Bugün kandil mi? Kadir Gecesi kandil midir?

Güncelleme Tarihi:

Bugün kandil mi Kadir Gecesi kandil midir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2019 07:22

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nin gelmesi ile beraber, sosyal medyada kandil mesajları paylaşılmaya başladı. Gündemde yer alan Kadir Gecesi haberleri ile, vatandaşlar internet üzerinden, 'Bugün kandil mi? Kadir Gecesi kandil midir?' sorularına yanıt aramaya başladı. İşte, Kadir Gecesi ile ilgili merak edilen bazı bilgiler...

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı dini günler takvimi ile 2019 Kadir Gecesi ve kandil günleri tarihi paylaşılmıştı. Sosyal medyada yapılan paylaşımlar nedeniyle Kadir Gecesi ve kandil günlerine yönelik araştırmalar da hız kazandı. Peki, bugün kandil mi?Kadir Gecesi kandil midir? İşte, 2019 kandil günleri

Kadir Gecesi'ni diğer bütün zamanlardan üstün kılan en önemli özelliğin, Kur'an-ı Kerim'in bu gecede inmeye başlamasıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı 2019 dini günler takviminde Ramazan ayının 26. gününe denk gelen 31 Mayıs 2019 Cuma günü yani bugün Kadir Gecesi idrak edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kadir Gecesi dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenleyecek. Vatandaşların bu kutlu geceyi ifa edebilmesi amacıyla Türkiye genelinde 38 bin 690 cami, sabaha kadar açık bırakılacak.

Kur'an-ı Kerim inmeye başladı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kadir Gecesi'nde Hz. Muhammed'e peygamberliğin tebliğ edildiğini ve Kur'an-ı Kerim'in inmeye başladığını belirtti.

Ramazanın her gecesinin Kadir Gecesi niyetiyle ihya edilmesi ve insanların ibadete teşvik edilmesi amacıyla bu gecenin, ramazanın kaçıncı günü olduğunun özel olarak söylenmediğini vurgulayan Okur, şunları kaydetti:

"Sevgili Peygamberimiz'in, bunun ramazanın son 10 gününde ve son 10 gününün tek sayılı gecelerinde aranmasını ifade eden beyanlarından hareketle İslam alimleri bazı ihtimaller üzerinde durmuşlar. 27'nci gecenin Kadir Gecesi olma ihtimali daha yüksek kabul edilmiştir ama burada yüzde 100 bir kesinlik yok. Bunun gerekçesi de ramazanda çok daha fazla geceyi bu niyetle ihya etmeye çalışmak ve buna teşvik etmek."
Okur, Kadir Gecesi'nde sabahın ilk ışıklarına kadar Cebrail Aleyhisselam başta olmak üzere, meleklerin yeryüzüne inip insanlara dua ettiğini aktararak, bu ve diğer mübarek gecelere dair özel bir ibadet şeklinin olmadığını kaydetti.

2019 KANDİL TAKVİMİ

Haberin Devamı
GÜNAY-YILHAF.GÜNDİNİ GÜNLER
7Mar.19PERŞEMBE​REGAİB KANDİLİ​
8MART-2019​CUMAÜÇ AYLARIN BAŞLANGICI
2Nis.19SALIMİRAC KANDİLİ
19Nis.19CUMABERAT KANDİLİ
6May.19PAZARTESİRAMAZAN BAŞLANGICI
31May.19CUMAKADİR GECESİ
3Haz.19PAZARTESİAREFE
4Haz.19SALIRAMAZAN BAYRAMI (1.Gün)
5Haz.19ÇARŞAMBARAMAZAN BAYRAMI (2.Gün)
6Haz.19PERŞEMBERAMAZAN BAYRAMI (3.Gün)
10Ağu.19CUMARTESİAREFE
11Ağu.19PAZARKURBAN BAYRAMI (1.Gün)
12Ağu.19PAZARTESİKURBAN BAYRAMI (2.Gün)
13Ağu.19SALIKURBAN BAYRAMI (3.Gün)
14Ağu.19ÇARŞAMBAKURBAN BAYRAMI (4.Gün)
31Ağu.19CUMARTESİHİCRİ YILBAŞI
9Eyl.19PAZARTESİAŞURE GÜNÜ
8KASIM-2019​​CUMAMEVLİD KANDİLİ​

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Kadir Gecesi mesajı

Erbaş, yarın idrak edilecek Kadir Gecesi dolayısıyla mesaj yayımladı.

Mesajında, Kadir Gecesi'ni diğer bütün zamanlardan üstün kılan en önemli özelliğin, Kur'an-ı Kerim'in bu gecede inmeye başlaması olduğunu belirten Erbaş, Kur'an-ı Kerim'in insanları birbirine yaklaştırıp kardeş kılacağını, umutla geleceği inşa edecek en büyük değer ve en önemli hazine olduğunu vurguladı. Erbaş, bu gecenin Kur'an'ın getirdiği tevhit, adalet, merhamet, sevgi gibi insanı ve toplumu yücelten değerlerle buluşup huzurlu ve onurlu bir hayata kavuşmayı ifade ettiğini vurguladı.

Erbaş, varlık gayesini gerçekleştirmek isteyen insanın, kendisine sunulan ikram ve lütufların kıymet ve değerini anladığı oranda değerini yükselteceğini aktararak, "Rabbimizin engin rahmetiyle umut, bağışlanma ve huzur kapılarının açıldığı Kadir Gecesi, derin bir tefekkür ve samimi bir muhasebeyle bizi değerli kılan inanç ve ahlakı yeniden kuşanma zamanıdır. Gafletle geçen yıllarımızın affı ve günahlarla kirlenen kalplerimizin arınması için bizlere verilen eşsiz bir fırsat olan bu gece, kıymetini bilmeden tükettiğimiz ömür için tövbe imkanıdır." değerlendirmesinde bulundu.

"Kur'an ve sünnet ölçüsüyle hayatımızı gözden geçirilmeli"

Müslümanların, Kadir Gecesi'ni kapsamlı bir tefekküre vesile kılıp bütün hayatını Kur'an ve sünnet ölçüsüyle gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan Erbaş, Allah'ın rahmetinin yeryüzünü kuşattığı bu esenlik gecesinde bütün hata ve günahlara tövbe edilerek aynı yanlışlara yaklaşmamak azmi ve bilinciyle af dilenmesini tavsiye etti.

Erbaş, Müslümanların içten ve samimi dualarında bütün insanlığa yer vermesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bu duygu ve düşüncelerle milletimizin ve İslam aleminin Kadir Gecesi'ni tebrik ediyor, yüce Mevlamızdan, tuttuğumuz oruçları ve yaptığımız tüm ibadetlerimizi kabul buyurmasını, bu gecede yapılan dua ve yakarışların İslam aleminin birlik ve beraberliğine, insanlığın barış ve huzuruna vesile olmasını niyaz ediyorum."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!