Bu fotoğraf çok şey anlatıyor

Güncelleme Tarihi:

Bu fotoğraf çok şey anlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2012 11:50

Almanya'da aşırı sağcıların öldürdüğü Türkler, Berlin'de düzenlenen devlet töreniyle anıldı. Kurbanların anısına bugün Almanya'daki resmi binalarda bayraklar yarıya indirildi, ülke genelinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin'deki tören boyunca, kurbanlardan Halit Yozgat'ın babası İsmail Yozgat ile erkek kardeşinin arasında oturdu.

Haberin Devamı

Konzerthaus'taki (Konser evi) anma töreninde konuşan Merkel, ırkçı cinayetleri işleyen Nasyonel Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünü kınadı.

"Almanya Başbakanı olarak cinayetlerin aydınlatılması, bunların arkasındaki kişilerin ortaya çıkartılması ve yargılanması konusunda her türlü çabayı harcayacağıma söz veriyorum" diyen Merkel, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin de alındığını ve çok sayıda araştırma  komisyonunun kurulduğunu söyledi.

KURBANLARIN AKRABALARINDAN ÖZÜR DİLEDİ

Merkel, kamuoyunda "döner cinayetleri" olarak bilinen olayların faillerinin uzun yıllar ortaya çıkarılamamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Almanya Başbakanı kurbanların, soruşturmalar sırasında haksız yere şüphenilen akrabalarından da özür diledi.

Haberin Devamı

TÖRENDEN KARELER

/images/100/0x0/55eb3e0bf018fbb8f8b47f08

Törene Merkel'in dışında, aralarında cumhurbaşkanlığı görevine vekalet eden Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, cumhurbaşkanı adayı Joachim Gauck, aşırı sağcılar tarafından öldürülen kurbanların yakınları, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Komisyon üyeleri Nevzat Pakdil, Mustafa Erdem ve Malik Ecder Özdemir, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir'in de bulunduğu yaklaşık 1,200 davetli katıldı.

Merkel, tören boyunca, 2006 yılında Kassel'de ırkçı cinayete kurban giden Halit Yozgat'ın babası İsmail Yozgat ile 21 yaşında öldürülen Türk gencinin erkek kardeşinin arasında oturdu. Merkel, tören salonundan da İsmail Yozgat'la birlikte ayrıldı.

Aşırı sağcıların öldürdüğü ilk kurban olan Enver Şimşek'in kızı Semiya Şimşek ile son kurban Mehmet Kubaşık'ın kızı Gamze Kubaşık ise protokolde Seehofer ile Lammert'in arasında oturdu.

/images/100/0x0/55eb3e0bf018fbb8f8b47f0a

Haberin Devamı

BU FOTOĞRAFLAR ÇOK ŞEY ANLATIYOR

Tören kapsamında, Merkel'in konuşmasının ardından orkestra Cemal Reşit Rey'in de bir eserini seslendirdi. Daha sonra Ahmet Muhip Dıranas, Erich Fried, Bertolt Brecht  ve Josef Reding'in şiirleri Alman oyuncular Iris Berben ve Erol Sander'in yorumuyla okundu.

Tanınmış müzik yapımcısı Mousse T. (Mustafa Gündoğdu) de anma töreni için özel olarak Sting'in "Fragile" adlı eseriyle John Lennon'ın "Imagine" eserini çağdaş klasizmin 2 parçası olarak orkestra için potpuri şeklinde uyarladı.

8 TÜRK 1 YUNAN 1 ALMAN

Almanya’da NSU üyeleri Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve Beate Zschaepe, 2000 ile 2006 yılları arasında sekizi Türk, biri Yunan olmak üzere dokuz göçmeni, 2007 yılında da bir Alman polis memurunu öldürmüştü. Dokuz göçmeni aynı silah ile öldüren ırkçı katillerin, kurbanlarının ölüm anlarını da kameraya aldıkları ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

TEMSİLİ 12 MUM

Törende kurbanlar anısına 12 mum yakıldı. Mumlardan 10’u NSU terör örgütünün katlettiği kurbanlar için yakılırken, bir mum daha önce ırkçı cinayetlere kurban gidenleri sembolize etti. Diğer mum ise gelecekte ırkçı cinayetlerin olmaması için ülkeye ışık ışık tutması dileği ile yakıldı.

BİR DAKİKALIK SAYGI DURUŞU

Semiya Şimşek ile Gamze Kubaşık, anma töreninin sonunda öğrencilerin içeriye taşıdığı ve "Umut" adı verilen mumu sembolik olarak birlikte salon dışına taşıdı. Bu arada tüm davetliler ayağa kalktı.

/images/100/0x0/55eb3e0bf018fbb8f8b47f0c

Konzerthaus'un önünde düzenlenen bir mitinge katılanlar da, üzerlerinde kurbanların isimlerinin yazılı olduğu pankartlar taşıdı ve tişörtler giydi. Kurbanların isimlerinin tek tek okunduğu miting sonrasında saygı duruşunda bulunuldu.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Almanya çapında da yerel saat 12.00'da kurbanlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Birçok şirkette ve çalışma yerinde kurbanlar için saygı duruşu düzenlenirken, resmi binalarda da bayraklar yarıya indirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!