Büyük sesler Açıkhava sever

Güncelleme Tarihi:

Büyük sesler Açıkhava sever
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Most Production'ın Renault'nun sponsorluğunda düzenlediği Açıkhava Konserleri, bu akşam saat 21.00'de Sezen Aksu'nun konseriyle başlayacak. Bugüne kadar sayısız sanat etkinliğine ev sahipliği yapan, sayısız yıldızı ağırlayan Harbiye Açıkhava Tiyatrosu, son yıllardaki adıyla Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi 1947'den beri sanatseverlerin hizmetinde.

Bu yaz Açıkhava Tiyatrosu'nda Buena Vista'dan Lou Reed'e, Bryan Ferry'den Natacha Atlas'a, Burhan Öçal'dan Compay Segundo'ya pek çok sanatçıyı ağırlayan Caz Festivali bitti, ardından Stomp geldi; variller, kapaklar, kibritler, süpürgelerle muhteşem bir gösteri verip gitti, şimdi sırada Açıkhava Konserleri var. Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nin kapıları bu akşam Most Production'ın bu mekanda ikinci kez düzenlediği Açıkhava Konserleri için açılacak. Rumeli Hisarı sayılmazsa, sahne, İstanbul'un tek açıkhava tiyatrosu. Birçok yerde olduğu gibi Roma ya da Bizans döneminden kalmış değil. İstanbul'un eski sahipleri yağışlı iklimi göz önüne almış olacaklar ki kentin tek açıkhava sahnesi burası ve sadece 53 yıllık.

1940'larda Tepebaşı'ndaki iki tiyatro dışında İstanbul'a yeni gösteri merkezleri kurulması planlandı ve bunlar daha sonra Taksim'de kurulacak Opera Binası (sonradan AKM) ile Maçka'daki açık tiyatro binasıydı. Böylece istanbul bir amfitiyatroya sahip oldu. Maçka'daki inşaat 1947'de tamamlandı ve ilk alkışlar Ağustos 1947'de Sophokles'in ‘‘Kral Oidipus''u için koptu. Harbiye Açıkhava Tiyatrosu o tarihten bu yana sayısız konser, tiyatro ve gösteriye ev sahipliği yaptı. 1995'te adı İstanbul'un eski belediye başkanlarından Cemil Topuzlu'ya atfen Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi olarak değiştirildi, ancak halen Açıkhava Tiyatrosu deniliyor.

Her ne kadar birçok konser öncesi ‘‘ya yağmur yağarsa'' endişesi taşınsa da yağıştan iptal edilen konser sayısı yılda 10'u bulmuyor. Bu da genel üzerinde sadece yüzde 5'lik bir pay.

Sahne İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'na bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Dört bin oturma yeri olan tiyatro, ayakta alınan seyircilerle beş bin kişilik bir kapasiteye ulaşıyor. Her yıl Mayıs-Eylül döneminde etkinliklere sahne olan Cemil Topuzlu, Büyükşehir Belediyesi'nin organize ettiği Boğaziçi Festivali başta olmak üzere, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, Akbank, Yapı Kredi Bankası, Most Production ve Pozitif A.Ş. tarafından çeşitli etkinlikler için kullanılıyor.

Amfitiyatronun konumu gereği muhteşem olan manzarasının yanısıra akustik düzeni de her tür gösteriye uygun. Şehir Tiyatroları Müdürü Abdullah Kaplan görevde olduğu dört yıldan bu yana birçok kez buna bizzat şahit olduğunu söylüyor: ‘‘Bunun en iyi örneği geçtiğimiz haftasonu burada bir konser veren Stomp Grubu. Prensip olarak sadece kapalı mekanlarda konser veren grup, burada açıkhavada bir konser verdi ve akustik düzenden çok memnun kaldılar.''

Sahnenin bu özelliği biraz daha geri planda kalmış olsa da Cemil Topuzlu Sahnesi konserlerin yanısıra tiyatro ve bale gösterilerine de uygun olarak düzenlenmiş. Yeteri kadar büyük olan sahnenin hemen önünde bir orkestra çukuru var. Sanatçıların kostümlerini değiştirebilmeleri için soyunma odaları, duşlar ve tuvaletler yapılmış. Seyirci tuvaletleri genel görünümü bozmasın diye yeraltına inşa edilmiş, belki de yoğunluğun yanısıra herkes bu yüzden kokusundan şikayetçi.

Bu yıl kimler var?

27 - 28 - 29 Temmuz Sezen Aksu

30 Temmuz Neşet Ertaş ‘‘Bozkırın Tezenesi''

31 Temmuz Uğur Yücel

1 - 2 Ağustos Candan Erçetin

3 Ağustos Erkan Oğur & İsmail H. Demircioğlu, ‘‘Anadolu Beşik''

4 Ağustos Bülent Ortaçgil

5 Ağustos Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu ‘‘Kardeş Türküler''

7 Ağustos Sezen Aksu & Haris Alexiou

8 - 9 Ağustos Haris Alexiou

10 - 11 - 12 - 13 - 14 Ağustos Sezen Aksu

15 - 16 Ağustos Goran Bregoviç

18 - 19 Ağustos Nilüfer

Tüm konserler saat 21.00'de başlayacak.

Bilet satış yerleri: Harbiye Açıkhava Tiyatrosu gişesi, tel: (0212) 296 36 10-11, Biletix çağrı merkezi

tel: (0216) 454 15 55

53 yılın öyküsü

Şehircilik uzmanı M. Prost 1930'larda İstanbul'un

imar planını hazırlarken Dolmabahçe Gazhanesi'nin arkasındaki, o zaman bostanlarla kaplı geniş vadiyi büyük bir kültür parkı yapmayı uygun buldu. Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nin öyküsü de bu kararla başladı. İleride arazinin değerleneceği düşünülerek bütün bostanlıklar kamulaştırıldı. Ve daha sonra lunaparkın, Spor ve Sergi Sarayı'nın, açıkhava sahnesinin yapılacağı bu alana 2 Numaralı Park adı verildi.

O yıllarda tiyatroya önem

veren Cumhuriyet rejimi yöneticileri Taksim Meydanı'na bir büyük opera binası ve 2 Numaralı Parka bir açıkhava sahnesi kurmayı kararlaştırdı. Böylece İstanbul Tepebaşı'ndaki iki eski ahşap tiyatro binasından başka yeni gösterim alanlarına sahip oldu.

Parkın üst kısmındaki meyilli arazi Açıkhava Tiyatrosu için en uygun yer olarak kabul edildi. Tiyatronun planını Nihad Yücel ve Nahid Uysal hazırladı. Yapımına Lütfi Kırdar zamanında 1946'da başlandı. 9 Ağustos 1947'deki açılış törenine karşın, bütün

eksiklikler ancak 1950'de tamamlandı ve bu eklemelerle maliyeti 900 bin lirayı buldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!