Bugün pazar var mı, kurulacak mı? 15 Mayıs pazar yerleri kurulacak mı?

Güncelleme Tarihi:

Bugün pazar var mı, kurulacak mı 15 Mayıs pazar yerleri kurulacak mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2021 10:25

29 Nisan’da başlayan ve 17 günlük tam kapanma sürecini kapsayan sokağa çıkma yasaklarında vatandaşların çoğunlukla alışveriş yaptığı pazarlar da kurulamadı. Ancak, 17 Mayıs tarihinde bitmesi planlanan tam kapanmada Pazar ürünlerinin saklama sürelerinin kısa olması sebebiyle iki tarih belirlendi ve bu tarihlerde pazar yerlerinin kurulması onaylandı. Bu tarihlerden ilki olan geçtiğimiz hafta Cumartesi kurulan pazarların bu hafta kurulup kurulmayacağı merak konusu oldu. Alışveriş ihtiyaçlarını pazarlardan karşılamak isteyen vatandaşlar bugün pazar var mı, kurulacak mı sorularının yanıtlarını arıyorlar. Peki, 15 Mayıs Cumartesi günü pazar yerleri açık olacak mı? İşte İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre pazar yerleri ile ilgili detaylar…

Haberin Devamı

Bayram bitiminde mutfağındaki eksikleri gidermek isteyenler bugün pazar var mı, kurulacak mı sorularını yoğun bir şekilde araştırmaya başladı. Taze sebze ve meyvelerin vazgeçilmez adresi pazarlar ile ilgili tam kapanma sürecinde kapatılma kararı alınmıştı. Fakat Bakanlığın yayımladığı genelgede pazar yerleri için iki ayrıcalıklı tarih belirlendi. Peki, 15 Mayıs pazar yerleri açık olacak mı?

BUGÜN PAZAR VAR MI, KURULACAK MI? 15 MAYIS PAZAR YERLERİ AÇIK OLACAK MI?

Tam kapanma döneminde 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerleri açık olacak. Vatandaşların yaş sebze/meyve ve fide ihtiyaçlarını temin amacıyla ikametlerine en yakın pazar yerine gidip gelebilmelerine izin verilecek. Ayrıca pazar yerlerinde temizlik, giyim, züccaciye ve oyuncak gibi ürünler satılamayacak.

Haberin Devamı

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI PAZAR YERİ GENELGESİ

Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında kurulacak pazarlarda özellikle köylülerin ürünleri olmak üzere sadece yaş sebze/meyve ile fide satılabilecek. Temizlik ürünleri, giyim, züccaciye, oyuncak, süs eşyası, çanta gibi ürünlerin satışına izin verilmeyecek. Pazar yerlerinde temizlik, giyim, züccaciye ve oyuncak gibi ürünler satılamayacak.

Pazar yerlerinde oluşabilecek yoğunluk göz önünde tutularak valilik/kaymakamlıkların koordinasyonunda mahalli idareler tarafından gerekli tedbirler alınacak. Bu amaçla mevcut pazar yerleri genişletilecek veya ilave pazar alanları oluşturulacak.

Pazar yerlerine kontrollü giriş/çıkışları sağlamak için belirlenen noktalar haricinde diğer tüm alanlar demir bariyer ve benzeri araç-gereç ile kapatılarak kontrolsüz giriş/çıkışlar engellenecek.

Bu alanlarda Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtildiği üzere, sergi ve tezgahlar arasında en az 3 metre olacak şekilde mesafe bırakılacak.

Her bir pazar yerinde gerekli kontrolleri yapmak için başta zabıta olmak üzere yeterli sayıda personel görevlendirilecek, görevlendirilen personel tarafından pazar yerlerinin içerisinde yoğunluk oluşmaması için gerekli tedbirler alınacak, içerdeki yoğunluk azaltılana kadar yeni müşteri girişine geçici olarak izin verilmeyecek.

Haberin Devamı

Pazar yerlerinde ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelere tüketici temas edemeyecek.

Pazar yerlerinde ambalajsız satılan yaş sebze ve meyveler, tüketicilerce temas edilmeden, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek poşetlenecek ve satılacak.

İlgili mahalli idare birimlerince pazar yerlerinde çöp toplama, hijyen ve dezenfeksiyon hususunda gerekli tedbirler alınacak.

Pazar yerlerinde satış yapacak pazarcılar, ilgili meslek odası tarafından düzenlenen "Mesleki Faaliyet Belgesi" ile "Ticari Araç Görevlendirme Belgesi"ni ibraz etmek ve güzergahla sınırlı kalmak kaydıyla cumartesi günleri sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.

Haberin Devamı

Bu esaslar doğrultusunda, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 27 ve 72'nci maddeleri uyarınca il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları kararları ivedilikle alınacak.

Pazar yerlerine yönelik her türlü tedbirin, vali/kaymakamlar ile belediye başkanları ve meslek odası temsilcilerinin katılımıyla planlanacak ve sahada bizzat takip edilmesi sağlanacak.

Başta zabıta görevlileri ve kolluk kuvvetleri olmak üzere denetim ekiplerince bu hususa ilişkin gerekli kontrol faaliyetleri eksiksiz yerine getirilecek.

Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak.

BAKMADAN GEÇME!