Büyükşehir’den kente AGİT makyajı

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehir’den kente AGİT makyajı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İstanbul Zirve Toplantısı için yoğun bir çalışma başlattı.

Büyükşehir Belediyesi, AGİT Zirvesi için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Ana arterler yıkanıyor, yollardaki çukurlar onarılıyor, kaldırımlar yeniden düzenleniyor, yol çizgileri çiziliyor, trafik kazalarına karşı önlem olarak sinyalizasyon sistemi kontrol ediliyor. Ayrıca yanmayan sokak lambaları değiştiriliyor, görüntü kirliliğine yol açan reklam panoları kaldırılıyor, çimler kesiliyor, ağaçlar budanıyor, ana arterler çiçeklerle süsleniyor. Büyükşehir Belediyesi’nin, İstanbullulardan çok yabancı konuklar için başlattığı hizmetler ilgili birimlere göre şöyle:

Araştırma Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanlığı Trafik Müdürlüğü tarafından Atatürk Havalimanı, Yenikapı, Unkapanı, Şişhane ve Beşiktaş yönündeki yol çizgileri, Hilton Oteli ile Orduevi ve Radyoevi ile Harbiye Kavşağı arasında bilgi panosu çalışmaları tamamlandı. Sinyalizasyon önlemleri ve riskli kavşak kontrol cihazları ile ilgili çalışmalar sürdürülüyor.

Kontrol Daire Başkanlığı tarafından geçiş güzerg*ahları üzerindeki kirlilik yaratan reklam billboardları, megaboardlar kaldırtıldı. Yıldız Parkı’nda otopark çalışması sürdürülüyor.

İGDAŞ’ın doğalgaz temini ile ilgili şebeke şeflikleri 24 saat süreyle vardiyalı çalışacak. Zirve süresince vadide kazı çalışması yapılmayacak. Doğalgaz hatlarının güvenliği için Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği sağlanacak.

Kültür AŞ Genel Müdürlüğü, 17-20 Kasım tarihleri arasında Cemal Reşit Rey stüdyolarını gösterime kapattı. Organizasyon sekreteryasının talebi halinde CRR, toplantılara tahsis edilecek.

Acil Yardım ve Can Kurtarma Müdürlüğü tarafından, Zirve süresince 14 doktor, 1 sağlık memuru, 5 hemşire, 20 şoför ve 10 ambulans, İl Sağlık Müdürlüğü emrine tahsis edildi. Diğer personel, araç ve gereçler de ihtiyaç olasılığına karşı hazır bulundurulacak.

İşletmeler Müdürlüğü tarafından, 7 yıkama robotu, 24 süpürge aracı ve 12 çeşitli araç ile 103 işçi 24 saat görevde tutulacak. Atatürk Havalimanı, Beyoğlu ve Beşiktaş ilçeleri, konferans ve ikametgah tesisleri ile çevreleri ve ana arterler periyodik olarak yıkanacak.

İstanbul Bölgesi İtfaiye Müdürlüğü, zirve süresince 48 araç ve 371 personel ile görev yapacak. Çırağan Sarayı’nda iki, Lütfi Kırdar Kongre Sarayı’nda bir nöbetçi araç hazır bekleyecek. Ayrıca, Yeşilköy, Sefaköy, Bakırköy, Zeytinburnu, Fatih, Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş itfaiye istasyonları alarm halinde bekleyecek.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından, Atatürk Havalimanı, Yeşilyurt, Sahilyolu, Yenikapı, Eminönü, Unkapanı, Şişhane, Taksim, Karaköy, Fındıklı, Dolmabahçe ve Beşiktaş güzergáhındaki yeşil alanlar temizleniyor, çimler biçiliyor, mevsimlik çiçekler ekiliyor, yeşil alanları çevreleyen korkuluklar boyanıyor, süs bitkileri ve ağaçlar budanıyor, yanmayan direk lambaları onarılıyor.

Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü tarafından Atatürk Havalimanı, Taksim, Maçka ve Beşiktaş ile yabancı konukların konaklayacağı otellerin çevrelerindeki ana arter, cadde ve sokaklardaki çukurlar kapatılıyor, yollar onarılıyor, kaldırımlar yeniden düzenleniyor.

Resmi dairelerde asgari personel

Vali Erol Çakır, AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) İstanbul Zirvesi nedeniyle, konferans vadisindeki resmi dairelerde planlama yapılarak, görevlerin asgari düzeyde personelle yürütülmesinin uygun görüldüğünü bildirdi. Çakır 18-19 Kasım 1999 tarihlerinde 62 ülkenin devlet veya hükümet başkanları ile dışişleri bakanları ve heyetlerinin katılımıyla düzenlenecek AGİT Zirvesi nedeniyle, trafik akışını kolaylaştırmak için bazı önlemlerin alındığını vurguladı. Çakır, 17-18-19 Kasım 1999 tarihlerinde Atatürk Havalimanı (sahil yolu güzergahı) ile Konferans Vadisi arası (Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ve civarı), Çırağan Sarayı ve heyetlerin ikamet edeceği oteller ve civarında bulunan (Hyatt Regency, Ceylan Intercontinental, The Marmara, İstanbul Hilton, Divan, Conrad İstanbul ve Swissotel) resmi dairelerde planlama yapılarak, görevlerin asgari düzeyde personelle yürütülmesinin uygun görüldüğünü belirtti. Çakır, kamu kurum ve kuruluş amirleri ile kaymakamların söz konusu alanda bulunan resmi birimlerin tespitini yapıp, gerekli önlemleri alacaklarını söyledi.

Okula gidemeyen izinli sayılacak

17, 18 ve 19 Kasım'da yapılacak AGİT zirvesinde felç olacak trafik nedeniyle Şişli, Beyoğlu ve Beşiktaş ilçelerinde 3 gün kapanacak 128 okuldaki yaklaşık 130 bin öğrencinin ders kayıpları daha sonra telafi edilecek. Bu ilçe sınırları içinde oturan ancak başka ilçelerdeki okullarda okuyan öğrenciler, zirve nedeniyle doğacak trafik aksaklığı nedeniyle okullarına gidemezlerse, idari izinli sayılacaklar.

İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, 3 ilçedeki 3 günlük kaybın Habitat'ta olduğu gibi yetişme kursları ya da ders saatlerine birer saat ilave edilerek telafi edilmesini planladıklarını söyledi. Güvenlik vadisi olarak adlandırılan 3 ilçede oturan öğrencilerin ilçe dışındaki okullarına gitmekte zorluk çekmeleri halinde kolaylık gösterileceğini açıklayan Balıbey ‘‘Öğrencilerin evlerinin bulunduğu yeri belgelemeleri durumunda ve okul servislerinin de bu bölgelere girememeleri halinde öğrenim gördükleri okuldan idari yönden izinli sayılabilecekler. Bu konuda okullara talimat verildi’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!