Buğdayda ihracat yasağı yeni rekabet başlatıyor

Güncelleme Tarihi:

Buğdayda ihracat yasağı yeni rekabet başlatıyor
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 06, 2010 11:58

Rusya'nın yaşanan kuraklık sonrası buğday ihracatını yasaklamasıyla iptal olan satış sözleşmeleri diğer ihracatçı ülkelerin iştahını kabartırken, yeni bir rekabet ortamını da tetikliyor.

Haberin Devamı

Rusya, dün yaptığı açıklamayla 15 AÄŸustos ile 31 Aralık tarihleri arasında hububat ithalatını yasakladığını duyurdu. Bu karar, Rusya'daki ihracatçıların daha önce yapmış olduÄŸu satış sözleÅŸmelerini de kapsıyor.Â

İhracatçılar, Rus hükümetinin kararının satış sözleşmelerinin insiyatifi dışında gerçekleşen bir 'zorunlu hal' (mücbir sebep) olduğunu bu nedenle iptallerin gerçekleşmesini beklediklerini belirtiyor.

DİĞER İHRACATÇILAR MEMNUN
Rusya'nın 2008 ve 2009 yıllarında gerçekleştirdiği yüksek buğday hasadı sonrasında buğdayı küresel piyasalarda diğer ihracatçı ülkelere oranlar daha ucuza satıyordu. Moskova yönetimin aldığı yasaklama kararı bu nedenle ABD, Avrupa ve Avustralya gibi diğer buğday ihracatçılarını memnun etmiş görünüyor.

Haberin Devamı

Uzmanlar, Rusya'nın küresel pazardan çekilmesiyle rekabet halinde bulunduğu diğer buğday ihraç eden ekonomilerin bu boşluğu doldurmak için kıyasıya bir mücadeleye girmesini bekliyor.

AB'NÄ°N ORTADOÄžU'DA ÅžANSI FAZLA
Emtia piyasaları üzerine analizler yapan Almanya merkezli F.O. Licht'in uzmanlarından Keith Flury konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Ortadoğu pazarı için boşluğu, konumu nedeniyle Avrupa Birliği'nin doldurmasının daha mümkün olduğunu düşünüyorum. ABD'nin de bu konuda şansı olacaktır ancak nakliye maliyetleri problem olacaktır" dedi.

Flury, ayrıca Ukrayna'nın da ürün hasadı konusunda sıkıntılar yaşadığını ve Kazakistan'ın da büyük miktarda satış yapmaya yanaşmayacağını bu nedenle Asyalı ithalatçıların yüzünü Avustralya ve ABD'ye çevirebileceğini söyledi.

ABD merkezli Doane Advisory Services danışmanlık şirketinden Bill Nelson da, "Yasak, ABD buğdayı için olumlu etki yapacak. Ancak, bu noktada ABD'nin buğday ihracatındaki artışın ne kadar olacağı konusunda emin değiliz" dedi.

Nelson ayrıca, Rus buğdayında yaşanan kıtlığın mısır ve arpa talebini artıracağını da belirtti.

Son gelişmelere paralel olarak buğday fiyatları, ABD'de 23 ayın en yükseğini görürken, Avrupa'daki sözleşmeler tarihinin en yüksek fiyatlarından gerçekleşti. Buğdayın fiyatı ABD'de vadeli piyasalarında Haziran başından beri yaklaşık yüzde 70 değer kazandı.

Haberin Devamı

Diğer taraftan emtia işlemcileri Rusya'daki yasağın, fiyatlar yükselmeden önce satış sözleşmesi yapan bazı ihracatçılar için avantaj yaratarak, büyük kayıplar yaşamalarını önleyeceğine de işaret ediyor.


* Bu yazı Reuters'in geçtiği, "Race for Russia's grain business after export ban" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

http://twitter.com/HurriyetEkonet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!