Bravo çocuklar

Güncelleme Tarihi:

Bravo çocuklar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1997 00:00

ÖYS'de ilk 3 devlet lisesi mezunu
Haberin Devamı

ÖYS'de ilk üçe giren öğrencilerin büyük çoğunluğunu devlet liselerinden mezun olan adaylar oluşturdu. Fen ve matematik puan türüne göre ilk sırayı alan Ankara'yı, İstanbul, İzmir, Yalova, Antalya ve Eskişehir izledi. Hakkari son sırada yer aldı.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nı kazananlar belli oldu. Bu yıl dallarında ilk üçe giren öğrencilerin büyük çoğunluğunu devlet liselerinden mezun olan adaylar oluşturdu. Sınava giren adayların il bazında ağırlıklı puan ortalamaları dikkate alındığında, en başarılı il Ankara oldu. Fen ve matematik puan türüne göre ilk sırayı alan Ankara'yı, fen ağırlıklı puan türüne göre İstanbul, İzmir, Yalova, Antalya ve Eskişehir izledi. Türkçe-matematik ağırlıklı puan türüne göre İstanbul en başarılı il olurken, sosyal ve Türkçe-sosyal puanında ilk sırayı Adıyaman, yabancı dil puanında ise Edirne aldı. Fen ağırlıklı puan ortalamalasında Hakkâri son sırada yer aldı. Fen ağırlıklı puan türüne göre 613.094 puan alarak birinciliği kazanan Eskişehir Atatürk Lisesi'nden Fatih Ünlü, Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği burslu bölümüne matematik puanıyla yerleştirildi. 611.907 fen puanıyla ikinci olan İstanbul Özel Fatih Erkek Fen Lisesi'nden Muhammed Ali Yıldırım da Ünlü ile aynı okul ve bölümde burslu olarak okuyacak. Üçüncülüğü kazanan İzmir Karşıyaka Lisesi'nden Gökhan Doğan ise 604.204 matematik puanıyla Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği'ni kazandı. Türkçe-Matematik ağırlıklı puana göre birinciliği alan Konya Mehmet Akif Ersoy Lisesi'nden Osman Selçuk Gündoğdu ile üçüncü İzmir Karataş Lisesi'nden Tolga İnsel Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü'ne burslu olarak yerleştirilirken, ikinci İstanbul Kadıköy İntaş Lisesi'nden Serkan Demir Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'ne girdi. Sosyal ağırlıklı puana göre ilk iki sırayı Tolga İnsel ile Serkan Demir alırken, üçüncü İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Ulaş Pekin Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'ne yerleştirildi. Yabancı dil ağırlıklı puan türüne göre ilk üç sırayı kazananlar ve yerleştirildikleri okullar ise şöyle: İstanbul Ticaret Odası Anadolu Ticaret Meslek Lisesi'nden İlknur Gür ve Afyon Cumhuriyet Lisesi'nden Yasemin Tezgiden Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Mütercim-Tercümanlık Bölümü'ne, Çanakkale İbrahim Bodur Lisesi'nden Mustafa Tekin de Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği'ne.

YARIN POSTALANACAK

ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, 768 bin 265 adayın heyecanına, dün yaptığı basın toplantısıyla son verdi. Sınav sonuç belgeleri 9 Ağustos'tan itibaren üniversitelerin kesin kayıt işlemleri ile ilgili bilgilerin yer aldığı broşürle birlikte adreslere postalanacak. Devlet, vakıf, KKTC ve diğer devletlerdeki üniversiteler de dahil olmak üzere örgün yükseköğretim programlarına 242 bin 653 aday, açıköğretim programlarına ise 178 bin 766 aday yerleştirildi. 346 bin 846 aday herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilemezken, öğrenci yerleştirilmesi planlanan 850 bin 159 kontenjandan 428 bin 740'ı açık kaldı. Yerleştirilen adaylardan 3 bin 396'sının lise birincisi, 212'sinin de özürlü olduğu bildirildi.

52 ADAYIN SINAVI GEÇERSİZ

İkinci basamak sınavına giren 590 bin 436 adaydan ÖSYS kimlik kartsız girdiği için 9, yerine başkasını sınava soktuğu için 3, kopya çektiği tespit edilen 30, kurallara uymadığı için 10 adayın sınavı geçersiz sayıldı. Bilgisayar taramaları ile kopya çektiği tespit edilen 63 adayın kopya çekilen testlerle ilgili puanları iptal edildi. 57 bin 493 aday ikinci basamak sınavına girmedi. Yerleştirilen adaylardan yüzde 59.9'u erkek, yüzde 40.1'i kız, yüzde 64.1'i lise çıkışlı, yüzde 35.9'u meslek lisesi çıkışlı, yüzde 21.8'i son sınıf düzeyinde, yüzde 55.2'si de mezun olup bir yükseköğretim programına yerleşmemiş adaylar olarak tespit edildi.

YENİDEN İNCELEME İSTEĞİ

Cevap kağıtlarının ve tercih formlarının yeniden incelenmesini isteyen adaylar, İkinci Basamak Sınav Kılavuzu'nda bulunan, ‘‘ÖSYS Sonucunun İncelenmesi İsteği Dilekçesini'' doldurarak, Türkiye İş Bankası Güvenevler Şubesi 114079 numaralı hesabına 500 bin lira yatırıldığını gösterir belgeyle birlikte, ‘‘ÖSYM Sınav Hizmetleri Bölümü''ne postayla gönderecekler veya şahsen, Karyağdı Sokak No:28 Aşağıayrancı-Ankara adresine başvurabilecekler.

ÖYS'de puanlara göre ilk 3

Fen: 1. Fatih Ünlü, 2. Muhammed Ali Yıldırım, 3. Gökhan Doğan.

Matematik: 1. Fatih Ünlü, 2. Gökhan Doğan, 3. Muhammed Ali Yıldırım.

Türkçe-Matematik: 1. Osman Selçuk Gündoğdu, 2. Serkan Demir, 3. Tolga İnsel.

Sosyal: 1. Tolga İnsel, 2. Serkan Demir, 3. Ulaş Pekin.

Türkçe-Sosyal: 1. Tolga İnsel, 2. Ulaş Pekin, 3. Serkan Demir,

Yabancı Dil: 1. İlknur Gür, 2. Yasemin Tezgiden, 3. Mustafa Tekin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!