Bugün paylaşma günü

Güncelleme Tarihi:

Bugün paylaşma günü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2020 07:00

Dünyada 70'ten fazla ülkenin kutladığı "Paylaşma Günü" bu yıl ilk kez Türkiye'de kutlanıyor. TÜSEV'in yürüttüğü kampanya kapsamında herkes maddi ya da manevi bir şeyler paylaşarak, yardımlaşmanın, bağışçılığın ve dayanışmanın önemini vurguluyor. TÜSEV Genel Sekreter Yardımcısı Birce Altay, "İsterseniz yaşlı bir komşunuzun alışverişini yapın, ister bildiğiniz bir sivil toplum kuruluşuna destek verin ama bugün siz de bir şeyler paylaşın." diyor.

Haberin Devamı

Bugün 1 Aralık Paylaşma Günü. Her yıl küresel olarak "Giving Tuesday" adıyla kutlanan Paylaşma Günü bu yıl ilk kez Türkiye'de kutlanıyor. Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) tarafından yürütülen Paylaşma Günü kampanyası Türkiye'de bağışçılığı, gönüllülüğü yaygınlaştırmayı hedefliyor. Herkesin bir gün dahi olsa maddi ya da manevi bir şeyler paylaştığı ve paylaşmayı kutladığı bir gün oluşturmayı hedefliyor. TÜSEV Genel Sekreter Yardımcısı Birce Altay, 70'ten fazla ülkede aynı anda kutlanan Paylaşma Günü'nün alışveriş çılgınlığı yaşanan Black Friday’den (Kara Cuma) hemen sonraki salı günü konumlandığını anlatıyor.

HERKES KATKI SUNABİLİR

Altay, “Paylaşım Günü iyiliği ve cömertliği teşvik eden, herkesin toplumun değişimine katkı sunabileceği bir gün. Alışveriş çılgınlığının yaşandığı Kara Cuma’nın hemen arkasından, ‘aldık aldık biraz da topluma geri verelim’ üzerinden kurgulanan bir gün. Dünyada yıllardır kutlanıyor. Biz TÜSEV olarak yıllardır etkin bağışçılık kültürünün yaygınlaşması için çalışmalar yürütüyoruz. Bağışçılığın, paylaşımın kutsandığı bugünü Türkiye’de de kutlamamız gerektiğini düşündük.” diyor.

Haberin Devamı

MADDİ YA DA MANEVİ HER ŞEY PAYLAŞILABİLİR

Peki Paylaşım Günü’nde neler yapılıyor? Altay anlatıyor: “Türkiye zaten yardımın ve paylaşmanın yoğun olarak yaşandığı bir ülke. Bugün insanlar ister çalışmalarına inandığımız bir sivil toplum kuruluşu aracılığıyla paylaşım yapabilir, ister yaşlı komşusunun alışverişini yaparak, ister sokaktaki hayvanlara yemek vererek, ister bilgisini paylaşarak… Pandemi gibi dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz bu sene paylaşımın önemini daha çok anladık. Herkesin topluma katkı sunabileceği bir şeyler var. Yeter ki toplumsal iyilik için ben ne yapabilirim diye düşünelim. Paylaşım Günü’nün herkesi bu düşünceye sevk etmesini temenni ediyoruz.”

BÜYÜK İLGİ VAR

1 Aralık Paylaşma Günü’nü duyurduklarından beri sivil toplum kuruluşlarından, özel sektörden ve şahıslardan çok güzel geri dönüşler aldıklarını anlatan Altay, “Sivil toplum örgütleri paylaşım günü için kendi kampanyalarını başlattılar. İnsanlar bize ‘biz ne yapabiliriz’ diye mesaj atıyorlar. Özel sektör paylaşım günü için yaptıkları sosyal sorumluluk projelerini duyurmak istiyor. Paylaşım Günü’nde belli bir sınırlandırma yok. Herkes paylaşmak adına ne istiyorsa yapabilir. Bu da işin güzel tarafı.” diyor. Dünyada büyük şirketlerin Paylaşım Günü için yaptıkları çok sayıda etkinlik olduğunu vurgulayan Altay, Facebook’un ABD’de Paylaşım Günü’nde insanların yaptıkları bağışa kendileri de katkı sunarak eşleşme yaptığını belirtiyor. Altay, “Bugün herkes toplum için ufacık da olsa elinden gönlünden geçen bir şeyler paylaşsın” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!