Bu da 1 Mayıs’ın gülen yüzü

Güncelleme Tarihi:

Bu da 1 Mayıs’ın gülen yüzü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ne yüzü maskeli bir avuç serseri, ne dehşet içinde sağa sola kaçışanlar, ne kafası - yüzü - gözü dağılanlar, ne polisle saçsaça - başbaşa girişenler, ne de kan... 1 Mayıs madalyonunun öbür yüzünde bunlar yoktu. Barış ve kardeşlik vardı... Türkü, bayram, coşku vardı... İnsan ve insanlık vardı...

Bir avuç serserinin provokasyonuyla gölgelenmek istenen 1 Mayıs kutlamalarının arka yüzünde neşe ve coşku vardı. İşçiler 1 Mayıs kutlamaları için aileleri, çocukları ile akın akın meydanlara koştular. Hava çok güzel, kutlamalar şölen gibiydi. Tam bir bayram havası esiyordu. Bazı yasadışı örgüt üyelerinin, İşçi Bayramı'nı provoke etmek istemeleri de neşelerini bozmadı. Ortalığı karıştırmak isteyenlerin tüm çabaları sonuçsuz kalınca, meydanda toplanan işçiler bayramlarını neşeli bir şekilde kutladılar. İstanbul'un çeşitli semtlerinden otobüslere, minibüslere binen işçiler ve aileleri akın akın Abide-i Hürriyet Meydanı'na geldiler. Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi ve Piyale Paşa Bulvarı'nda oluşturulan kortejlerde gruplar halinde toplanan işçiler daha sonra üstleri aranarak meydana alındı.

ŞÖLEN GİBİ KUTLAMA

Abide-i Hürriyet Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamaları dört sendika konfederasyonun önderliğinde şölen şeklinde geçti. Türk-İş, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Hak-İş ve Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK)'in önderliğinde CHP, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, İşçi Partisi, Sosyalist İşçi Partisi, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, Emek Partisi, Halkın Emek Partisi ve sivil toplum kuruluşları, Abide-i Hürriyet Meydanı çevresindeki toplandılar. Türk-İş Başkanı Bayram Meral, DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin, CHP milletvekilleri Algan Hacaloğlu, Mehmet Moğultay, Ercan Karakaş, Mehmet Sevigen, Bekir Yurdagül, Bülent Tanla, Cevdet Selvi ve il Başkanı Etem Cankuran, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras'ın da bulunduğu protokolün ardından gelenler, alana tek tek aranarak alındılar.

İSTİKLAL MARŞI'YLA BAŞLADI

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan miting sırasında, İmge Tiyatro Grubu'ndan 4 oyuncu, ABD'yi temsil eden bir kişi ve üzerinde örümcek ağı resmiyle, işvereni temsil eden 1 kişi ile 2 işçiyi canlandırarak, işçilerin sömürülmesini temsil ettiler. Sanatçılar Ferhat Tunç, Suavi, Berhan Şimşek'in de katıldığı mitingde şarkılar türküler söylendi, sazlar çalınıp, halaylar çekildi. Miting, yasadışı örgütlerin tüm çabalarına rağmen olaysız ve neşeli bir şekilde tamamlandı. Bir avuç serserinin başlattığı olaylar mitingden sonra çıktı.

Neşe-i muhabbet

İşçi Bayramı'nı kutlamak için alanlara gelen başka gençlerde vardı. Ancak onların amaçları başkaydı. Bayramı kan gölüne çevirmek isteyen bu tahrikçilere kapılmayan gerçek kutlayıcılar, ellerinde bayrakları, modern giyinişleri ile kortejde yerlerini aldılar. Ve tahriklere kapılmadan, meydana gidip bayramlarını neşe içinde kutladılar.

Birlik halayı

Taksim'deki törenden sonra Abide-i Hürriyet Meydanı'na gelen Türk-İş Başkanı Bayram Meral, DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, KESK Genel Başkanı Siyami Erdem ve partililer kortejin oluşmasını beklerken davul zurna eşliğinde halay çektiler.

Konser gibi

1 Mayıs'ı bayram havasında kutlamak isteyenler ellerinde bayraklarıyla Çağlayan'a koştular. Kimi elindeki bayrağı sallarken, kimisi de gitarının tellerine dokundu. Neşelerine neşe kattılar, 100 metre ilerilerinde ki karışıklıktan uzakta bayramlarını kutladılar.

Bayram hatırası

Korsan bir gösteriye karşı sabahın erken saatlerinden itibaren Taksim ve çevresinde beklemeye başlayan polislerin yarattığı gerginlik, güzel hava, çevredeki cıvıl cıvıl insanlarla kısa sürede yumuşadı. Taksim'de tam bir bahar havası esiyordu. 1 Mayıs kutlamalarını organize eden 4 sendika konfederasyonu başkanının sabah saatlerinde Taksim Anıtı'na koydukları 1 Mayıs çelengi daha sonra hatıra fotoğraflarına fon oluşturdu. Taksim'e gezmeye gelenler çelengin önünde hatıra fotoğrafı çektirip, tarihi günü ölümsüzleştirdiler.

Dostluk üçgeni

Toplumsal olaylarda kalabalığı dağıtmak için kullanılan polis köpekleri 1 Mayıs günü Taksim'de beklerken, güneşli havanın keyfini çıkardılar. Neşe içinde sağa sola koşuşturan polis köpekleri çocukların da ilgisini çekti. Önceleri uzaktan korkarak baktıkları polis köpeklerinin, eğitmenleri ile arasındaki sıcak ilişkisi, söylenenleri anında yerine getirmeleri çocukları daha da yakınlaştırdı. Yaklaştı polis amcaya ve kucağındaki köpeğine... Elini uzattığında sevgiden başka hiçbir duygu kalmamıştı yüreğinde. Ne korku, ne de başka birşey...

269 kişi sorguda

1 Mayıs kutlamalarını provoke etmek isteyen ve polisin müdahalesi sonucu dağıtılan çoğunluğu yasadışı örgüt üyesi göstericilerden 269 kişi gözaltında tutuluyor. Polisin dağılmaları için yaptığı ikazlara, ellerindeki taş ve sopaları bariyerlere vurarak tahrikle cevap veren göstericilerin dağıtılmasının ardından çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Dağıtılan göstericilerden ara sokaklara girenlerden yakalananlar da Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Olaylar sırasında gözaltına alınan ve çoğunluğu çeşitli yerlerinden yaralı olan 269 kişi önceki akşam hem tedavi edilmek, hem de sağlık kontrolünden geçirilmek üzere gruplar halinde Haseki Hastanesi'ne götürüldü. Yürüyemeyecek durumda olanlar polisler tarafından sırtta taşındı. Hastaneye gruplar halinde alınan göstericiler, tedavileri sona erdikten sonra ifadeleri alınmak üzere Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Gözaltındaki göstericilerden 14'ünün Terörle Mücadele Şubesi'nde, 120'si kadın 255'i de Güvenlik Şubesi'nde sorgulanıyor. Sorguların tamamlanması halinde göstericiler, yarın Beyoğlu ve Şişli adliyelerine götürülecek. Polisin müdahalesi nedeniyle yaralanarak çeşitli hastanelerde tedavi altına alınan göstericilerden büyük kısmı ayakta tedavi görürken, 5'ininki halen Taksim, SSK Okmeydanı ve Şişli Etfal hastanelerinde sürdürülüyor. Olaylar sırasında yaralanan 46 polis memurundan 44'ü taburcu edilirken, belinden ve kolundan yaralanan 2 polis memuru ise Taksim Hastanesi'nde tedavi altında tutuluyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!