Boğaz'da türbülansa girince kaldırıma indik

Güncelleme Tarihi:

Boğazda türbülansa girince kaldırıma indik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2012 00:00

Kötü hava koşulları yüzünden boğaz sularına sadece santimetreler kala kaldırıma zorunlu iniş yapan helikopterde Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat ile kızı İpek Hattat vardı. Hürriyet Dünyası'ndan Vahap Munyar'ın ulaştığı işadamı Mehmet Hattat, helikopterde yaşanan o anları anlattı.

Haberin Devamı

Hattat Holding'e ait helikopterin İstanbul'da Sarıyer'de Boğaz kıyısında kaldırıma zorunlu iniş yaptığını öğrenince Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat'ı aradım:

- Geçmiş olsun. Bu havada helikopterle neden yola çıktınız?

- Enerji şirketimizde benim yardımcım olan kızım İpek Hattat'la birlikte dün Bartın'a gitmiştik. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yöneticileri ve Belediye Başkanı ile görüşmelerimiz vardı. Bugün Bartın'da hava iyiydi. Saat 14.30'da havalandık.

- İstanbul'da dün geceden itibaren kar yağışı başlamıştı. Gün boyunca da yağış sürdü. Buna rağmen havalanmanız büyük cesaret.

- O saatteki veriler uçuşa elverişli görünüyordu. Ancak Boğaz'ın üstüne vardığımızda kar yağışından kaynaklanan türbülans yaşadık. Kaptanımız, Maslak'taki asıl varış noktamıza gitmeyi zorlamayı doğru bulmadı.

- İniş konusunda nasıl karar verdi?

- Önce yola inmeyi düşündü. Sonra kaldırımda kendine uygun yer belirledi ve sağ salim bizi oraya indirdi.

- Ne hissettiniz?

- Allah kimseye öyle zor anlar yaşatmasın. Çok şükür kaptanımız çok ustaca bir iniş gerçekleştirdi. Kuyruk kısmı denize denk gelecek şekilde indi. Sağ salim evimize dönmüş olduk.

Haberin Devamı

SAHİLE İNEN HELİKOPTER BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ / WEB TV

SU DOLU MAĞARAYA GİRMİŞ GİBİ AYAĞIMIZI ORAYA KOYDUK

Emekli pilot binbaşı Mehmet Aksel kritik inişle ilgili şunları söyledi:

"Amasra’dan kalktık, meteorolojik şartlar kalkışımıza uygundu. İstanbul’a gelmemiz 1.5 saat sürdü. Sakin bir uçuşla geldik. Boğaz’a girdik. O anda karla birlikte sis de vardı. Helikopterler için önemli olan sis ve bulutun içine girmemektir. İndiğim yerle Maslak arasında 500 metre mesafe vardı. Ancak 500 metre mesafede risk alamazdım. Bu yüzden en emniyetli yere indim. Çünkü Maslak’a inmek için 350 metre kadar daha yükselmem lazımdı, orada da sis bulutu vardı. Oraya inmek her pilotun yapabileceği bir şey aslında. Bütün konu o anda mağaraya girmiş gibi düşünün, su dolu mağaraya girmiş gibi düşünün, ayağınızı koyacak yer ararsınız, biz de ayağımızı oraya koyduk. Önemli olan risk almaktansa olduğumuz yerde durabilmek, başka alternatifler de vardı ancak onların ne getirdiğini bilmiyordum, oraya indim." Eyüp SERBEST

PİLOT 4 HAYAT KURTARDI

Haberin Devamı

Kötü hava koşulları yüzünden boğaz sularına sadece santimetreler kala kaldırıma zorunlu iniş yapan helikopter'in Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat ile kızı İpek Hattat'ı taşıdığı açıklandı. Pilotunun, hem kendi hem de taşıdığı yolcuları olası bir ölümden kurtaran başarılı iniş yaptırdığı helikopterde bulunan 4. kişinin ise asistan Ataman Gencer olduğu öğrenildi.

DHA'nın sorularını yanıtlayan Hattat Air Genel Müdürü Tolga Tonguç, baba - kız Hattatların olay nedeniyle şok yaşadıklarını helikopter pilotu Mehmet Aksel'in çok zor koşullarda başarılı bir iniş yaparak herkesin canını kurtardığını belirtti. DHA

HELİKOPTER'İN İLK SAHİBİ TOPRAK

Haberin Devamı

hurriyet.com.tr'nin edindiği bilgilere göre, Hattat Air'a ait helikopter daha önce Toprak Grubu'nun patronu Halis Toprak'a ait. Toprak Grubu şirketlerine TMSF tarafından el konulması sürecinde anılan helikopter de TMSF bünyesine geçti. Daha sonra yapılan ihalede helikopter Mehmet Hattat'a satıldı. Anılan helikopteri, Başbakan Tayyip Erdoğan da iki kez kullanmıştı.

HELİKOPTER SARIYER SAHİLİ'NE ZORUNLU İNİŞ YAPTI

Tonguç şirket helikopterinin bugün Amasra'dan havalandığını, Hattatların enerji alanındaki bir yatırım nedeniyle Amasra'da bulunduğu açıkladı.

(Fotoğraf: İpek Hattat, Şükran-Mehmet Hattat, İbrahim Hattat ve İlçim Hattat Kılıç)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!