Bu bayrak inmez

Güncelleme Tarihi:

Bu bayrak inmez
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yunan - Rum ikilisinin Kuzey Kıbrıs'ın işgal edilmesi senaryosuna dayalı Nikiforos ve Toksotis tatbikatlarından sonra, Akdeniz'in mavi sularında Mehmetçik'in gerçekleştirdiği Toros-2 tatbikatı, dosta düşmana bu amacın bir hayalden ibaret olduğunu gösterdi. Temsili S-300'leri tam 12'den vuran Mehmetçik, 10 atışta, 10 isabet gerçekleştirdi. Mehmetçik, her durumda Yavru Vatan'ı kanının son damlasına kadar savunacağını, yaşatacağını, ay-yıldızı sonsuza dek gönderden indirmeyeceğini tüm dünyaya haykırdı.

Her iki ülkenin aralarında vardıkları mutabakat gereği, milli ve dini bayram günlerinde tatbikat yapılmaması ilkesine rağmen, Yunan-Rum ikilisinin 29 Ekim'de Parmenion tatbikatını başlatmasıyla doruğa çıkan Ege krizi, Kıbrıs'a taşındı. Yunanlıların, tatbikat sahalarını Anadolu kıyılarına yakın seçmesi, sık sık tatbikat yapmaları, Türkiye'nin Ege'ye çıkışına mani olmayı ve gerginliği artırmayı amaçlayan kasıtlı davranışlarından sonra, gözler, Kıbrıs'a çevrildi.

Ve Kuzey Kıbrıs'ta, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Birlikleri ile Türk Deniz ve Hava kuvvetleri unsurları, 3 Kasım'da başlayan Toros-2 tatbikatında, taş üstünde taş bırakmadılar. Hedefleri tam 12'den vuran Mehmetçik, temsili S-300 füze rampalarını yerle bir etti. Tatbikatı izleyenler, herhangi bir savaş durumunda Mehmetçik'in saldırı unsurlarını havadan, karadan, denizden darmadağan edeceğini, bir karşı saldırı durumunda ise, önüne geleni silip süpüreceğini gösterdi.

Tatbikat, KKTC'nin Batı'sında, Kara, Deniz ve Hava kuvvetlerinin müşterek harekatıyla gerçekleştirildi. Tatbikatta hava indirme ve uçarbirlik operasyonları da icra edildi. Mehmetçik, hakiki mermilerin kullanıldığı tatbikatın her safhasında, dosta düşmana parmak ısırttı.

KOBRALAR VURDU

Düşman mevzilerine Özel Kuvvetler'in sızıp, ilk darbeyi vurmalarından sonra, F-16'lar S-300 rampalarını darmadağan etti. Ardından Süper Kobra'lar, Sikorsky'lerle birlikte füze atışları gerçekleştirdiler. Tatbikatın bu anında, oldukça tecrübeli oldukları gözlenen helikopter pilotları, hedefleri milim şaşmadan yerle bir ettiler. Sessiz bir canavarı andıran helikopterler, tereyağından kıl çeker gibi bir anda ortaya çıkıp, düşman hedeflerini cehenneme çevirdiler ve aynı şekilde tepelerin ardında kayboldular.

TANKLAR PUSUDA

Tatbikat sırasında, tanklar yaydan fırlatılmayı bekleyen bir ok gibi, kamuflajlı mevzilerde beklediler. Ve sıraları geldiğinde, tanklar da büyük bir gürültüyle yerlerinden fırlayıp, kendilerine hedef gösterilen noktalara anında intikal ederek, hedefleri yerle bir ettiler. Tanklar, hareketleri sırasında da düşman mevzilerini dövdüler.

TÜRKİYE YALNIZ BIRAKMAZ

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında aktif görev yapan Fantom uçakları, bu kez tatbikat için aynı semalarda uçtu. Tatbikatı izleyen ve ellerinde KKTC bayraklarını, Türk bayraklarıyla birlikte gururla sallayanlar, bu tabloyu ölümsüzleştirdiler.

KADIN POLİS VE MEHMETÇİK

Tatbikatın yapıldığı alan çevresinde KKTC polisi geniş güvenlik önlemleri aldı. KKTC güvenlik kuvvetlerinde görev yapan özel eğitimli kadın polisler de dikkat çektiler. Kadın polisler, çevrede kuş uçurtmadılar. Tatbikat, Mehmetçik için önemli bir deneyim oldu. Türk Kara Kuvvetleri'ne mensup genç teğmenler, kamuflajlı kıyafetleri, tam teçhizat, iletişim ve gözetleme araçlarıyla, 2000'li yılların Türk ordusunun sinyallerini verdiler.

RUM KESİMİ BİR ADIM ÖTEDE

Tatbikatta, düşman mevzileri de dürbünlü, özel donanımlı komandolar tarafından dikkatle izlendi. Son model cihazlarla donatılmış Mehmetçik, düşmandan gelebilecek herhangi bir saldırı ya da tacize karşı, pür dikkat, eller tetikte mevzide yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!