlatmış. 126'ya arızayı bildirdiklerinde kendilerine verilen direkt telefonlara hergün günde en az on kere telefon etmek zorunda kaldıklarını belirten okurumuz, ya sorunun giderilmesini, ya da abonelere sağlıklı bilgi verilerek, aboneliğin yürüyüp yürümediğinin anlışılmasını istiyor.

İGDAŞ ve spekülasyonlar

KOZYATAĞI

Eski Üsküdar Yolu, Topçu İbrahim Sokak'tan (E-5'e paralel) arayan bir okurumuz uzun zamandır doğalgaz beklediklerini anlattı. Carrefour, PTT Hastanesi ile komşu olduklarını; çok yakınlarına kadar pekçok yere doğalgaz geldiğini anlatan okurumuz, birçok kez yaptıkları başvuruda sokaklarına kazı izni çıkmadığı için doğlgaz alamadıklarını belirtti. Semt sakinleri bu durumun spakülasyona yol açtığı görüşünde: Politik nedenlerle sokaklarına kazı izni verilmediği söylentilerinden söz etti okurumuz.

Artık gelsin

Birçok evin sağlıksız bir şekilde kışın kömürle ısındığını anlatan okurumuz, oturdukları apartmanda doğalgaz beklentisiyle kombi sisteminin bulunduğunu ancak uzun zamandır doğalgaz beklediklerini belirtti.

Yönetenlerin dikkatine...

Beyaz masa yok ama çözüm var

İlçe belediyelerine uyguladığımız ‘‘şikayetlerimizi dinliyorlar mı?’’ testinin sonuçlarını vermeye devam ediyoruz. Bazı belediyelerde bir Beyaz Masa servisi

yok, ama ilgili birime yönlendirilerek şikayetinizi bildirebiliyorsunuz. Hatta sorunla ilgilenip sizi yeniden aradıkları bile oluyor. Örneğin Avcılar...

ESENLER

Şikayetlerle Halkla İlişkiler Servisi ilgileniyor. Yetkili, belediyenin bir sokağa ilaçlama yapmamasıyla ilgili şikayetimizi dinledikten sonra, mesai bitmek üzere olduğundan konuyla yarın ilgileneceklerini söyledi. Ertesi gün hatırlatmak için bir kere daha aramamıza gerek olmadığını garanti etti.TEL: 0212 5683386

GÜNGÖREN

Beyaz Masa'ya gürültü yapan bir işyerini şikayet ettik. Görevli önce konuyla zabıtanın ilgilendiğini söylerek bize zabıta müdürlüğünün telefonunu vermek istedi. Madem öyle, Beyaz Masa neye yarıyor deyince, şikayetimizi not aldı ve zabıta müdürlüğüne konuyu kendisinin ileteceğini söyledi. Beyaz Masa: 0212 6422718

AVCILAR

Avcılar Meydanı'ndaki parkta insanlara saldıran bir köpeği ihbar etmek için belediyeyi aradık. Santral bizi veteriner müdürlüğüne bağladı. Veteriner, olay yerine bir ekiple gideceğini, gerekirse tıbbi müdahalede bulunacağını bildirdi. Ertesi gün, aynı veteriner arayarak olay yerine gittiklerinde böyle bir köpekle karşılaşmadıklarını bildirdi. SANTRAL: 0212-6956200

BAĞCILAR

Beyaz Masa'ya bir derenin etrafa yaydığı kötü kokuyu şikayet ettik. Yetkili, konunun ilçe belediyesini değil, Büyükşehir Belediyesi'ni ilgilendirdiğini söyleyerek bir sorumlulukları olmadığını söyledi. Ancak yine de Büyükşehir'e konuyu kendilerinin ileteceğini söyledi.

Beyaz Masa: 0212 5505973

KARTAL

Bir okulun öğrencilerine bahçenin önünde açık yiyecekler satıldığını Beyaz Masa'ya ilettik. Yetkili, orada her gün denetim yapıldığını, olay yerine hemen bir zabıta görevlisinin gönderileceğini söyledi. Beyaz Masa:

0216 3744206

TUZLA

Yol ışıklarının yanmadığını Beyaz Masa'ya şikayet ettik. Görevli, konuyu not aldıktan sonra ismimizi sordu. Sorunu ilgili birimlere aktaracağını söyleyerek ertesi gün, tekrar telefon etmemizi istedi. Sorunumuz çözülse de çözülmese de Beyaz Masa’yı haberdar etmemizi rica etti.

Beyaz Masa: 0216 3924900

BAHÇELİEVLER

Tek bir şikayet masası yerine, hayvan sağlığı, kaçak yapı ve çevre konularında üç ayrı şikayet hattı bulunuyor. Bu hatlar doğrudan ilgili birimlere bağlı. Biz Alo Kaçak Yapı Hattı'nı arayarak bir ihbarda bulunmak istediğimizi söyledik, doğrudan İmar Müdürlüğü'ne bağladılar. Müdürlükteki memur, kaçak yapının adresini sordu ve hemen bölge zabıtasına telsizle anons geçeceklerini, gerekli işlemin başlatılacağını belirtti.

Alo Hayvan Sağlığı Hattı: 641 56 94 Alo Kaçak Yapı Hattı: 652 08 09 veya 652 09 08

Alo Çevre Sağlığı Hattı: 552 77 47 SANTRAL: 0212-557 40 24

ÜMRANİYE

Bir bina inşaatı sırasında tarihi bir çeşmenin yıkıldığını Beyaz Masa'ya ilettik. Yetkili, konuyla ilgili daha önce belediyenin bir işlem yaptığını, söz konusu yıkımı gerçekleştiren firmanın cezalandırıldığını söyledi. Beyaz Masa:

0216 4435600

SİLİVRİ

Şu anda tüm şikayetler Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'ne yapılıyor. Bir şikayet masası oluşturmak için çalışıyor ve yöntemi en iyi uygulayan belediyeler üzerinde araştırma yapıyorlar. ‘‘Başvuruda bulunan vatandaşın şikayetini bilgisayara girerek, 48 saat içinde geri dönüp şikayetçi vatandaşa sonuç hakkında bilgi vermeyi hedefliyoruz’’ diyorlar. SANTRAL: 0212-7271002 (24)

l DEVAMI YARIN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!