Bismil’de kan aktı

Güncelleme Tarihi:

Bismil’de kan aktı
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 21, 2011 00:24

YSK’nın, 12 bağımsızın milletvekili adaylığını iptal etmesinin ardından başlayan protestolarda dün kan aktı. Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde slogan atarak yürüyüş yapan grupla polis arasında yaşanan arbedede bir kişi hayatını kaybetti, iki kişi yaralandı.

Haberin Devamı

İŞTE BİSMİL'DEKİ OLAYLARDAN GÖRÜNTÜLER / WEB TV 

BDP’nin desteklediÄŸi adaylardan bazılarının Yüksek Seçim Kurulu’nca (YSK) veto edilmesi üzerine baÅŸlayan protesto gösterileri dün can aldı. Diyarbakır Bismil’de 1 kiÅŸi öldü, 2 kiÅŸi yaralandı. Silopi ve Nusaybin’de de 4’ü çocuk 5 kiÅŸi yaralandı. Çocuklardan birinin durumu ağır. Â

Dün kentin Şentepe Mahallesi’nde toplanan bir grup, yasa dışı slogan atarak, yürüyüşe geçti. Polisin uyarısına rağmen yürüyüşe devam eden gruptan bazı kişiler, güvenlik güçlerine taş ve molotofkokteyli ile saldırdı. Bunun üzerine güvenlik güçleri gruba basınçlı su ve biber gazıyla müdahale etti. Olayda 26 yaşındaki İbrahim Oruç, Gültekin Kuşlu (26) ve Abdulkerim Gümüş (17) yaralandı. Yaralılar Bismil Devlet Hastanesi’nde yapılan ilk müdahalenin ardından Diyarbakır’daki hastanelere sevk edildi. Yaralılardan İbrahim Oruç yolda hayatını kaybetti. Yaralı Gültekin Kuşlu (26) Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, diğer yaralı Abdulkerim Gümüş (17) ise Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesin de tedavi altına alındı.

Diyarbakır dışında Van’ın Başkale, Hakkâri merkez ile Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca, Mardin’in Nusaybin ile Şırnak’ın Silopi ilçelerinde eylemcilerle polis çatıştı. Silopi, Cudi Mahallesi’ndeki olaylar sırasında ise bakkala gitmek üzere evinden çıkan 9 yaşındaki Zeliha Kesik, karnına isabet gaz bombasıyla yaralandı. İç kanama geçiren Kesik, tedavi altına alındı.

Allah Allah diyerek

Hakkâri’de BDP İl binası önünde bulunan Demokratik Çözüm Çadırı da polis tarafından kaldırılıp, içindekilerin çoğu gözaltına alındı. Öğle saatlerinde, sokak ve mahalle aralarından çıkan yüzleri poşilerle kapalı bazı göstericiler, banka şubelerine molotofkokteyli attı. 50 gösterici, tazyikli su sıkan bir zırhlı aracı, ’Allah Allah’ sesleriyle taşladı. Bu sırada da şiddetli bir dolu yağışı başladı ve göstericiler dağıldı.

Bir bebek ağır yaralı

Mardin, Nusaybin’de önceki gün çıkan olaylarda 2.5 yaşındaki Yekbun Baran, 12 yaşındaki Bilal Asman yüzüne gaz bombası isabet etmesi sonucu, 14 yaşındaki Hamdullah Eldemirci kafasına plastik mermi isabet etmesi sonucu ve BDP ilçe meclis üyesi Hasan Bozkurt’un ise sırtına gaz bombası isabet etmesi sonucu yaralandığı açıklandı. Beyin ameliyatına alınan, ağır yaralı Yekbun Baran’ın hayati tehlikesi sürüyor.

Polisle savaÅŸ

Bismil’de bir kişinin öldürülmesinin ardından olaylar tırmandı. Göstericilerle polis arasındaki kovalamaca ilçenin tamamına yayıldı. Polis göstericilerin taşlı saldırısına tazyikli su ve biber gazıyla karşılık verdi.

Gaza karşı limon

Dİyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la birlikte Bismil’e gitti. Gaz bombasından etkilenen Baydemir’e limonla müdahale edildi.

Haberin Devamı

Gözaltındakiler parti binasına

Haberin Devamı

DİYARBAKIR’da BDP il binası önünde toplanan ve aralarında Emine Ayna ve Osman Baydemir’in de bulunduğu kalabalık, açıklamanın ardından yürümek istedi. Çevik Kuvvet’in önlem alması üzerine, belediyenin üzerinde PKK flamaları asılan kepçe ve kamyonları, polis ve kalabalık arasına barikat oluşturdu. Bu sırada göstericiler polise taş ve molotofkokteyli attı. Polisin müdahalesiyle büyüyen olay sırasında iş makineleri polislerin üzerine sürüldü. İş makinelerinin camlarını taş ve copla kıran polisi, araç lastiklerini ise bıçaklarla patlattı. Polis, olaylar sırasında gözaltına aldığı çok sayıda BDP’liyi, 200 metre mesafedeki AK Parti İl Başkanlığı binasına götürdü. Gözaltına alınan göstericiler buradan emniyete sevk edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!