BM: Çöller de yok olmasın

Güncelleme Tarihi:

BM: Çöller de yok olmasın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2006 08:49

BM, güneş enerjisi veya özel bitki üretimi açısından dünya için “hazine” değerine sahip çöllerin, tehdit altında olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Dünya Çevre Günü dolayısıyla Londra'da yayınlanan BM raporunda, yeryüzünün yaklaşık 33,7 milyon kilometrekaresinin bugün çöl sayıldığı, 500 milyon insanın yaşadığı bu bölgelerin özel bitki örtüleri ve hayvan türlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

BM raporunu hazırlayan ekipten Andrew Warren, iklim değişiklikleri, yeraltı sularının aşırı tüketimi, tuz oranının artması ve “faunanın” yok olmasıyla çöllerin de “daha önce görülmemiş ölçüde” tehdit altına girdiğine dikkati çekti.
Rapora göre, çöl sayılan bölgelerde sıcaklık 1976 ile 2000 yılları arasında 0,5 ila 2 santigrad derece arttı. Oysa gezegenin diğer kesimlerindeki sıcaklık artışı, aynı zaman zarfında ortalama 0,45 derece oldu. Çöl sıcaklıkları bu gidişle 2100'e kadar 5-7 derece daha artacak.

Haberin Devamı

Nehir yataklarının kuruması, bazen uygun şekilde yapılmayan sulama faaliyetleri ve nüfus artışı, su sıkıntısını daha da artıracak. Yol inşaatları, kirlilik, turizm ve avcılık da “faunayı” tehdit ediyor. Oysa çöllerin rüzgar ve güneş enerjisi üretimi amacıyla kullanılabileceği, bunun çevreyi de kirletmeyeceği vurgulanan raporda, ayrıca çöllerde yetişen bazı özel bitkilerin ilaç üretiminde kullanılabileceği, ancak buna da yeterince önem verilmediği kaydedildi.

BM Çevre Programı Müdürü Şefkat Kakakhel de, yayınladığı yazılı açıklamada, “modern dünyanın baskısına maruz kalan çöllerin, aslında biyolojik, kültürel ve ekonomik bakımdan dinamik bölgeler olduğunu” vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!