Biz engel olmayız

Güncelleme Tarihi:

Biz engel olmayız
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı ve DSP lideri Bülent Ecevit, bazı bölümlerinden kaygı da duysalar, Yılmaz ile Baykal arasında varılan anlaşmaya partisinden engel gelmeyeceğini açıkladı. Ecevit, anlaşmaya yönelik görüşlerini, dün partisinin Meclis grup toplantısında şöyle açıkladı:

PAZARLIĞA GEREK YOKTU

Daha önce de açıkladığım gibi, CHP hükümetten istediği anda desteğini çekebilir, erken seçime gidilmesini veya başka bir hükümet kurulmasını sağlayabilir. Erken seçim ve değişik hükümet modelleri konusunda CHP ile pazarlığa gerek yoktur. Ancak Yılmaz, pazarlığı sürdürmede ve CHP ile kapsamlı anlaşmada yarar gördü. Yılmaz'ın ülke yararına olan reformların yasalaşması uğruna bu ödünleri vermesini ve bu arada başbakanlıktan ayrılmayı içine sindirmesini saygıyla karşılıyorum.

CHP GÖZE ALAMAZDI

CHP ile farklı bir yol da izlenebilirdi. CHP'ye, reform tasarılarını desteklememesi durumunda hükümetten ayrılacağımızı ve seçime gideceğimizi söyleyebilirdik. CHP bunu göze alamazdı. Alsaydı da seçimlerde ağır bir yenilgiye uğrardı. CHP, hükümet bunalımının ötesinde rejim bunalımına yol açardı. Zaten CHP bu hükümeti düşürmenin sorumluluğunu taşıyamayacağı için kerhen destek oluyor.

ZOR DÖNEM

Zor bir döneme giriyoruz. Bu zor dönemden, belirli bir zaman kaybıyla da olsa, Türkiye'yi esenliğe çıkarmak için üzerimize düşeni yapacağız. Anlaşmaya rağmen toplumun beklediği reform yasaları Meclis'ten çıkmazsa ve ekonomideki olumlu gelişmeler aksarsa, bunların sorumlusu koalisyon ortakları olmayacaktır. İki seçimin birlikte nisan ayında yapılması artık dönüşü olmayan bir yükümlülüktür. Seçimler konusunda yeni belirsizlikler ortaya çıkarılmamalıdır. Bazı yerlerini uygun bulmasak da Yılmaz-Baykal anlaşmasına engel bizden gelmeyecektir. Biz her zaman, huzur bozan değil; topluma huzur veren parti olduk.

BAYKAL BUNALIMI

Yılbaşından sonra yeni bir hükümetin kurulması kolay olmayacaktır. O aşamada hükümet kurma sırasının kendinde olduğunu savunan FP de devreye girecektir. Bunun rejim ve Cumhurbaşkanı açısından doğuracağı bunalım görülüyor. Ama bunalım Baykal'ın umrunda değil, çünkü zaten kendisinin siyasi işlevi bunalım yaratmaktır.

İLKEL BAYKAL

Baykal bir yandan Yılmaz ile seçim ve seçim hükümeti konusunda anlaşırken, bir yandan da anlaşmanın mürekkebi kurumadan, Yılmaz'ı hiç sorumluluğu olmayan suçlardan dolayı mahkum etmeye çalışmaktadır. Bu, Baykal'ın benim için kullandığı deyimle son derece ilkel bir davranıştır.

KAYGIMIZ VAR

Önümüzdeki Nisan ayında iki seçimin birarada yapılması artık kesinleşmiştir. Bize düşen görev, seçim ortamından etkilenmeden, çalışma hızımızı kesmeden, seçim ekonomisine sapmadan var güçle ülkeye hizmet etmektir. Yılmaz-Baykal anlaşmasında öngörülen hükümet modelinden ciddi kaygımız vardır. Bu modelin işleyip işlemeyeceği, Meclis'ten veya Çankaya'dan dönüp dönmeyeceği belli değildir.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!