Bitirin de Irak'a girelim

Güncelleme Tarihi:

Bitirin de Iraka girelim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2002 01:54

İstihbarat kaynaklarına göre ABD Dışişleri Bakanı Powell, İsrail Başbakanı Şaron'a şöyle dedi: "Filistin'deki operasyonu çabuk bitirin de Irak'ta operasyonu başlatalım. Bu sizin için de yararlı olacak." Şaron ise "Biz çekildikten sonra da canlı bomba yollarlar" diyerek işgali sürdürmekte ısrar etti.
İsrail ile Filistin arasında ateştes sağlamak için bölgede mekik dokuyan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'a ‘‘Filistin'deki operasyonlarınızı bitirin ki Irak saldırısını başlatalım’’ dediği ileri sürüldü. Savunma ve istihbarat kaynaklarına dayanarak haber veren Debka sitesinde, Powell'ın görüşmelerde Şaron'a, İsrail'in Batı Şeria'daki operasyonları sürerken Saddam konusunda adım atamadıklarını söylediği iddia edildi.

İKİNCİ CENİN OLUR

Şaron, olayların bu noktaya gelmesinden İsrail'in sorumlu olmadığını ve halkın sürekli canlı bomba tehlikesiyle yaşadığını söyledi. Powell, Irak operasyonunun İsrail'in de yararına olduğunu belirtince, Başbakan Şaron, ‘‘Biz askerleri çekince canlı bomba yollamayacaklar mı? Yollayacaklar, belki iki misli daha fazla’’ cevabını verdi. Şaron, Irak operasyonunun, İsrail'i birkaç cephede savaşmaya zorlayacağını da kaydetti.

Şaron, dün akşam CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'la barışın mümkün olmadığını öne sürdü ve Powell'ın, Arafat'la görüşmesini de eleştirerek, bu görüşmelerle bir yere varılamayacağına inandığını söyledi. Kendi önerisi olan Ortadoğu barış konferasının birkaç hafta içinde toplanabileceğini ifade eden Şaron, Ramallah'tan çekilmiş olsalardı Mervan Barguti'yi yakalayamamış olacaklarını söyledi. Şaron, Doğuş Kilisesi'ne sığınan 200 kişi içindeki silahlı Filistinlilerin teslim olması gerektiğini bildirdi ve militanların İngiltere'ye ait bir uçakla üçüncü bir ülkeye sınırdışı edilebileceklerini kaydetti.

Şaron'un Arafat'ı ‘‘barış değil, terör adamı’’ olarak nitelemesi, Beyaz Saray'da rahatsızlık yarattı. Beyaz Saray kaynakları, Şaron'un tonunun çok ağır olduğuna işaret ederek, ‘‘Barışa ulaşma yönünde gelişme sağlanmasına çalışılırken, gerginliği artırmanın anlamı yok’’ yorumunda bulundular. Beyaz Saray kaynakları, Şaron‘un sözlerinin, öfke, kızgınlık ve güvensizlik yansıttığını belirterek, rahatsızlıklarını ifade ettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!