Büyük koalisyon eyaletlere farklı yansıyacak

Güncelleme Tarihi:

Büyük koalisyon eyaletlere farklı yansıyacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2013 11:15

Almanya’yı önümüzde dört yıl yönetecek büyük koalisyon hükümeti için son hazırlıklar tamamlanırken, koalisyon sözleşmesindeki maddelerin eyaletlere nasıl yansıyacağı da gündemi meşgul ediyor.

Haberin Devamı

SPD’nin küçük koalisyon ortağı olduğu eyaletlerde federal reformların uygulanabilirliği ile ilgili endişeler artıyor.

Baden Württemberg Eyaleti’nde de Yeşillerle koalisyon ortağı olan SPD’nin federal koalisyon sözleşmesinin bazı maddelerinde Yeşiller’le ihtilafa düştüğü siyasi çevrelerde konuşulmaya başlandı. SPD’nin BW Eyalet Başkanı Nils Schmid, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, eyaletin büyük koalisyon anlaşmasına tam destek vereceğini dile getirmiş ve bu desteği hükümeti kuracak partilerin üzerinde anlaştıkları asgari ücretlerten dolayı yapacaklarını söyleyerek parti içinden de eleştiriler almıştı.

Diğer yandan eyaletin 2020’ye sıfır borçlanma hedefine ulaşması için vergi gelirlerinde artış yapılması gerekiyor. Böyle bir yaptırımı SPD’nin tüm uğraşlarına rağmen sağlayamaması sonrası, özellikle mali çerçevede eyaletin nasıl bir siyaset izleyeceği merakla bekleniyor.

BÜYÜK KOALİSYON ANLAŞMASI’NA GEÇERSİZ NOT

Alman Ekonomi Enstitüsü (IW), Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) sunduğu Büyük Koalisyon Anlaşması’na geçersiz not verdi. IW Başkanı Michael Hüther, anlaşmada sadece göç alımına önem verilmesini olumlu bulduğunu belirterek bunun dışındaki diğer konuları ağır bir dille eleştirdi.

Köln merkezli Alman Ekonomi Enstitüsü (IW), Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında haftalar alan pazarlıklar sonucunda sunduğu Büyük Koalisyon Anlaşması’nı mercek altına aldı. İşverenlere yakın olarak bilinen IW’nin Başkanı Prof.Dr. Michael Hüther, Almanya’nın 2005’ten bu yana Avrupa’nın ‘hasta adamı’ olmaktan çıkıp ekonomik motoru haline geldiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!