Büyük kutlama

Güncelleme Tarihi:

Büyük kutlama
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Tarih 28 Ekim 1923... Bundan tam 74 yıl önce. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkıntılarından yeni bir devlet kurmaya kararlı genç önder, Çankaya Köşkü'nde dava arkadaşlarını biraraya topladı. Mustafa Kemal Atatürk'ün kafasında o akşam, bir ulusun, küllerin arasından yeniden doğuşunun fikirleri var. Ve O, 28 Ekim akşamında büyük müjdeyi verdi: ‘‘Arkadaşlar, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz.’’ Bu tarihi sözlerden bir gün sonra, 29 Ekim 1923 günü, CHP Grubu, Anayasa Komisyonu ve Meclis Genel Kurulu, ‘‘Türkiye devletinin hükümet biçimi Cumhuriyettir’’ hükmünü kabul etti. Böylece bir ulusun kaderi değişti ve genç Cumhuriyet'in temelleri TBMM'de atıldı.

TÜM YURTTA COŞKU

Cumhuriyet'in kuruluşunun 74'üncü yılı yarın tüm yurtta, KKTC'de ve yurtdışı temsilciliklerinde görkemli törenlerle kutlanacak. 74'üncü yıl kutlamaları, bu yıl daha büyük bir katılım ve coşkuyla kutlanacak. Törenler bugün saat 13.00'te 21 pare top atışıyla başlayacak. Bütün kamu kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin kutlama programı yaptığı Cumhuriyet Bayramı kutlamaları yarın sabah Cumhurbaşkanı Demirel'in başkanlığındaki devlet ricalinin Anıtkabir'de Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk'ün kabrini ziyareti ile sürecek. Demirel, daha sonra TBMM'ye geçerek, devletin üst düzey yöneticilerini, TBMM üyelerini, askeri ve sivil kuruluşların temsilcileriyle kordiplomatiğin kutlamalarını kabul edecek. TBMM'deki bu kutlamalardan sonra Atatürk Kültür Merkezi (AKM) tören alanında Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla resmi tören yapılacak. Bu törende Türk Silahlı Kuvvetleri tören kıtasının geçişi izlenirken, Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklar ve helikopterler de çeşitli gösterilerde bulunacak. Kamu kuruluşları da fener alayı geçişi yapacak. Bu arada Cumhuriyet Bayramı nedeniyle, Kara Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Polis Akademisi bandoları, Mehteran Bölüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası da Başkent'teki çeşitli parklarda konserler verecek. Çankaya Belediyesi de Kızılay meydanında ‘Halk Balosu’ düzenlerken, Büyükşehir Belediyesi de Sıhhıye'de alternatif tören yapacak. Akşam da Ankara Palas'ta Cumhuriyet Balosu verilecek.

İSTANBUL'DA YOĞUN PROGRAM

Cumhuriyet'in kuruluşunun 74'üncü yılı, İstanbul'da da yarın düzenlenecek törenlerle, coşku içinde kutlanacak. Cumhuriyet Bayramı nedeniyle, Vatan Caddesi'nde askeri ve sivil öğrencilerle, belediye araçlarının katılacağı bir resmi geçit düzenlenecek. Ayrıca, Kadıköy Bağdat Caddesi'nde de ayrı bir tören yapılacak. Törenler nedeniyle, Bağdat ve Vatan Caddeleri, sabah saat 07.30'dan itibaren trafiğe kapalı olacak. Vatan Caddesi'ndeki törenlere İstanbul Valisi, 1'inci Ordu Komutanı, Büyükşehir Belediye Başkanı ve diğer ilgililer katılacak. Ayrıca Eminönü Belediyesi tarafından Cumhuriyet'in 74'üncü kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen Cumhuriyet Kupası Dünya Snowboard Şampiyonası, Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirilecek.

Atatürk treni

Devlet Demiryolları (TCDD) , Cumhuriyetin ilan edilişinin 74. yıldönümü dolayısıyla, ‘‘Atatürk ve Cumhuriyet Treni’’ni bugün sefere koyuyor. 6 vagondan oluşan ve 360 yolcu kapasiteli tren, yarın Sıvas'tan hareket edecek. Kutlama törenlerine Sıvas'tan katılacak ve Sıvas Valiliği tarafından belirlenen öğrencileri taşıyacak olan tren, 29 Ekim sabahı Ankara'da olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!