Boza zamanı

Güncelleme Tarihi:

Boza zamanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği boza yine Vefa Bozacısı ile anılıyor. Akşamları özellikle yemek sonrası saatlerde Vefa Bozacısı'nın önü kalabalıklaşmaya başlıyor. Saatler geceyarısına yaklaştıkça sokağa girmek imkansızlaşıyor. Atatürk'ün boza içtiği bardağın da sergilendiği dükkanda bozayla birlikte sarı leblebi de veriliyor. Yaz aylarında daha çok kuru üzüm şırası ve dondurma gibi başka gıda maddeleri satarak dükkanını açık tutan Vefa Bozacısı, üretimini Çorlu'daki büyük bir fabrikaya taşımış.

Boza kültürünün tarihi 900'lü yıllara kadar uzanıyor. Orta Asya Türklerinin geleneksel içeceklerinden olan Boza, darı irmiği, su ve şekerden imal ediliyor.

Daha önceleri İstanbul'da 200'ün üzerindeki Ermeni vatandaş tarafından şimdikinden farklı olarak daha sulu ve daha ekşi olarak üretilip satılıyormuş. 1876 yılında Hacı Sadık Bey tarafından İstanbul'da ilk olarak şimdiki kıvamda üretilen boza o günlerden bugüne kadar özelliğini korumuş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!