Biz firavunları çok sevdik

Güncelleme Tarihi:

Biz firavunları çok sevdik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Üç yıldır çok satan romanlar dünyasını bir eski Mısır heyecanı sardı. Görkemli piramitler, Osiris, İsis gibi tuhaf tanrılar... Bunlar her zaman ilginçti. Ama bu son dalganın sebebi neydi?

1995'te Fransa'da Christian Jacq adında bir Mısırbilimci, artık bilimden sıkılıp çok satan bir roman yazmaya karar verdi. Firavun II. Ramses'i kahraman olarak seçti. Yazdığı kitap, son dönemde dünya çapında best-seller yaratmakta pek başarılı olmayan Fransa'nın yüzünü ağarttı.

Bu diziyi Türkçe yayımlayan Remzi Kitabevi'nin sahiplerinden Ömer Erduran, Ramses'in Fransa dışındaki ülkelerde de listelerin başına yerleşmesinin kendileri için önemli bir gösterge olduğunu söylüyor.

Christian Jacq'ın diğer romanları da Doğan Kitapçılık, Remzi ve Arion'ndan Türkçe'ye çevrildi ve yine ilgiyle karşılandı.

Ancak Jacq'a eleştiriler de gelmedi değil. Örneğin saygın Fransız Mısırbilimci Christiane Desroches Noblecourt ‘‘II. Ramses: Gerçek Öykü’’ başlıklı bir kitap yayımlamak zorunda hissetti kendini. ‘‘Tarihi romanın kolaycılığından, piramitlerin sözde gizemlerinden uzak, arkeolojinin bize gösterdiği haliyle’’ Ramses Mısır'ını bilimsel bir üslupla anlattı.

Virgül Dergisi'nde bir yazı yazan Kerem Öncül ise bu kitapları ‘‘turistik roman’’ diye tanımlıyor.

İkinci ilham kaynağı firavun ise Tutankhamon. Gencecikken ölen bu firavunun mezarının 1922'de maceracı bir arkeolog ve zengin bir lord tarafından bulunması zaten iyi bir öyküydü.

Mayıs 1997'de ise İngiltere'de yayımlanan Museums and Galleries (MAG) Dergisi, adli tıp tarihçisi Prof. Ian Isherwood ile Scotland Yard'dan emekli başmüfettiş Graham Melvin'in ortak bir çalışmasını yayımladı. Bu ikili, güçlerini birleştirerek Tutankhamon'un 3500 yıl önce bir cinayete kurban gittiğini, başveziri Ay tarafından öldürüldüğünü ispatladılar!

Polis ve doktor elele vermiş, ortaya büyüleyici bir tarih öyküsü çıkmıştı. Bu da best-seller avcılarının dikkatinden kaçmadı. Böylece Tutankhamon, hayatı, ölümü, mezarı, karısı, veziri ve mumyasıyla Türkçe'ye de çevrilen yeni romanlara konu oldu.

Mısır yazarlarına son katılan da bir Türk. Mısır'a rehber olarak gitmiş, orada uzun yıllar yaşamış olan Turgay Tuna ‘‘Tut-Ankh-Amon: 3000 Yıllık Gizem’’ adlı bir kitap yazdı.

TÜRKÇE'DE ESKİ MISIR

Ramses Dizisi (5 cilt)

Christian Jacq, Remzi Kitabevi.

Musa-Mısır Prensi (2 cilt)

Gerald Messadie, Doğan Kitapçılık.

Mısır Yargıcı (3 cilt)

Christian Jacq, Doğan Kitapçılık.

Mısırlı Champollion

Christian Jacq, Arion Yayınları.

Tutankamon Olayı

Christian Jacq, Arion Yayınları.

Ra'nın Maskesi

Paul Doherty, Remzi Kitabevi.

Çölde Uyuyan Sır

Tom Holland, Remzi Kitabevi.

Tutanhamon Cinayeti

Bob Brier, Alfa.

Piramitlerin Kızı

Pauline Gedge, Altın Kitaplar.

Tut-Ankh-Amon

Turgay Tuna, Güncel Yayıncılık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!