Büyük gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Büyük gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

80 ilin valisine bir genelge gönderen İçişleri Bakanı Tantan, trafik kurallarına daha sıkı uyulmasının mutlaka sağlanmasını istedi. Alkollü araç kullanımına nefes aldırılmaması gerektiğini de belirten Tantan, ülke genelinde denetimlerin yüzde 10'unun bu konuya ayrılmasını istedi.

İÇİŞLERİ Bakanı Sadettin Tantan, yolcu otobüslerinin terminal çıkışlarında yedek şoför bulundurup bulundurmadıklarına ve şoförlerin alkol alıp almadıklarının sıkı şekilde denetlenmesi talimatını verdi. Tantan imzasıyla 80 ilin valiliğine gönderilen genelgede, şu noktalara dikkat çekildi:

ŞOFÖRE DİKKAT

Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin ve bu otobüslerde çalışan şoförler, terminal giriş ve çıkışlarında daha etkin ve ciddi bir şekilde denetlenecek.

YASAL İŞLEM

Yolcu otobüsünde, yedek şoför bulunup bulunmadığı araştırılarak, yedek sürücüsü olmayan araçların terminalden çıkışına müsaade edilmeyecek. Şoförler ile yedek sürücülerinin alkol alıp almadıkları alkol test cihazı ile kontrol edilecek.

TAKOĞRAF RAPORU

Terminal giriş ve çıkışlarında otobüse ait 24 saatlik takoğraf raporu dökümü istenerek, hız sınırlarına uymadığı tespit edilen sürücüler ile çalışma ve dinlenme sürelerine uymadığı belirlenen şoförler ve firmaları hakkında kanuni işlem yapılacak.

MUKAYESELİ KONTROL

Radarda hız yaptığı belirlenen otobüslerin, takoğraflarından da hızları kontrol edilip, bu iki cihazda tespit edilen hızlar mukayese edilerek, takoğrafta hızı daha düşük görülen otobüs şoförleri hakkında cezai işlem yapılacak.

YOLCU MÜFETTİŞ

Terminal noktalarında görev yapan personel tarafından, çıkış yapan otobüslerde bulunan yolculardan bir veya birkaçı seyahat süresince kapalı zarfla geçici fahri trafik müfettişi olarak görevlendirilecek. Fahri trafik müfettişleri, otobüs şoförünün kural ihlallerini, gideceği yere indiğinde polise aktaracak.

KAZA SİGORTASI

Araçların zorunlu mali mesuliyet sigortası ile otobüs zorunlu koltuk ferdi kaza sigortasının yaptırılıp yaptırılmadığı kontrol edilerek, sigortası olmayan otobüslerin sefere çıkmalarına izin verilmeyecek.

ALKOLE AMAN YOK

Günlük trafik denetim süresinin en az yüzde 10'u alkol kontrollerine ayrılacak ve alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak. Sürücülerin alkol alma saatlerinin yaşanılan yerin geleneğine, kültürüne, sosyo-ekonomik konumuna göre değişkenlik gösterdiğinden alkol kontrolleri, yöresel özellikler dikkate alınarak muhtelif yer ve zamanlarda yapılacak.

PSİKOLOJİK SAVAŞ

Turizm hareketlerinin arttığı yaz aylarında, alkollü içki satılan veya içilen umuma açık yerler ile piknik, mesire yeri gibi alanlarda alkol alma zamanı ve piknik dönüş saatlerine uygunluk gösterecek denetim planları yapılacak. Plan, hedef ve uygulamalar arasında doğru ve mantıksal bir bağ kurularak, sürücülerin algılanan yakalanma riski duygusu geliştirilip, etkin hale getirilecek.

20 DAKİKA FARKI

Alkol kontrolü yapılacak araç sürücüsüne öncelikle alkol alıp almadığı sorulacak, sürücünün cevabı (hayır) ise alkol kontrolüne hemen başlanacaktır. Sürücünün alkol aldığını kabul etmesi halinde ise sürücüye en son kadehi ne zaman aldığı sorulacak ve alkol kontrolü, sürücünün en son aldığı kadehi içtiği andan en az 20 dakika sonra yapılacak.

Hedefim arazi mafyası

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, kaçak yapıların yıkılması genelgesine açıklık getirirken, eski gecekonduları kastetmediğini, hedefinin arazi mafyası olduğunu vurguladı. Önceki gün yayınladığı, ‘‘Kaçak yapılar yıkılacak’’ genelgesinin yanlış anlaşıldığını ifade eden Tantan, ‘‘Türkiye genelinde yıllar önce yapılmış gecekondular da yıkılacak mı?’’ sorusuna ‘‘Biz ‘bütün Türkiye'yi yıkın' demiyoruz. O yanlış. Eski gecekondulara ilişkin işlem yapılmış zaten. Genelgenin yayınlandığı tarihten itibaren kaçak yapıya izin verilmemesini istedim’’ yanıtını verdi. Ülke genelinde çok büyük katliam olduğunu, doğanın tahrip edildiğini dikkati çeken Tantan, ‘‘Valilerin, kaymakamların o konuda hassas olmaları lazım. Biz asıl buna dikkat çekiyoruz. Bundan sonra bu katliamların önlenmesini istiyoruz’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!