Boğaz'ın Dino'su

Güncelleme Tarihi:

Boğazın Dinosu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2002 01:37

Greenpeace, büyük petrol şirketlerini protesto için 7 metrelik bir dinozor maketiyle İstanbul Boğazı'nda eylem yaptı. Greenpeace Sorumlusu Melda Keskin, sürekli tanker tehdidi yaşadığı için eylemi özellikle boğazda yaptıklarını söyledi.

ULUSLARARASI çevre örgütü Greenpeace (Yeşil Barış) üyeleri, büyük petrol şirketlerini protesto etmek amacıyla 7 metrelik bir ‘dinozor’ maketiyle İstanbul Boğazı'nda eylem yaptı. Bir süredir İstanbul'da bulunan Greenpeace'e ait ‘Esperanza’ adlı geminin, İstanbul'dan ayrılışı nedeniyle bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Greenpeace Enerji Kampanyası Sorumlusu Melda Keskin, Esperanza'nın, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Johannesburg'daki Dünya Zirvesi'ne gideceğini ve yolculuğun da yaklaşık 40-45 gün süreceğini belirtti. Greenpeace'in dünya devletlerinden talebinin, petrol ve kömür gibi tehlikeli fosil yakıtlardan vazgeçilerek, acilen güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerjilere geçilmesi olduğunu belirten Keskin, fosil yakıtların dünya iklimini, çevreyi ve boğazları tehdit ettiğini söyledi.

ÖZELLİKLE BOĞAZ

Keskin, İstanbul Boğazı'nda yaptıkları eylemle bu tehdide neden olan dev petrol şirketlerine seslerini duyurmayı amaçladıklarını belirterek, ‘‘Petrol şirketleri, yılda toplam 992 milyar dolarlık bir ciro yapıyorlar. Onlar, işlerini hiçbir değişiklik yapmadan sürdürmeye çalışırken, buzullar eriyor, iklim felaketleri dünyayı tehdit ediyor ve boğazlar, Akdeniz gibi çok değerli ekosistemler tehlike altında. Bunun çözümü temiz enerjiye geçmek’’ dedi. ‘Dinozor Petrol Endüstrisi’nin dünyayı tehdit ettiğini söyleyen Keskin, bu endüstrinin tarihteki yerini alması gerektiğini, fosil yakıtların vazgeçilmezliğini ve ona olan bağımlılığı sorgulamak için en uygun yerin İstanbul Boğazı olduğunu vurguladı. Keskin, ‘‘Çünkü bütün İstanbullular ve Türkiye, petrol tankerleriyle ilgili kaygılar taşıyor’’ diye konuştu.

Greenpeace usulü eylem

Greenpeace üyeleri, petrol endüstrisini simgeleyen ve üzerinde uluslararası büyük petrol şirketlerinin isimleri ile ‘Stop Oil Industry’ yazısı bulunan, 7 metre yüksekliğindeki dinozor maketiyle İstanbul Boğazı'nda eylem yaptı. Esperanza'nın botlarıyla maketi boğazda dolaştıran Greenpeace üyeleri, ‘Dinozor petrol endüstrisi dünyayı mahvediyor’ yazılı bir de pankart açtı. Eylem boğazda renkli görüntülere sahne oldu. Dinozoru gören İstanbullular, eylemi boğazın iki yakasından uzun süre merakla izlediler. Dinozorlu eylem yakından geçen gemilerin personelinin de ilgisini çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!