Büroda otomobil yarışı

Güncelleme Tarihi:

Büroda otomobil yarışı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Slot Car Racing (Kanallı Araba Yarışları) dünyada yüzbinlerce meraklısı olan bir hobi. İlk raylı arabayı 1908'de Amerikan oyuncak firması Ives raylı tren parçalarından üretti. 1930'lara kadar üretilen modellerde arabalar raylarda yürüdükleri için oyun gerçek otomobil yarışına benzemiyordu.

1935'de İngiliz mühendis Charles Woodland ray yerine kanallar (slot) kullandı. Arabalar virajda sürükleniyor, yoldan çıkıyor, spin atıyor, gerçek yarış heyecanına benzer bir heyecan yaşanıyordu. Bugün profesyonel düzeyde İngiltere, ABD ve İspanya'da üretim yapan 5-6 firma var.

İngiliz Scalextric firması 1964'te Londra'da ilk Dünya Şampiyonasını düzenledi. Üretim Fransa, Yeni Zelanda, Avustralya ve ABD'ye sıçradı. Scalextric bu alanda en büyük firma haline geldi.

Dünyada üç bin slot car yarış kulübü var. Yarışlar gerçek yarışlar gibi, Formula, GTI, Endurence, Rally gibi sınıflarda yapılıyor. Kurallar da gerçek yarış kurallarına çok yakın.

Türkiye'nin ilk Slot Car Racing Kulübüne (216) 418 07 08 nolu telefondan veya www. proses.com/scalextric/index.html adresinden ulaşabilirsiniz.

Kadıköy Çarşısı'nın büro katlarında cumartesi günleri olağandışı bir hareketlilik var. 312 numaralı bürodan heyecanlı bir spikerin sesini bastıran kahkalar, bağırışlar yükseliyor. Gençler, koca koca adamlar masa üstüne kurulmuş bir pistte, küçük arabalarla yarışıyor ve çok eğleniyor.

Onlar Türkiye'nin ilk Slot Car Racing Kulübü üyeleri. Slot Car'da gerçek otomobillerin küçük kopyaları elektrikli kanallar üzerinde gidiyor. Otomobillerin hızı akım değiştiren ele tabanca gibi oturan kumanda aletleriyle kontrol ediliyor. Yarışlar iki kişilik takımlarla yapılyor. Dönüşümlü olarak, bir kişi otomobili kullanırken bir kişi de yoldan çıkan otomobili tekrar kanala koyuyor.

Hobiyi işe çevirdi

Slot Car Türkiye'nin bilgisayar oyunlarıyla tanışmadığı dönemde yurtdışıyla bağlantısı olanların bildiği bir hobi. O dönemlerde oyuncak olarak bakılıyordu, günümüzde de bu bakış açısı sürüyor. Ama dünyada tren maketleri gibi ciddi bir hobi. Uluslararası düzeyde çok sayıda yarış düzenleniyor, kupalar veriliyor.

Hedef şampiyona

Türkiye'deki slot car salgınını Harun Yamanlar başlattı. Yamanlar, oto alarmı, otomobil elektrik donanımı, bilgisayar ve internet alanında birçok firmanın Türkiye distribütörlüğünü yapan Proses Elektronik Şirketi'nin ortağı. Slot Car'la 14 yaşında tanışmış. Sonra gemi maketçiliğinden uzaktan kumanda yapımına kadar bir çok hobi edinmiş kendine.

Birkaç ay önce, iki yıldır boş duran pazarlama departmanını hobi odasına çevirmeye karar verip eski slot car setlerini kurmuş odaya. Sonra dışardan yeni setler ve arabalar alarak pisti genişletmiş. Pist gizli meraklıların akınına uğrayınca bu hobisini işe çevirmeye karar vermiş.

Gizli meraklılar arasında kadınlar, üniversite hocaları, slot car fabrikasında çalışmış yabancılar da var. İngiltere'de dünyanın en büyük slot car üreticilerinden Scalextric fabrikasını gezdikten sonra bu firmanın Türkiye temsilciliğini almış. Arabaları, pistleri ve pist aksesuarlarını ithal etmeye başlamış.

Şimdilik kulübe üye olmak veya yarışmak için belli bir koşul yok. Bu işin ve motorsporlarının meraklısı olmak yeterli. Yeni yılda yarışlara bir para karşılığında katılınması ve bu parayla ortaya bir ödül konması (örneğin bir slot car seti) düşünülüyor.

Takımlar profesyonelleştikçe kendi arabalarıyla yarışacaklar. Takım sayıları arttıkça başka yerlere pistler yapmak gerekecek. İzmir Motorsporları Kulübü de bir slot car grubu oluşturuyor. Harun Yamanlar'ın düşü dünyada olduğu gibi Türkiye'de de şampiyonalar düzenleyebilmek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!