Bunlara dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Bunlara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim üyesi Doç. Dr. Selma Karabey Erbaydar, deprem bölgesinde yaşayanlar ve hizmet verenleri tehdit eden

kolera, tifo, dizanteri gibi ishalli hastalıklara karşı herkesi uyardı. Doç. Dr. Erbaydar, 4 ana başlıkta topladığı önlemleri şöyle sıraladı:

SULAR-İçme ve kullanma suları klorlanarak, kaynatılarak dezenfekte edilmelidir. Klor tabletleri veya çamaşır suyu klorlaması ile mikroplar öldürülür. Bunun için, 5 bardak suya bir su bardağı çamaşır suyu karıştırıp hazırlanacak çözelti, içme ve kullanma sularının klorlanması için kullanılır. 5 litrelik pet şişelere bu eriyikten 3 çay kaşığı ekleyerek, güvenli su elde edilir.

YİYECEKLER-Her türlü sebze, salata, meyve gibi çiğ yiyecekler klorlanmış suyla yıkanmalı ve mümkünse kabukları soyulmalı. Pişmiş yiyecekler, çiğ yiyeceklerle bir arada tutulmamalı.

ELLER-Mikropların en önemli bulaşma yollarından biri olan eller, tuvaletten sonra, yemek hazırlarken, yemeğe oturmadan önce, bebeklerin altını değiştirdikten sonra ve bebekleri beslemeden önce, sabun ve suyla, bütün parmak araları, tırnak içleri, el ayaları iyice ovuşturularak yıkanmalı ve kurulanmalı.

DIŞKI VE ÇÖPLER-Deprem bölgesinde en önemli bulaşma kaynakları olan açıkta kalan dışkı ve yiyecek artıkları, 2 metre derinliğinde, 2 metre genişliğinde kazılmış çukurlara gömülmeli. Her dışkılamadan sonra üzeri toprakla örtülmeli. Selma TÜKEL/İSTANBUL



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!