Bu okullara marş marş

Güncelleme Tarihi:

Bu okullara marş marş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2016 03:22

Kapatılan askeri liselerin öğrencilerinin hangi okullara gidebileceği belli oldu. Kapatılan 5 askeri lisedeki yaklaşık 5 bin öğrenci ya imam hatip ya meslek ya da Anadolu liselerine yerleştirilecek.

Haberin Devamı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), darbe girişiminin ardından Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kapatılan askeri liselerdeki öğrenciler için yol haritasını belirledi.Askeri liselerdeki öğrenciler, meslek, imam hatip ve Anadolu liselerine yerleştirilecekler. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, kapatılan 5 askeri okulda yaklaşık 5 bine yakın öğrenci bulunduğunu belirterek, “O dönem tabi olunan sisteme göre puanları üzerinden kendilerine tercih hakkı vereceğiz” dedi. Müsteşar Tekin, askeri lise öğrencilerinin nakil sürecine ilişkin şu açıklamayı yaptı:

TEDBİR ALDIK
“Kapatılan İstanbul Kuleli Askeri Lisesi, İzmir Maltepe Askeri Lisesi, Bursa Işıklar Askeri Lisesi, İstanbul Heybeliada Askeri Lisesi, Ankara Bando Astsubay Hazırlama Okulu’nda yaklaşık 5 bin öğrenci var. Bu öğrencilerin nakil süreçlerine ilişkin bütün çalışmalar tamalandı. Daha önce benzer bir çalışmayı polis kolejindeki öğrenciler için de yaptık. Askeri liselerdeki öğrencilerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları açısından tedbir aldık.”

FEN VE SOSYAL YOK
“Geçen yıl 9. sınıfta okuyup bu yıl 10. sınıfa geçen öğrencilerimiz, fen ve sosyal bilimler liseleri dışındaki bütün ortaöğretim kurumlarını tercih edebilecek. Fen ve sosyal bilimler liseleri 9. sınıftan itibaren farklı bir program uyguluyorlar. Dolayısıyla müfredat arasında uyumsuzluk açısından bu liseler hariç tutuldu. Örneğin Bando Mızıka Okulu’ndaki çocuklar güzel sanatlar liselerine nakil yoluyla başvuru yapabilecek.”

SINIFA GÖRE TÜR
“10. sınıfta müfredat farklılaşıyor. Meslek liselerinde, imam hatip liselerinde farklı bir müfredat uygulanıyor. Dolayısıyla 10. sınıftan 11’e, 11’den 12’ye geçen öğrenciler, sadece puanlarına uygun Anadolu liselerine kayıt olabilecek. Bu hafta içerisinde bütün nakil işlemlerini bitireceğiz. Genelkurmay Başkanlığı’nın ilgili birimlerinden 5 okuldan 3’ünün listesini aldık, ikisini bekliyoruz. İletişim bilgileri olan öğrencilerle temasa geçeceğiz. Bakan onayımızı hazırladık, listeler geldikten sonra bu öğrenciler il ve ilçelerdeki milli eğitim müdürlüklerinden nakil komisyonuna başvuracak ve yerleştirme işlemlerini yapacağız.”

PUANI YETMEZSE İMAM HATİBE
(MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, askeri lise öğrencilerine tercih hakkı verileceğini belirterek şu bilgileri de verdi: “Türkiye’nin bazı illerindeki askeri liselerde 81 ilden öğrenci bulunuyor. Kapatılan askeri okullardaki öğrenciler ülke geneline istediği ili tercih edebilecek. Yerleştirmelerde öğrencilerin puanları dikkate alınacak. Endişeye kapılmalarna gerek yok. Öğrencilerin 8’inci sınıfı bitirdiğinde merkezi sınavlara giriyor. O zamanki adıyla SBS veya TEOG, o dönem tabi olduğu sisteme göre, aldıkları puanlar üzerinden kendilerine tercih hakkı vereceğiz. Diyelim ki öğrenci, taban puanı 470 olan bir anadolu lisesine girmek istiyorsa puanı yetiyorsa oraya girecek, yetmiyorsa puanına uygun bir lise türü her ne ise oraya yerleşecek.”

KULELİLER DERNEĞİ: VAKFA DÖNÜŞSÜN
Askerİ liselerin kapatılması ve bu okulların değerli taşınmazlarının ne olacağı tartışılırken, Kuleli Askeri Lisesi’nden mezun bir grup ile okuldan ayrılmış sivillerden oluşan Kuleliler Derneği bir bildiri yayınladı. Tarihi lisenin kapatılmasından üzüntü duyulduğu belirtilerek Kuleli’nin sadece bir okul değil, vatana adanmış hayatların başladığı, şerefli, akıllı, duyarlı ve güçlü asker ve vatan evlatlarının yetiştiği bir yuva olduğu vurgulanan açıklamada, “En büyük dileğimiz, Kulelimizin bir vakfa dönüştürülerek 171 yıllık birikimi ile yeni aydın nesiller yetiştirmek üzere, demokrasimize ve yüce milletimize Kuleli Lisesi adı altında hizmet etmesinin sağlanması” denildi. / Gülseven ÖZKAN

BAKMADAN GEÇME!