Bu Olayın Takipçisiyiz

Güncelleme Tarihi:

Bu Olayın Takipçisiyiz
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

Bakırköy Havacılar Sitesi'nin yanındaki boş arazide, 200’e yakın ağaç aniden gece vakti kesildi. Bu kıyımdan belediyenin haberi yok.

Manzara için 200 ağaç kurban edildi

Bir sabah uyanıyorsunuz ve her sabah yürüyüş yaptığınız yemyeşil yolda bütün ağaçların kesilmiş olduğunu görüyorsunuz. İşte Bakırköy, Havacılar Sitesi'nden Basınköy Camii'ne kadar uzanan yolda tam da bu olmuş. Okurlarımızdan Hüseyin Korkut adlı emekli bir subay, bir kısmını kendi diktiği onlarca söğüt, kavak, akasya ve çınarın bir gecede yok olduğunu görünce soluğu Cumhuriyet Savcılığı'nda almış. Suç duyurusunda bulunan ağaç dostu okurumuz ağaç katliamını, ne belediyenin ne de başka bir kurumun üstlenmediğini öğrenmiş.

Hakaret ettiler

Ağaçların bulunduğu alan denize üçyüz dörtyüz metre mesafede, trenyoluyla Basınköy arasında bulunuyor. Hüseyin Korkut ise ağaçları deniz manzaraları kapanan Basınköy sakinlerinin kestirdiğini düşünüyor: ‘‘Buradaki evlerin denizi görmemesi demek değerlerinin milyarlarca düşmesi demek. Ağaçlar büyüdükçe manzaraları kapandı. Sanıyorum o yüzden yaptılar bu işi.’’

Durumu yerinde görmek için Bakırköy'e gittiğimizde ise fakir insanların yakacak yapmak için ağaçları topladığını gördük. Yaklaşık iki yüz metre uzunluğundaki Karaağaç Sokağın yanından denize doğru uzanan alanda bir sürü ağaç kesilmişti ve bunları bize gösteren Hüseyin Korkut'a Basınköy sakinleri hakaret etmeye başladı.

Balkonlarından durumu izleyen bazı Basınköylüler, önce bir tepki vermedi fakat ağaçların fotoğraflarını çekmeye kalktığımızda olmadık sözler sarfetmeye başladılar. Korkut Bey'e 'bu işin parasını da senden alacağız!' diye bağıran bir kadının bu sözleri, 'ağaçlar manzara kurbanı' fikrini destekliyor gibiydi ve anlaşılan ağaçlar birilerine parayla kestirilmişti.

Önemli olan ağaçların kimin tarafından ve neden kestirildiği de değil zaten. Suç sabit bile olsa günlük 125 bin lira 'ağır para cezasıyla' pek kolay sıyrılınabilir bu durumdan. Önemli olan bu doğal güzelliğin nasıl yeniden geri getirileceği. Bunun için Bakırköy Belediyesi yetkilileriyle görüştük. Bize konunun muhatabının Park ve Bahçeler Müdürlüğü olduğunu söylediler ve gerekli araştırmanın derhal yapılarak, imkan dahilinde buranın yeniden yeşillendirileceği sözünü verdiler.

Ancak yeşili yaratmak kadar korumak da önemli. Belediyenin iyi niyetle burayı ağaçlandırması yeterli değil, civar sakinlerinin de aynı iyi niyetle bunları sahiplenmesi gerek. Yoksa Karaağaç Sokak, adıyla birlikte büyük bir karamizaha ev sahipliği yapacak.

Alkışlar

Kentli bilincine örnek adım

Kadıköy'de bir grup Modalı oturdukları semte sahip çıkmak için kendi aralarında örgütleniyor. Moda'yı Türkiye'nin ilk organize semti yapmayı amaçlayan semt sakinleri, ilk olarak Yaver Bey Sokak'ta başlayan, şimdi iki cadde ve 11 sokağa yayılan çalışmayla sorunlarına çözüm üretiyor. Sokak örgütlenmesi sonucunda çöp, araç parkı, kaldırım düzeni, başıboş hayvanlar ve gürültü kirliliği gibi konularda yüzde yüze varan başarı sağlanmış. Kadıköy Belediyesi'nin desteğiyle yürüyen bu çalışmanın sahiplerini kutluyor, diğer semtlere örnek olmasını diliyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!