Bulgaristan'da 2. tura katılım düşük oldu

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristanda 2. tura katılım düşük oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2007 22:34

Haberin Devamı

Seçime katılım oranı ilk turda yüzde 42 olarak gerçekleşirken, bugün yapılan 2. turda, her 3 seçmenden 2'si sandık başına gitmedi. İlk sonuçlara göre 2. turda seçime katılım oranı yüzde 35 olarak gerçekleşti.

Sandık başlarında oy kullanan vatandaşlarla birebir anket yapan kamuoyu araştırma şirketlerinin yayınlamaya başladığı sonuçlara göre ilk turda olduğu gibi 2. turda da, liderliğini Sofya Belediye Başkanı Boyko Borisov'un yaptığı Avrupa Gelişimi İçin Bulgaristan Vatandaşları (GERB) adlı parti en fazla oyu aldı. İlk sonuçlara göre 2. tura kalan toplam 19 büyük kentten 6'sında, GERB adayları seçimi kazandılar. 3 büyük kentte Bulgaristan Sosyalist Partisi adayları ipi göğüslerken, 10 büyük kentte ise sonuçlar henüz belli olmadı.

Merkez Seçim Komisyonu, kesin sonuçların yarın öğle saatlerinde belli olacağını açıkladı.

TÜRK ADAYLAR, 2. TURDA 21 BELEDİYEDE YARIŞIYOR

Yerel seçimlerin ilk turunda, 1'i büyük kent olmak üzere toplam 29 belediye başkanlığı kazanan, üyelerinin çoğunluğunu Türkler'in oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH-DPS), 2. turda 21 belediye başkanlığı için yarışıyor. İlk sonuçlara göre bu belediyelerin çoğunda HÖH adayları önde gidiyor.

Haberin Devamı

HÖH lideri Ahmet Doğan, yerel seçimlerin ilk sonuçlarını değerlendirirken, partisinin adaylarına oy verenlere teşekkür ederek, “Biz sonuçtan memnunuz. Oylarımızı artırdık. HÖH, Bulgaristan siyasetinin en güçlü partileri arasında olduğunu bir kez daha kanıtladı” dedi.

Doğan, üçlü koalisyon hükümetini oluşturan partilerin toplam oylarının da muhalefet partilerinin oylarından yüksek olduğunu belirterek, “Bu yüzden erken genel seçim tartışmaları yapmanın bir anlamı yoktur” diye konuştu.

RÜŞVET KARŞILIĞI OY TARTIŞMALARI

Yerel seçimlerin bugün yapılan 2. turunda, gerek basının gerekse Bulgaristan İçişleri Bakanlığı'nın gündeminin birinci maddesini, ülkenin her yerinden oy satın alınmasıyla ilgili gelen şikayetler oluşturdu.

Merkez Seçim Komisyonu'na, rüşvet karşılığı oy satın aldığına dair yüzlerce şikayet dilekçesi verildi. Kurul, şikayet dilekçelerinin tek tek incelendiğini ve bakanlığın bu olayları araştırmaya başladığını açıkladı.

KESİN SONUÇLAR YARIN BELLİ OLACAK

19'u büyük kent olmak üzere toplam 162 belediye başkanlığının belirleneceği 2. turun kesin sonuçlarının yarın öğle saatlerinde açıklanması bekleniyor. Yerel seçimlerin ilk turunda yüzde 50 barajını aşan, aralarında başkent Sofya'nın da bulunduğu 8 büyük kent ile 154 ilçe ve beldede belediye başkanı seçilmişti.

Haberin Devamı

Hak ve Özgürlükler Hareketi, ilk turda 1'i büyük kent olmak üzere toplam 29 belediye başkanlığı kazanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!