Bombalı halay dehşeti

Güncelleme Tarihi:

Bombalı halay dehşeti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 1997 00:00

Haberin Devamı

İki gencin mutluluğa adımı için toplanmıştı köylüler. İnanılmaz bir cahillik, bu mutluluğa dehşetin gölgesini düşürdü. Üzerinde el bombası asılı korucu, halaya katıldı. Bombanın pimi, arkadaşının yeleğine takılıp düşünce dehşet anı başladı. Patlamayı PKK baskını sanan diğer korucular da yaylım ateşine başladı. Cahilliğin bilançosu ise 7 ölü 56 yaralı...

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde Saime Geçmiş ile Sefkan Kolanç'ın düğün töreni kana bulandı. Halay çeken koruculardan birinin üzerindeki el bombası, arkadaşının yeleğine takılınca büyük bir gürültüyle patladı. Patlamayla birlikte çevreye rasgele ateş açıldı. Olayda 7 kişi öldü, 56 kişi yaralandı.

İlçenin Cudi Mahallesi'nde önceki akşam yapılan ve korucu olan Batuyan, Kıçan ve Tayan Aşiretlerine mensup yaklaşık 500 kişinin katıldığı düğünde, saat 22.00 sıralarında halay çeken koruculardan birinin üzerindeki el bombası, arkadaşının yeleğine takılıp yere düştü. Yeleğe takıldığı için pimi çekilen el bombası büyük bir gürültüyle patlayınca panik yaşandı. Mahallenin çeşitli yerlerinde pusuda bulunan korucular ‘‘Düğünü PKK bastı'' diyerek rasgele ateş açtı. Düğüne katılan bazı korucular da ellerindeki otomatik silahlarla rasgele ateş açtı. Olayda Ahmet Yağarcık, Merdan Dayan, Ali Söknek, Kazım Üçkoç, M. Emin Pökün, Murat Şaman ve kimliği belirlenemeyen 1 kişi hayatını kaybetti. Şarapnel parçaları ve seken kurşunlardan çeşitli yerlerinden yaralanan 56 kişi, Cizre, Şırnak, Nusaybin, Mardin ve Diyarbakır'daki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

70 KORUCUYA GÖZALTI

Cizre'de yaşanan düğün faciasıyla ilgili başlatılan soruşturma devam ederken, olayda ihmali bulunduğu gerekçesiyle 70'i korucu 81 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında aynı zamanda korucu olan damat Sefkan Kolanç'ın da bulunduğu belirtildi. Olaylar üzerine gelin Saime Geçmiş şoka girdi.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan yaralılardan korucu İdris İdim, ‘‘Halay çekenler arasında bir patlama oldu. Patlamayla birlikte elektrikler kesildi. Bundan sonra herkes üzerlerindeki otomatik silahlarla havaya ateş açtı'' dedi. Bu arada Devlet Bakanı Salih Yıldırım, dün akşam Diyarbakır'a gelerek tedavileri süren yaralıları ziyaret etti. Türkçe bilmeyen yaralılarla Kürtçe konuşarak geçmiş olsun dileğinde bulunan Bakan Yıldırım, nüfus yoğunluğunun bulunduğu yerleşim alanlarında korucuların silahla gezip gezmemesinin gözden geçirileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!