Buluşma için oda ve su bile hazırdı

Güncelleme Tarihi:

Buluşma için  oda ve su bile hazırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2013 01:44

ABD Başkanı Obama ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin görüşmeye çok yaklaştığı ancak buluşmanın son anda gerçekleşmediği ortaya çıktı. Ruhani dün de “nükleer müzakereler bir an önce başlasın” diyerek dikkatleri üzerine çekti.

Haberin Devamı

Obama ve Ruhani son anda vazgeçti

New York’ta devam eden 68’nci BM Genel Kurulu toplantılarının açılışının en çok merak edilen konusu Tahran’dan gelen onca ılımlı mesajın ardından ABD Başkanı Barack Obama ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin salı günü buluşup buluşmayacağıydı. Ancak beklentiler boşa çıktı. Diplomatik görüşmelere yakın bir diplomat AFP’ye yaptığı açıklamada, “Görüşmeye o kadar yaklaşmışlardı ki, oda belirlemişler, su sipariş etmişlerdi” dedi. Obama ve Ruhani bir araya gelseydi, 1979 İran devriminden bu yana ilk kez iki ülkenin lideri buluşmuş olacaktı.

Obama, önceki gün BM Genel Kurulu’nda konuşurken İran’ın da hoşuna gidecek mesajlar vermişti. CNN televizyonunda Christian Amanpour’a konuşan Ruhani, ABD’nin böyle bir görüşmeye ilgi duyduğunu belirterek, “Sanırım görüşmeyi koordine etmek için yeterli vaktimiz olmadı” dedi. Siyasi yorumculara göre Batı’ya ılımlı mesajlar veren Ruhani, İran’daki muhafazakâr çevrelerce ‘fazla hızlı’ algılanmamak için frene bastı.

Dün New York’ta gazetecilerle buluşan Ruhani, “saklayacak bir şeyimiz yok” diyerek nükleer müekereleri başlatmaya hazır olduklarını söyledi. Ancak Ruhani, 30 yıllık aranın ardından ABD ile diplomatik ilişkilerin başlatılmasında “temkinli davranacaklarını” dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!