Bu köyde kadınların cep telefonu kullanması yasak

Güncelleme Tarihi:

Bu köyde kadınların cep telefonu kullanması yasak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2012 13:07

Hindistan’ın doğusundaki Bihar eyaletinde bulunan Sunderbari köyü idari konseyi, köydeki kadınların cep telefonu kullanmasını yasakladı. Konseyin kararında telefonların “sosyal yapıyı yozlaştırdığı” belirtildi.

Haberin Devamı

Yasağın yanı sıra, Sunderbari köy konseyi sokakta cep telefonu kullanırken “yakalanan” genç kızlara 10000 rupi (yaklaşık 328 TL) ceza verilmesini öngördü. Cep telefonuyla konuşan evli kadınlara ise 2000 rupi (yaklaşık 65 TL) ceza verilecek.

Konseyin başkanı Manuver Alem, komşu köylerden sürekli “Bu kez kim kocaya kaçtı?” şeklinde sorular aldıklarını ifade ederek, “Bu sorular bizi çok utandırıyor” dedi.

“Kocaya kaçma” ve “zina” olaylarının son aylarda arttığını, en az altı genç kız ve kadının evden kaçtığını ifade eden Alem, “Evli kadınlar bile kocalarını terk edip sevgilileriyle kaçıyor. Bu bizim için utanç verici bir durumdu. Dolayısıyla bu konuyla ciddiyetle başa çıkmaya karar verdik. Cep telefonları sosyal yapıyı yozlaştırıyor” dedi.

Yerel yetkililer, sağlıklı bir toplumda böyle yasaklara izin verilemeyeceğini belirterek soruşturma başlatırken, kadın hakları aktivistleri de bunun özgürlüğe yapılmış bir saldırı olduğunu ve sonuçta kadınların zarar göreceğini belirtti.

Haberin Devamı

Aktivist Suman Lal, “Genç kızlar ve kadınlar kendilerini koruyabilecek durumdalar. Teknolojinin yasaklanması değil kullanılması gerekir. Bu emir mide bulandırıcı” derken, Muhammed İslam ise konseyin cep telefonlarının avantajlarını göz ardı etmesinin “hayal kırıklığı” yarattığını belirterek, “Ben her genç kıza bir telefon verilmesini istiyorum. Böylece bir sorunları olduğunda ailelerini arayabilirler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!