Boğaz’da dehşet

Güncelleme Tarihi:

Boğaz’da dehşet
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

30 bin 500 ton gazyağı yüküyle Boğaz'dan geçerken dümeni kilitlenen dev tanker karaya oturdu. İstanbul, büyük bir facianın eşiğinden döndü.

Azerbaycan petrollerinin tankerlerle Boğaz'dan geçiril-mesi için girişimler sürerken İstanbul Boğazı dün sabah yine büyük bir tehlike atlattı. Rusya'nın Tuapse Limanı'ndan aldığı 30 bin 500 ton gazyağı yüküyle Marmara’ya geçmek üzere kılavuz kaptan alarak İstanbul Boğazı'na giren Norveç bandıralı 171 metre uzunluğundaki 'Orange Star', dün saat 07.10'da dümeni kilitlenince, şiddetli akıntı nedeniyle kontrolden çıkarak sürüklenmeye başladı. Siren çalarak çevredekileri uyaran 30 kişilik tanker Yeniköy'deki Sait Halim Paşa Yalısı'na 30 metre mesafede karaya oturdu. Tanker mürettebatı, kurtarma gemilerinin yardımlarını, maliyeti yüksek olduğu gerekçesiyle geri çevirdi. Depolarında bulunan gazyağı arka depolara aktarılan tankerde kurtarma çalışmalarına başlandı. Yetkililer, Boğaz'daki normal akıntı hızının saatte 2.5 ile 3 mil arasında olduğunu belirterek, dün sabahki akıntının 5.5 mil olarak kaydedildiğini bildirdi.

Çevrecilerden protesto

Yeniköy Sait Halim Paşa Yalısı'nın önünde karaya oturan dev tankerin İstanbul için büyük bir tehlike olduğunu öne süren bir grup çevreci örgüt, Ortaköy'den bindikleri bir tekneyle tankere gelerek protesto gösterisi yaptılar. Yeniköy sahiline gelen, Doğa Savaşçıları, Çevre Gazetecileri Derneği (ÇEGAD), Balıkçılar Derneği gibi kitle örgütleri gösteri yaptı. Tankere çıkmak isteyen Doğa Savaşçıları' ndan Zafer Murat Çetintaş ile ÇEGAD'tan Osman Akkuş, gemi personeli tarafından engellenmek istenince tartışma çıktı. ‘‘Sizi uyanmaya davet ediyoruz’’ pankartı taşıyan göstericiler, ‘‘İlgilileri, göreve davet ediyoruz. Yarın bugünkü kadar şanslı olmayabiliriz’’ uyarısında bulundular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!