Bush: Hava koridoru açın

Güncelleme Tarihi:

Bush: Hava koridoru açın
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2003 01:57

ABD Başkanı George W. Bush'un, önceki akşam telefonla aradığı AKP lideri Tayyip Erdoğan'dan sürpriz bir talepte bulunarak, ‘‘Bize hava koridoru açın’’ dediği öğrenildi.

Bush, ABD askerlerinin havadan Irak'a nakillerinin sağlanmasına yönelik bu talebi iletirken, ‘‘Artık zaman kalmadı’’ ifadesini kullandı ve ‘‘Bu bizim için çok önemli’’ dedi.

Erdoğan ise Bush'un hava koridoru açılması talebine karşılık, ‘‘Buna ben karar veremem Meclis karar verir’’ yanıtını verdi. Erdoğan, yeni bir tezkerenin çıkması için gerekli atmosferin oluşturulması gerektiğini belirtirken, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman'ın ‘‘TSK'nın Kuzey Irak'a tek başına girmesine izin vermeyiz’’ sözleri ile ABD medyasında yer alan Türkiye'yi incitici karikatür ve yorumların çok olumsuz etki yaptığını söyledi. Bush'un, ‘‘Hassasiyetlerinizi anlıyorum’’ diye yanıt verdiği öğrenildi. Erdoğan, Kuzey Irak'taki Kürt göstericilerin Türk Bayrağı yakmalarının da havayı olumsuz etkilediğini belirterek, Türkmenler ve Türkiye'nin zararlarının karşılanması konularındaki kaygılarını da Bush'a aktardı. Erdoğan, ABD'den bu konuda Türk kamuoyunu olduğu kadar tezkereyi oylayacak milletvekillerini de tatmin edecek adımlar atması gerektiği yönündeki beklentisini hissettirdi.

Erdoğan, şu anda yeni bir hükümetin oluşum sürecinin yaşandığını da belirterek, her şeyin yerli yerine oturmasının beklenmesi gerektiğini de söyledi. AKP Lideri, tezkerenin önümüzdeki haftadan önce gündeme gelmesinin hukuki süreç açısından mümkün görünmediğini de Bush'a anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!