Böbrek hastalığı uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Böbrek hastalığı uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Erek, büyük bölümünde doku ve kas ezilmesi, kırık meydana gelen depremzelerde akut (ani) böbrek yetmezliği sorunu da ortaya çıkabileceği ve hastanın bu nedenle ölebileceği uyarısında bulundu. Ezilen doku ve kaslardan çıkan zararlı maddelerin böbrekleri tıkayarak çalışmasına engel olduğunu belirten Prof. Dr. Erek şunları söyledi:

Üre ve potasyuma dikkat

‘‘Göçük altında kalan, trafik kazası geçiren, yanık hastalarında akut böbrek yetmezliği gelişebilir. Hastaların çoğu da akut böbrek yetmezliğine bağlı kaybedilir. Bunların takibinde genelde kanda üreye bakılır. Ancak bir hasta üreden kolay kolay ölmez. Genelde potasyum yüksekliğinden ölür. Potasyum kanda 6 mg’ı geçince böbrek diyalizle temizlenmeli. Böyle hastalarda her gün ürenin yanısıra potasyum takibi yapılmalı. Potasyum ani kalp durmasına ve ölümlere yol açar.’’

Acil telefon numaraları

Erek, diyaliz makinesi bulunmasında sıkıntı çekilmesi halinde, (0212) 586 36 32 veya (0212) 219 48 82-83 nolu telefonlarına başvurulabileceğini söyledi. Öte yanda merkezi Paris'te bulunan Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü de bir böbrek hastalıkları uzmanı ve diyaliz konusunda uzman 5 hasta bakıcıdan oluşan bir ekibi Türkiye'ye gönderdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!