Bu hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı? İşte 30-31 Ocak hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması saatleri ve detayları

Güncelleme Tarihi:

Bu hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı İşte 30-31 Ocak hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması saatleri ve detayları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2021 21:15

Sokağa çıkma yasağı, koronavirüs tedbirleri kapsamında hafta içi ve hafta sonu belirli saatlerde uygulanmaya devam ediyor. Hareketliliği azaltmak ve bulaşıcılığın önüne geçmek adına uygulanan hafta sonu sokağa çıkma yasağı ile ilgili detaylar daha önce İçişleri Bakanlığı genelgesinde açıklanmıştı. Genelgede hafta sonu sokağa çıkma yasağının ikinci bir karar alınıncaya kadar devam edeceği bildirilmişti. Vaka sayısında yaşanan düşüşle beraber gözler, 30-31 Ocak hafta sonu sokağa çıkma yasağının durumuna çevrildi. İşte, sokağa çıkma yasağı ile ilgili ayrıntılar...

Haberin Devamı

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması Türkiye'nin koronavirüs önlemlerinde uygulanmaya devam ediyor. Kovid-19 tedbirlerine yönelik hareketliliği azaltmak için geçerli olan kısıtlama, hafta sonları cuma akşamı saat 21.00'den pazartesi günü saat 05.00’e kadar devam edecek. Hafta sonu yasakları ile ilgili henüz bir açıklama gelmediğinden dolayı, 30-31 Ocak tarihlerinde de sokağa çıkma kısıtlaması geçerli olacak.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?

Türkiye genelinde hafta sonu kesintisiz uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının ilki 4-7 Aralık tarihlerinde yapıldı. Kısıtlamalar yaklaşık 2 aydır hafta sonları uygulanıyor.

Bu hafta sonu da 29 Ocak Cuma günü sokağa çıkma yasağı saat 21.00'de başlayacak. Kısıtlama 1 Şubat Pazartesi sabahı 05.00’e kadar kesintisiz sürecek.

Haberin Devamı

Bu hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı İşte 30-31 Ocak hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması saatleri ve detayları

ZORUNLU HALLERDE SEYAHATLER SERBEST

Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı gün ve saatlerde, zorunluluğu bulunan kişilerin şehirler arası seyahat etmelerine izin verilecek.

İçişleri Bakanlığının genelgesinde belirtilen zorunlu haller şöyle:

"Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan.

Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 4 kişi).

Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler).

ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri.

Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyenler.

Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olanlar.

Ceza infaz kurumlarından salıverilenler."

Vatandaşlar, genelgede belirtilen durumların varlığı halinde, toplu ulaşım araçları veya İçişleri Bakanlığının "e-Başvuru" ve "Alo 199" sistemleri üzerinden ya da valilik/kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak şartıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecek.

Haberin Devamı

Bu hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı İşte 30-31 Ocak hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması saatleri ve detayları

Belirtilen mazeretleri taşımayan kişilerin, şehirler arası seyahatleri ise ancak toplu ulaşım araçlarını (uçak, otobüs, tren, gemi) kullanmalarıyla mümkün olacak.

İşiyle ilgili nedenini belgeleyen toplu ulaşım araçlarının görevlileri ile şehirler arası seyahat edeceğini bilet ve rezervasyon koduyla ibraz eden kişiler, sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.

Sokağa çıkma kısıtlaması getirilen gün ve saatlerde 65 ve üzeri yaşlardaki vatandaşların temel ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek birimleri aracılığıyla karşılanacak.

TOPLUM BİLİMLERİ KURULU ÜYESİ İLHAN'DAN AÇIKLAMA

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması ile hafta içi uygulanan saat kısıtlamasının vaka ve hasta sayısının düşmesinde büyük etkisi olduğunu söyledi.
Prof. Dr. İlhan, kısıtlamaların peyderpey nasıl gevşetileceğine ilişkin ise, "Öncelikli olarak belki hafta içi kısıtlamaları biraz ileri çekilebilir yani hafta içi 00.00'a çekilebilir. Hafta sonu kısıtlamaları başlangıçta kalkmayabilir, sonra hafta sonu kısıtlamaları akşam saatleri olabilir, belki hafta sonu bir gün kısıtlama söz konusu olur. Bunlar hep değerlendirilmesi gereken konular. Vatandaşlarımızın kısıtlamalar kalkmasa bile kendi önlemlerini alması gerekir. Vatandaşlarımızın da kısıtlamalar kalksa bile tekrar eski duruma gelmek istemiyorsak eğer, mutlaka kendi kısıtlamalarını oluşturması gerekiyor, kalabalık yerlere gitmemek, maske takmaktan vazgeçmemek, fiziksel mesafeye uyma seçeneklerine dikkat etmesi gerekiyor" diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!