Bu kez yollar boştu

Güncelleme Tarihi:

Bu kez yollar boştu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2008 01:05

Kraliçe Elizabeth’in İstanbul ziyareti, 37 yıl önceki ziyaretinden farklı oldu.

1971’de üstü açık bir arabayla İstanbul sokaklarını dolaşan, halkın içinde onlara el sallayan Kraliçe, bu kez çok sıkı güvenlik önlemleri nedeniyle 40 araçlık konvoyundan inmeden İstanbul’un içinden geçti. Güzergáhı boyunca yerden ve havadan konvoya kimse yaklaştırılmadı, Galata Köprüsü’nde geçeceği tarafa balıkçılar bile gelmedi...

İNGİLTERE Kraliçesi II. Elizabeth’in ziyareti nedeniyle, İstanbul’da dün erken saatlerden itibaren çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Güzergáh üzerindeki tüm üstgeçitlerde polis bekledi. Önlemler nedeniyle, Galata Köprüsü’nün Boğaziçi tarafında çok az sayıda balıkçı vardı. Özel uçakla saat 13.15’de Atatürk Havalimanı’na inen Kraliçe ve eşi Edinburg Dükü Prens Philip’i, Devlet Konukevi’nde, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosu Barbara Hay karşıladı.

Eskort helikopter

Kraliçe, aprondan otomobiline binerek, Kabataş Erkek Lisesi’ne gitti. Yaklaşık 40 araçlık konvoya, güvenlik nedeniyle boşaltılmış yollardaki yolculuğu boyunca bir helikopter eşlik etti. Kraliçe’yi lise girişinde, Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Erol Demirdöven ve British Council Türkiye Direktörü Chris Brown’un da aralarında bulunduğu yetkililer karşıladı.

Boğaz keyfi yaptı

Özel Kabataş Eğitim Vakfı Anaokulu öğrencileri Kraliçe için bir şarkı söyledi, Elif Eser ve Emre Demirel adlı öğrenciler ebru tablo hediye etti, Mert Öztaşkın da çiçek sundu. Kraliçe ve eşi Prens Philip, daha sonra Kabataş Erkek Lisesi rıhtımında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile bir araya gelerek, bir gezinti yatıyla İstanbul Boğazı’na açıldılar.

İstanbul Modern’i gezdi
/images/100/0x0/55eacda1f018fbb8f897afdb


İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, boğaz turunun ardından, İstanbul Modern Sanat Müzesi’ni gezdi. İstanbul Modern Sanat Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı’nın karşıladığı Kraliçe’ye, Hayrünnisa Gül, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan eşlik etti. Kraliçe İstanbul Modern’i gezerken, eski donanma askeri eşi Prens Philip Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait tekneyle geldiği İstinye’deki Boğaz Trafik İzleme Merkezi’ni ziyaret etti.

Pera Köşkü’nde buluşma

Prens Philip, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı’dan bilgi aldı, bilgisayardan İstanbul Boğazı’ndaki gemi hareketliliğini izledi. Bu arada Kraliçe, saat 15.45’te Tepebaşı’ndaki İngiliz Başkonsolosluğu’na geldi. 100’e yakın çevik kuvvet polisinin etten duvar ördüğü Başkonsolosluk binasındaki İngiliz Bayrağı indirilerek, kraliyet bayrağı çekildi. Kraliçe, Başkonsolosluğun içindeki Pera Köşkü’nde dinlenmeye çekildi. II. Elizabeth’in eşi Prens Philip de saat 16.25’te İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği’ne ait Range Rover ciple Başkonsolosluğa geldi.

İstanbul için pembeyi seçti
/images/100/0x0/55eacda1f018fbb8f897afdd


Ankara’da siyah üstüne yeşil şeritli bir kıyafetle inen İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, İstanbul için şeker pembesini tercih etti. Beyaz puantiye pembe elbisesinin üzerine aynı renk uzun ceket giyip, şapka takan kraliçe, kıyafetini beyaz ayakkabı, çanta ve eldivenle tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!