Bruce Lee batan turizme karşı

Güncelleme Tarihi:

Bruce Lee batan turizme karşı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1998 00:00

Kanat ATKAYA
Haberin Devamı

Başlığa bakıp, ‘‘Gelmiş geçmiş en popüler kung-fu ustası’’nın mezarından kalkıp, Türkiye'ye gelmeyen turistlerin ağzını burnunu kıracağını, vücutlarındaki kemik sayısını ikiye katlayacağını filan düşündüyseniz özür dilerim. Bu yazının kriz yaşayan Türk turizmiyle maalesef bir ilgisi yok. Olay tamamen Hong Kong turizmiyle ilgili.

Asya ülkelerinin turizmi de bizdekinden farksız bir durumda. Yaşanan ekonomik kriz ve bölgeyi birbiri ardına vuran doğal felaketler Asya ülkelerinde turist sayısının büyük ölçüde azalmasına yol açtı. Geçtiğimiz yıl yeniden Çin'e bağlanan Hong Kong'un durumu da bayağı kötü. Ancak onlar bizim kadar çaresiz değil. Çünkü arkalarında kapı gibi Bruce Lee var.

Bruce Lee, bundan 25 yıl önce 20 Temmuz 1973'te ölmüştü. Çocukluk döneminde Bruce Lee'yle ilgili pek çok geyik muhabbetine katılmış biri olarak olay, haliyle benim de ilgimi çekiyor. ‘‘Dünyada Benden Büyük Yok’’, ‘‘Ejderin Dönüşü’’, ‘‘Patron Benim’’ vb. filmlerini (zaten hepsi 5 taneydi) seyrederek büyüdüğümüz Bruce Lee, özellikle benim kuşağım için unutulması imkansız bir isim.

Özellikle adının telaffuzu konusundaki tartışmalara ilkokul dönemimde toplam süre olarak birkaç ay harcamışımdır herhalde. Bu başlı başına bir yazı konusu, ama özetlemeye çalışayım: Kimileri İngilizcede 'c' harfi 'k' okunur iddiasıyla yola çıkarak Bruk Lii-ben de bu gruptaydım, ama tahmin edebileceğiniz üzere o sıralar İngilizce falan bilmiyordum-, kimileri çok iddialı durmanın dışında bir teze dayanmadan Bruç Lii denmesi gerektiğini savunurdu. Buradaki arkadaşlardan -evet bugün bile sürüyor bu olay- bazıları Bruj Lii diye okunması gerektiğini savunanlarla bile karşılaşmış. Olay karışık yani...

Bir diğer tartışma da ölüm nedeni hakkındaydı, ama ona hiç girmeyelim o daha uzun tutar...

Her neyse; bu yıl Bruce Lee'nin 25'inci ölüm yıldönümü ve Hong Kong, düşen turist sayısını artırmak için Bruce Lee'yle ilgili bir kampanya başlattı. Bruce Lee öldükten sonra Hong Kong'ta dev bir tören düzenlenmiş ama üstad ABD'de, Seattle'da gömülmüştü. Hong Konglular yine de, Bruce Lee'nin filmlerini Hong Kong'ta çekmiş olmasından yola çıkarak Asya'daki turistleri adalarına çekebileceklerini düşünüyor.

Turizmle ilgili resmi yöneticiler İnternet üzerinde bir sayfa açtılar, Bruce Lee'yle ilgili binlerce çeşit hediyelik eşya ürettiler ve geçtiğimiz haftayı da bir şekilde Bruce Lee Haftası ilan ettiler. Bekledikleri turist sayısı 10 bin civarındaydı. Ne denli başarılı oldular şimdilik bilemiyoruz ama Bruce Lee hayranları bu gelişmeleri bir hayli olumlu karşıladılar.

Newsweek'te yayınlanan bir habere göre Tokyo'da yaşayan ve Bruce Lee Fan Kulübü kurmuş olan Naoki Takeda ve 100 arkadaşı sırf Bruce Lee etkinlikleri için Hong Kong'a gittiler. Tateda ve arkadaşlarının programlarında ‘‘Game of Death / Ölüm Oyunu’’nun orijinal ve kesintisiz versiyonunu izlemek, Bruce Lee'nin ‘‘Way of the Dragon’’ filminde kötü adamı canlandıran Jon Benn'in açtığı Bruce Lee Cafe'de yemek yemek gibi etkinlikler bulunuyordu.

Bu arada Lee'nin hayranları Hong Kong'ta bir Bruce Lee Müzesi açmak için seferber oldular. Amaç, en estetik adam harcayan bu ustayı ölümsüzleştirmek tabii ki.

Zaman içinde Steven Seagal'in kol kırma sahnelerini falan beğenmiş olsak da; bizce de Bruce Lee gibisi gelmedi. Sinema çıkışları, eve gidene kadar kendini yollarda dünyanın en iyi kung-fu bilen kişisi gibi görmüş bir kuşağı temsil ettiğmi düşünerek söylüyorum bunları. Keşke bir kanal artık kült film olarak kabul edilen Bruce Lee filmlerini tekrar yayınlasa da seyretsek. Hakiki bir hareket olur, diye bir düşüncemiz var...






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!