Bulgaristan'da ilk kez bir Türk CumhurbaÅŸkanı adayı

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristanda ilk kez bir Türk Cumhurbaşkanı adayı
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 22, 2011 10:43

Bulgaristan'da yarın yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir ilk yaşanacak. Ulusal Birlik Partisi üyesi Sali Şaban, Bulgaristan’da cumhurbaşkanlığı için yarışan ilk Türk olacak.

Haberin Devamı

Bulgaristan’da aynıÂanda yapılacak cumhurbaÅŸkanlığı seçimleri ve yerel seçimler için geri sayım baÅŸladı. Yaklaşık 7 milyon kayıtlı seçmen yarın sandık başına giderek oy kullanacak.

 

Cumhurbaşkanlığı seçiminde 18’i cumhurbaşkanlığı, 18’i ise cumhurbaşkanlığı yardımcılığı için toplam 36 aday yarışacak.

 

Kamuoyu araştırmalarına göre asıl rekabet iktidardaki Gerb Partisi adayı, eski Bayındırlık Bakanı Rosen Plevneliev ile ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) adayı eski Dışişleri Bakan’ı İvaylo Kalfin arasında geçecek.

 

İki tur üzerinden yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir adayın ilk turda yüzde 50 oy oranına ulaşamayacağı tahmin ediliyor. 30 Ekim Pazar günü yapılacak ikinci turda, ilk turda en fazla oyu alan iki aday yarışacak.

 

Haberin Devamı

ÅžABAN'IN Ä°DDÄ°ASI YOK ANCAK...

Cumhurbaşkanlığı seçiminin Türk adayı Şaban ise Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada seçilemese dahi adaylığının bir Türk’ün de Bulgaristan'ın yönetimine talip olabileceğinin ortaya koyması açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

 

Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne üye olmasından sonra şartların olgunlaştığını belirten Şaban, “Bu yüzden kendimize ve halkımıza güvenerek adaylığımızı koyduk" diye konuştu.

 

Kırcaali’ye bağlı Mestanlı kasabasının eski belediye başkanlarından olan Şaban, Türkiye’deki Bulgaristan vatandaşlarından da kendisine destek vermelerini istedi.

 

TÃœRK PARTÄ°SÄ° KALFÄ°N'Ä° DESTEKLÄ°YOR

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerden oluşan ve parlamentoda 35 milletvekili ile temsil edilen Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ise Cumhurbaşkanlığı için aday göstermedi. HÖH, seçmenlerine iktidardaki Gerb Partisi’nin adayı Plevneliev’e oy vermemeleri çağrısında bulundu.

 

Haberin Devamı

HÖH’nin ikinci turda Kalfin’e açık destek vermesi bekleniyor.

 

TÃœRK KARÅžITI LÄ°DER DE ADAY

Cumhurbaşkanı adayları arasında Türkiye ve Türk karşıtı görüşleriyle tanınan ırkçı ve aşırı milliyetçi lider Volen Siderov da yer alıyor. Siderov beklendiği gibi seçim kampanyası döneminde yine Türkiye ve Türkler karşıtı söylemleriyle seçmenlerden oy toplamaya çalıştı. Ancak kamuoyu araştırmaları Siderov’un oy oranının yüzde 6’yı geçemeyeceğini ortaya koyuyor.

 

Siderov, 2006 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde de aday olmuş ve ikinci tura kalmayı başarmıştı. İkinci turda şimdiki Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, açık bir farkla Siderov’u geride bırakmıştı.

 

Haberin Devamı

TÃœRKÄ°YE'DE 23 NOKTADA SANDIKLAR KURULACAK

Türkiye’de yaÅŸayan Bulgaristan vatandaÅŸları toplam 23 yerleÅŸim yerinde oy kullanabilecek. Merkez Seçim Komisyonu (ZÄ°K), Ankara, Ä°stanbul, Edirne, Antalya, Babaeski, Bursa, Büyükkarıştıran, Gebze, EskiÅŸehir, Ä°zmir,ÂÄ°zmit, Kapaklı, Körfez, Kırklareli, Lüleburgaz, Manisa, Muratlı, Saray, Serdivan,ÂTekirdaÄŸ, Çayırova, Çorlu ve Yalova’da sandıklar kurulacağını açıkladı.

 

Türkiye’deki seçmenler, yeni seçim yasası gereğince yerel seçimler için oy kullanamayacaklar. Yeni seçim yasası, yerel seçimlerde sadece son dört ay içinde kesintisiz olarak Bulgaristan’da ikamet eden kişilere oy hakkı tanıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!