"Büyük Melen Nehri, en kurak durumda bile İstanbul'a yeter"

Güncelleme Tarihi:

Büyük Melen Nehri, en kurak durumda bile İstanbula yeter
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2007 14:28

Devlet Su İşleri 14. Bölge Müdürü Cüneyt Gerek, İstanbul'un 'orta vadede' içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla yürütülen Büyük İstanbul İçmesuyu 2. Merhale Projesiyle (Büyük Melen Projesi) ilgili, “Büyük Melen Nehri, en kurak durumda bile İstanbul'a yeter” dedi.

Haberin Devamı

Büyük Melen Projesiyle ilgili Düzce'de Vali Yardımcısı Osman Demir başkanlığında, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, Devlet Su İşleri (DSİ), İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ile İstanbul Teknik Üniversitesinden (İTÜ) uzmanların katılımıyla toplantı düzenledi.

DSİ 14. Bölge Müdürü Cüneyt Gerek, toplantıda yaptığı konuşmada, Büyük Melen Projesinin tamamlanması halinde İstanbul'a yılda 1 milyar 180 milyon metre küp su akıtılacağını söyledi.

2007 yılı yağışlarında son 50 yıla oranla ciddi bir düşüşün yaşandığını anlatan Gerek, şunları kaydetti:
“İstanbul'da son dönemlerde kuraklık hüküm sürmekte. Düzceli her ne kadar su sıkıntısı yaşamasa da Anadolu'nun belli bölgelerinde ve metropol şehirlerde uzun yıllar ortalamasına bakıldığında yağmur suyunda ciddi bir düşüş var.
İstanbul'da bulunan barajların doluluk oranı şu anda yaklaşık yüzde 35 civarında. Ve kent, nüfusa su sağlayabilmek için çevre illerdeki kaynaklardan faydalanmak zorunda. Proje kapsamında Büyük Melen Havzasının dolduracağı baraj 1 Milyar 180 milyon metre küp kapasite ile kullanıma açılacak.”

Haberin Devamı

İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakasında su kaynaklarının kullanımı açısından dengesizlik yaşandığını da ifade eden Gerek, sözlerine şöyle devam etti:
“İstanbul 2 ayrı kıtaya oturan bir vilayettir. Nüfusun yüzde 40'ı Anadolu, yüzde 60'ı Avrupa yakasında yaşıyor. Su kaynakları açısından değerlendirildiğinde ise ciddi bir dengesizlik var. Kaynakların yüzde 40'ı Avrupa, yüzde 60'ı Anadolu Yakası'nda bulunuyor. Bu dengesizliğin ortadan kaldırılması için kıtalar arası su transferi yapılacak.”
Cüneyt Gerek, kış sezonunun da kurak geçmesi halinde riskli bir döneme girilebileceğine işaret ederek, “Ancak Büyük Melen Nehri en kurak durumda bile İstanbul'a yeter dedi. Bu sebeple bazı projelerin acil olarak bitirilmesi gerekiyor.”

“İSTANBUL SUYU 20 EKİM'E KADAR YA ALACAK YA ALACAK”

İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Tevfik Göksu da toplantıda yaptığı konuşmada, 2004 yılından bu yana yaptıkları takiplerde, ciddi bir kuraklığın yaşandığına şahit olduklarını bildirdi.

Haberin Devamı

İklim değişikliklerine bağlı olarak kuraklığın artacağını tahmin ettiklerini anlatan Göksu, şöyle konuştu:
“Ama bu kadar hızlı bir seyir göstereceğini tahmin etmemiştik. 1994 yılı sendromunu herkes hatırlar. Barajlarımızda sınırlı miktarda su vardı. En büyük sıkıntı da suyun kirli olmasıydı. Bir daha böyle bir durumun yaşanmaması için elimizden geleni yapacağız. Büyük Melen, bizim için çok önemli ve bu kaynak 20 Ekimde İstanbul'a ya akacak ya akacak...
Melen Çayı kirletilmeye devam edilirse, su kaynağı olmaktan çıkar. 1994 yılında 590 Milyon metre küp hacmimiz vardı. 2007 yılına bakıldığında bu oran 1.045 Milyon metre küpe yükseldi. Ama hala su krizi yaşıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!