Büyük Koalisyon olmazsa, federal seçim yenilenebilir

Güncelleme Tarihi:

Büyük Koalisyon olmazsa, federal seçim yenilenebilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2013 14:50

Almanya'da Hıristiyan Demokrat Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) kurması planlanan Büyük Koalisyon hükümetin gerçekleşmemesi durumunda gelişebilecek senaryolar gündemde. Büyük bir risk alarak koalisyon sözleşmesini üyelerine soran SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, üyelerinin "Evet" diyeceğinden emin olsa da koalisyon ortağı CDU alternatif planlar üzerine çalışıyor.

Haberin Devamı

CDU, YEŞİLLER'E YÖNELECEK

Federal seçimden yüzde 41,5 oyla birinci parti olarak seçimi kazanan CDU, iktidarını sürdürebilmek için SPD tabanından sürpriz şekilde ret gelmesi durumunda Yeşiller'le koalisyon görüşmelerine başlaması gündeme gelecek. Uzmanlar, Yeşiller ile CDU arasındaki fark SPD ile CDU arasındaki farktan daha fazla olduğu için, CDU'nun iktidar olması için daha fazla taviz vermesi gerektiğini dile getiriyor. Yönetim kadrosu yenilenen ve yeniden bir başlangıç yapmaya çalışan Yeşiller'in CDU ile risk almayacakları tahmin ediliyor. Bu durumda SPD ile Yeşiller ve Sol Parti arasında sol tabanlı koalisyon görüşmeleri başlayabilir. SPD ve Yeşiller'de Sol Parti'ye sıcak bakmayanların fazla olması sebebiyle sayısal olarak koalisyon mümkün görünse de gerçekte üç partinin sol tabanlı koalisyon kurması zor gözüküyor.

MERKEL'İN BAŞBAKANLIĞINDA AZINLIK HÜKÜMETİ KURULABİLİR

CDU-Yeşiller ya da SPD-Sol Parti-Yeşiller koalisyonlarının kurulamaması durumunda Federal Meclis toplanıp yeni başbakanı seçmek için oylamaya gidebilir. Başbakan adayı mutlak çoğunluğu ikinci turda da elde edemezse Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un devreye girmesi gerekiyor. Gauck, Meclis'te göreceli çoğunlukta oy alan kişiyi azınlık hükümetinin başbakanı atayabilir ya da Parlamento'yu feshedebilir. Bu durumunda atmış gün içinde yeni federal seçimin tekrarlanması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Gauck'un Angela Merkel'i azınlık hükümetinin başbakanı olarak ataması durumunda Merkel'in Meclis'te tekrar güvenoyuna başvurması gerekecek. Merkel'in güvenoyunu alabilmesi için 316 milletvekilinin desteği gerekiyor. Merkel'in bu desteği bulamaması durumunda Cumhurbaşkanı Gauck, Federal Parlamento'yu fesih edip yeniden seçim çağrısı yapması gerekiyor. Euro krizi ve Avrupa Birliği'nin içinden geçtiği süreç nedeniyle AB'nin güçlü ülkesi Almanya'nın azınlık hükümeti tarafından yönetilmesi ihtimali ise düşük.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!