Boğazlara radarlı takip için geri sayım

Güncelleme Tarihi:

Boğazlara radarlı takip için geri sayım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2001 00:00

Haberin Devamı

İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki gemi trafiğinin izlenmesi kontrolü ve yönlendirilmesi amacı ile kurulması planlanan 'Gemi Trafik yönetim ve Bilgi Sistemleri' projesi için geri sayım başladı.

Denizcilik Müsteşarlığı tarafından kurulması öngörülen İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki ulusal ve uluslararası gemi trafik sitemiminin yapımına ilişkin inşaat çalışmaları, 27 Ocak Cumartesi günü İstanbul boğazında belirlenen güzergahta yapılacak temel atma töreni ile start alacak.

Denizcilikten sorumlu Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu tarafından temeli atılacak olan sistemin yapımı daha önce ulusararası ihale ile seçilen ABD'li Lockheed Martin firması tarafından gerçekleştirilecek.

Yaklaşık bir yıl içinde tamamlaması öngörülen sistemin devreye alınması ile birlikte boğazlarda zaman zaman meydana gelen deniz kazaları büyük ölçüde önlenerek, gemilerin geçişi kontrollü yapılacak. Gerekli finansmanı Denizcilik Müsteşarlığı öz kaynaklarından karşılanacak olan proje için yakaşık 20 milyon dolar harcama yapılacak.

9 adeti İstanbul boğazında, 6 adeti ise Çanakkale boğazlarında olmak üzere tolam 15 adet kule ve 2 ayrı gözlem istasyonunu da içine alan Gemi Trafik İzleme sisteminden Çevre Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığının ilgili birimleri ile Denizcilik İşletmeleri başta olmak üzere 30'a yakın kamu ve özel kuruluş yararlanacak.

Çanakkale Boğazı'na 6 radar kulesi

Bu arada Denizcilik Müsteşarlığı tarafından Çanakkale ve İstanbul Boğazlarına kurulması planlanan radarlı kontrol sistemi için Çanakkale Boğazı'nda 6 nokta belirlendi.

Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Alparslan Kaya, yıllardan beri gündemde tutulan ancak bir türlü gerçekleştirilemeyen ''Türk Boğazları Gemi Trafik Kontrol Sistemleri Projesi''nin, gerçekleşme aşamasında olduğunu bildirdi.

Kaya, Denizcilik Müsteşarlığı, Denizcilik Bölge Müdürlüğü, Bayındırlık İl Müdürlüğü, Çanakkale Boğaz Komutanlığı ve yüklenici firma yetkililerinin de katılımıyla bölgede inceleme yapıldığını, projenin 1 yıl içinde tamamlanmasının öngörüldüğünü söyledi. 1.5 trilyon lira harcanacak projeye göre, Çanakkale Boğazı'ndaki radar sistemleri, Akbaş, Poyraztepe, Zincirbozan, Kepez, Umurbey ve Kumkale bölgelerine kurulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!