'Boynu bükük' Portakal

Güncelleme Tarihi:

Boynu bükük Portakal
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 25, 2002 11:55

Antalya Altın Portakal Film Festivali, 39'uncu yaşını buruk kutluyor. Bu yıl 1 Ekim ile 5 Ekim arasında yapılacak olan festivalin geleneksel bölümü ulusal yarışmada sadece 7 film Altın Portakal için yarışıyor. Sinema çevreleri bu sayının yetersiz olduğu görüşünde. Bu bölümde yeralan filmlerin daha önce hiç bir yarışmaya katılmamış olması koşulunun değiştirilmesi de gündemde.

Haberin Devamı

Türk Sineması'nın kalbinin beş gün boyunca Antalya'da atacak. 39'uncu Altın Portakal Film Festivali, yarın kortej geçişiyle başlayacak. Festival 5 Ekim'e kadar sürecek.

Festival, yarın, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayacak, kortej geçişi ise, saat 16.00'da Antalya Büyükşehir Belediyesi önünden başlayarak, Antalya Kültür Merkezi Fuar Alanı içinde son bulacak.

Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenecek ve sinema eleştirmenleri Alin Taşçıyan ile Tunca Arslan'ın yöneteceği gala programlarında da, sinemaseverler, izledikleri filmlerin yaratıcılarıyla biraraya gelme fırsatı bulacaklar.  
     
İLK GALA "DELİ YÜREK"E  


Festivalin ilk galası, Osman Sınav'ın yönettiği, Kenan İmirzalıoğlu ve Melda Bekcan'ın başrollerini paylaştığı "Deli Yürek"adlı film için düzenlenecek. Filmin kadrosu, 2 Ekim Çarşamba günü izleyicilerle buluşacak.  

Aynı gün "Martılar Açken", "Sır Çocukları", 3 Ekim PerÅŸembe günü "Sarı Günler", "Gönlümdeki Köşk Olmasa", 4 Ekim'de "YeÅŸil Işık" ve "Uzak" isimli filmlerin yaratıcıları, sinemaseverlerle biraraya gelecek.Â

Haberin Devamı

Festival filmleri Prestige, Megapol, Cineplex ve Dedeman Aquapark sinemalarında gösterilirken, şehrin 21 ayrı noktasında ve köylerde kurulacak açık hava sinemalarında da, Türk sinemasının sevilen eserleri sinema severlerle buluşacak.  

Bu yılki teması "Kültürlerin Buluşması" olarak belirlenen festival çerçevesinde düzenlenecek "Sinemanın Renkleri ile Kültürlerin İzdüşümünü Görmek" bölümünde ise,  İsrail'den 3, Yunanistan'dan 4, Kazakistan'dan 2, Azerbaycan'dan 2, Fransa'dan 2, Gürcistan'dan 4, İtalya'dan 3, Filistin'den 2 film gösterime sunulacak. 

Festival süresince panellerden, açılışlara, sinema gösterimlerinden, sergilere kadar çok sayıda etkinlik düzenlenirken, 3 Ekim gecesi "'Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülleri"ne layık görülen sanatçılar, Selda Alkor, Kartal Tibet, İzzet Günay, yapımcı-yönetmen Hulki Saner ile görüntü yönetmeni Kenan Kurt'a ödülleri verilecek.  

Törende geçen yıl Kerim Avşar'a emanet edilen "Yıldırım Önal Anı Ödülü" bu yıl Ahmet Mekin'in olacak.  
     
HALK JÜRİSİ YÖNETMELİĞE EKLENDİ  
     
Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda genelde sinemacılar ve yazarların oluşturulduğu ana jürinin yanı sıra halkın bağenisinin de yansıtılması amacıyla "Halk Jürisi" de çalışmaya başlayacak.  

Festivalin ana yönetmeliğine de eklenen madde gereğince halk jürisi bu ve bundan sonraki tüm festivallerde görev yapacak. Antalya'da aktif olarak faaliyet gösteren ve tüm meslek örgütlerinin temsilcilerini bünyesinde barındıran Yerel Gündem 21 Kent Konseyi'nin 13 çalışma grubundan 1'er temsilci ile Gençlik, Kadın ve Emekliler meclislerinden seçilecek 2'şer temsilci, 19 kişilik "Halk Jürisi"ni oluşturacak.

Altın Portakal için yarışan filmleri değerlendirecek jüri şu isimlerden oluşuyor: Erdoğan Tokatlı (Film Yönetmenleri Derneği), Mehmet Dinler (Film Yönetmenleri Derneği), Reis Çelik (Film Yapımcıları Derneği), Şerafettin Gür (Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği), Füsun Demirel (Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği) Ekrem Bora (Sinema Oyuncuları Derneği), Hüseyin Kuzu (Sine-Sen), Murat Özer (Sinema Yazarları Derneği), Suavi (Müzik Eseri Sahipleri Meslek Birliği), Prof. Dr. Sezer Ünlü (Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı) ve Verenica Divendal (KULSAN Vakfı).  

Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak yarışmada dereceye giren filmve sanatçılar, bir gün önce, 4 Ekim tarihinde açıklanacak. Dereceye girenlere ödülleri 5 Ekim'de düzenlenecek törenle verilecek.  

Altın Portakal için yarışacak filmlerin isimleri, yönetmenleri ve oyuncu kadroları şöyle:  
     
Gönlümdeki Köşk Olmasa  
Yönetmen:  Elisabeth Rygard  
Oynayanlar:Bora Akkaş, Mazlum Çimen, Şebnem Kocatürk, Büşra Bora, Menderes Samancılar, Serra Yılmaz.  
     
Martılar Açken  
Yönetmen: Bülent Pelit  
Oyuncular:Meral Oğuz, Umut Ulaş, Ümit Belen, Murat Şen, Haldun Boysan, Ümit Çırak, Özge Uyar, Merih Fırat.  
     
Sarı Günler  
Yönetmen:  Ravin Asaf  
Oyuncular: Mohammed Elhassan, Şamal Abdullah, Nur Sürer, Sahdra Stella,  
     
Sır Çocukları  
Yönetmen:  Aydın Sayman, Ümit Cin Güven  
Oyuncular: Fırat Tanış, Halil İbrahim Aras, Özgü Namal, Mehmet AliAlabora, Nur Sürer, Aslan Kaçar, Volga Sorgu, Mustafa Uğurlu  
     
Uzak  
Yönetmen:  Nuri Bilge Ceylan  
Oyuncular: Muzaffer Özdemir, Mehmet Emin Toprak, Zuhal Gencer Erkaya, Nazan Kırılmış, Ebru Yapıcı, Feridun Koç, Fatma Ceylan  
     
Yeşil Işık  
Yönetmen:  Faruk Aksoy  
Oyuncular: Hülya Avşar, Kenan Işık, Haldun Dormen, İlker İnanoğlu,Sema Atalay, Serra Yılmaz, Olgun Şimşek, Çolpan İlhan, Eşref Kolçak, Behzat Uygur, Süheyl Uygur, Deniz Akkaya, Yasemin Kozanoğlu, Güzide Duran, Arzu Pavlova.  
     
Deli Yürek - Bumerang Cehennemi  
Yönetmen:  Osman Sınav  
Oyuncular: Kenan Ä°mirzalıoÄŸlu, Melda Bekcan, Sleçuk Yöntem, Oktay Kaynarca, Haluk KurtoÄŸlu, Bülent KayabaÅŸ, Zara.Â

Haberin Devamı

39'uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali resmi sitesi:
www.altinportakal.org.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!