Blues olayına giriyoruz

Güncelleme Tarihi:

Blues olayına giriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

Artık sekizinci yaşına giren Efes Pilsen Blues Festivali, deyim yerindeyse 'gümbür gümbür' geliyor. Üstelik festival, her yıl uğradığı İstanbul, Ankara, İzmir ve Mersin'in yanısıra 'durak'larına bir yenisini daha ekliyor: Artık Antalyalı müzikseverler de blues'un ustalarını ağırlayacak.

Organizasyonunu Pozitif'in üstlendiği 8. Efes Pilsen Blues Festivali, 7 ile 9 Kasım tarihlerinde Ankara Hilton'da start alıyor. İstanbul Hilton Convention & Exhibition Center, 12 ile 15 Kasım arasında, İzmir Hilton 17 ile 19 Kasım arasında, Antalya Sheraton 21 ve 22 Kasım'da blues müziğin ustalarını ağırlayacak. Festival, 24 ve 25 Kasım'da Mersin Hilton'daki konserlerle veda edecek. Festivalin bu yıl gerçekten çok 'sıkı' konukları var.

‘‘O Blues'un sert tarafında kemiğe yakın. Duyduğunuz ilk andan itibaren bunun gerçek olduğunu anlıyorsunuz.’’ Müzik eleştirmenleri, Eddie Kirkland'ın müziğini işte bu cümlelerle anlatıyor. Son iki kuşak blues ve soul yorumcuların en iyilerinden biri olan vokalist ve gitarist Kirkland, the Energy Band adlı grubuyla birlikte festivalde.

Ve işte, hem fiziksel olarak hem de sanatsal olarak, bastığı her yeri titreten dev bir sanatçı: Nappy Brown. ‘‘Manpower’’ olarak tanınan Brown, müzikle henüz küçük bir çocukken kilise korosunda tanışmış. Ailesi blues'u 'şeytanın müziği' diye tanımlayınca evini terkedip yolara düşmüş. Tam üç yıl boyunca Alan Freed'in şehir şehir dolaşıp gösteriler yapan grubunda çalışmış. 1954 ile 58 arasında Kuzey Amerika'nın en iyi erkek sesi olarak ün yapan Brown, 60 yıllarda müzik piyasasına küsüp Kuzey Carolina'ya, gospel köklerine geri döndü. 80'li yılların başında ise gospel ve blues'u biraraya getiren güçlü müziğiyle bomba gibi bir dönüş yaptı.

Blues vokaller için bulunmaz bir ses Allison B. King. Olağanüstü sesinde hem blues'un vazgeçilmez ögelerinden olan acı ve sızı var, hem de inanılmaz bir yumuşaklık.

Bu yıl festivalde ilk kez yerli bir grup, İstanbul Blues Kumpanyası da yeralıyor. 1993'te Sarp Keskiner tarafından kurulan topluluk, müziğinde Orta Doğu, Asya ve Batı Afrika halk müzikleri ile blues ritmlerini harmanlıyor.

8. Efes Pilsen Blues Festivali'nin biletleri İstanbul'da Akmerkez, Rumeli, Suadiye, Taksim ve Galleria Vakkorama Mağazaları'nda, Ankara'da Polo Karum, Dost Music Center, Atlantis Hi- Fi Music Center, Taylan Elektronik ve Vakkorama mağazalarında satışa sunuldu.

İzmir'de ise 31 Ekim'de Vakkorama Alsancak ve Beymen Alsancak, mağazalarında satışa sunulacak. Antalya ve Mersin'deki müzikseverler ise festival biletlerini 7 Kasım'dan itibaren Antalya ve Adana Vakkorama mağazaları ile Mersin Hilton'dan temin edebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!