Bulgaristan'da korkutan etnik çatışma

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristanda korkutan etnik çatışma
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2011 15:02

Bulgaristan'ın Filibe kentine bağlı Katunitsa köyünde "Roman Kralı" olarak bilinen Kiril Raşkov'un ailesi ile Bulgarlar arasında çıkan çatışmada iki Bulgar gencin hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolar diğer şehirlere de yayıldı.

Haberin Devamı

İnternette paylaşım siteleri üzerinden organize edilen ve dün akşam saatlerinde yoğunlaşan protesto gösterileri Sofya, Filibe, Varna, Vratsa, Eski Zağara, Blagoevgrad ve Plevne gibi bir çok büyük kentin sokaklarında gecenin geç saatlerine kadar sürdü.

Protestolar sırasında eylemciler ile polis arasındaki çatışmaların ardından ülke genelinde 100'ü aşkın kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı yetkilileri göz altına alınanların yüzde 30'unun reşit olmadığını açıkladı.

Başkent Sofya'da parlamento önünde toplanıp, Roman, Türk ve Müslümanlar aleyhine ırkçı slogan atan bine yakın Bulgar gösterici, Banya Başı camisine doğru yönelerek, tarihi binayı kundaklamaya çalıştı.

Büyük bölümünü alkollü gençlerin oluşturduğu eylemciler, bölgede geniş güvenlik tedbirleri alan polis ve jandarma ekipleri tarafından dağıtıldı.

Haberin Devamı

Güvenlik görevlilerinin müdahalesi üzerine küçük gruplara ayrılan göstericiler, kentin çeşitli yerlerinde sokak temizliği yapan Roman kökenli belediye işçilerine saldırmaya çalıştılar. Sofya'da 34 kişi gözaltına alınırken, biri polis toplam 7 kişi yaralandı.

TÜRK PARTİSİNE SALDIRDILAR

Plevne kentinde de 200 kişilik bir grup, ırkçı sloganlar atarak üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS-HÖH) partisinin bölge merkez binasına taşlarla saldırdı. Saldırıda binanın çok sayıda camı kırılırken polis 10 kişiyi göz altına aldı.

Filibe kentinde ise eylemcilere yerel Botev ve Lokomotiv futbol kulüplerinin taraftarları da katıldı. Aralarında çocuklu ailelerin de bulunduğu protestocular kent meydanında toplandı. Burada mum yakan protestocular, ölen gençlerin anısına dua okudu.

İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Kalin Georgiev, sabaha karşı ülkedeki genel durumun sakin olduğunu, ancak protestoların devam etme ihtimaline karşı Ülke genelinde güvenlik önlemlerinin artırıldığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!