Burası Sırbistan Türkiye’ye dön

Güncelleme Tarihi:

Burası Sırbistan Türkiye’ye dön
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2012 00:00

1992 ile 1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı’nda Sırp ordusunu yöneten Ratko Mladiç Bosnalı Müslümanlarla yüzleşiyor. Lahey’deki soykırım mahkemesi, hüzünlü anlara ev sahipliği ediyor.

Haberin Devamı

“Bosna Kasabı” diye bilinen 70 yaşındaki Ratko Mladiç’in, eski Yugoslavya’daki savaş suçlarını ele almak üzere Lahey’de kurulan mahkemede yargılanmasına devam ediliyor. İlk gün konuşan ve bu davada tanıklığına başvurulan ilk kişi olan 34 yaşındaki Müslüman savaş kurbanlarından Elvedin Pasiç, yaşadıklarını gözyaşları içinde anlattı, duruşmayı izleyenleri de ağlattı. Pasiç, sakini olduğu Grabovika kentine Sırp askerlerince yapılan ve kendisinin kaçarak kurtulduğu, 150 kişinin ölümüne neden olan baskını ayrıntılarıyla betimledi. Katliamın ardından annesiyle birlikte köyüne geri dönmek isteyen ve aksi yöndeki tüm ısrarlara rağmen bunu yapan Pasiç, dönüş yolunda kendisini karşılayan iki Sırp askerinin, kendisine, “Geri dönmen için hiçbir gerekçe yok: Senin evin Türkiye, burası Sırbistan” dediğini aktardı. “Türkiye” ifadesinin, Sırp askerlerince bölgede Müslümanların yaşadığı topraklar için kullanıldığı biliniyor.

Haberin Devamı

SOYKIRIMIN 17. YILDÖNÜMÜNDE YİNE GÖZYAŞI / FOTO GALERİ

Gel babanı gör dediler

Katliamın yaşandığı 1992 yılında 14 yaşında olan Pasiç, ölüm evlerinden birinde bulunuşunu da anlattı. Bir evin alt katında tutulan Pasiç, üst katta da komşularının yanısıra babasının da bulunduğunu ve hepsinin öldürüldüğünü, bir Sırp askerinin kendisine, babasını görmek üzere üst kata çıkmayı teklif ettiğini, ama kendisinin korkup yukarı çıkamadığını dile getirdi. Tutamadığı gözyaşları nedeniyle konuşmasını belli aralıklarla kesmek zorunda kalan Pasiç, Sırp askerlerin, köyde taş üstünde taş bırakmadığını söyledi.

Köpeğimi bile vurmuşlar

Pasiç, kaçışı sırasında bacakları kopmuş birini gördüğünü belirterek, “Ağlıyordu ve bana, ‘Ya birşey verin ya da öldürün ya ne yaparsanız yapın’ diyordu” ifadelerini kullandı. Köye döndüğünde hiç olmazsa köpeğini bulacağı ümidi taşıdığını ifade eden Müslüman savaş kurbanı, “İçimde küçük de olsa bir ümit vardı, bu da beni heyecanlandırıyordu. Ama onu da vurmuşlardı” şeklinde konuştu.

Ülkesine hizmet için yapmış

16 yıl boyunca saklanan ve geçtiğimiz yıl 26 Mayıs günü Sırbistan’ın Lazarevo kentinde yakalanan Mladiç, soykırım yapmak, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemek fiillerini içeren 11 ayrı suçlamayla yargılanıyor. Suçlamaların tamamını reddeden Mladiç, eylemlerini, “Ne yaptıysam ülkeme hizmet etmek için yaptım” diye savunuyor.

Haberin Devamı

Srebrenica’nın gözyaşları

Bugün yaklaşık 8 bin erkek ve erkek çocuğun katledildiği Srebrenica katliamının 17’nci yıldönümü. Toplu mezarlardan çıkarılan ve kimlikleri DNA testiyle belirlenen 520 savaş kurbanı, bugün toplu cenaze töreniyle Potocari’de defnedilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!