Birlik için ilk adım

Güncelleme Tarihi:

Birlik için ilk adım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

DYP Başkanlık Divanı, ‘‘merkez sağın birleştirilmesi’’ gündemiyle toplandı. Çiller, ANAP'la blok hareket edilmesi için çalışma başlatılmasını isteyerek, birleşme konusunda ilk adımı attı.

Oyları yüzde 12'lere düşen DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, seçmenin merkez sağı cezalandırdığını belirterek, sağda birlik için ilk adımını dün attı. ‘‘Merkez sağın birleştirilmesi için her türlü katkıyı yapalım’’ diyen Çiller, ANAP'la bütünleşmek veya Meclis'te blok halinde birlikte hareketi sağlamak için kurmaylarına görüşmelerin başlatılması talimatını verdi.

Çiller, 18 Nisan yenilgisinden üç gün sonra partiye gelerek, basının karşısına çıktı. Son derece keyifsiz olduğu gözlenen Çiller, basın toplantısının ardından gündemi, ‘Merkez sağın birleştirilmesi’ olarak belirlenen Başkanlık Divanı'nı topladı. Çiller, iki saat süren toplantıda, önündeki en büyük görevi merkez sağı birleştirmek olarak açıkladı. Çiller, ANAP'la öncelikle kurmaylar düzeyinde temas kurulması talimatı verdi. Çiller, ‘‘ANAP'la her türlü zeminde ortak hareket edilmesi’’ için altyapının hazırlanmasını istedi. Çiller, Meclis çalışmalarında da ANAP'la karşılıklı uzlaşma sağlanmasını ve birlikte hareket edilmesi gerektiğini savunarak, ‘ANAP’la blok hareket etme' kararı alınması için çalışma başlatılmasını istedi.

BİRLEŞME KAÇINILMAZ

Çiller, ANAP ve DYP'nin birleşmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtirken, bundan sonraki seçime iki partinin bütünleşerek girmesi gerektiğinin de altını çizdi. Çiller, Almanya ve Fransa'daki partilerin birleşme sürecine ilişkin incelemeler yaptığını da bildirdi.

Başkanlık Divanı toplantısında hükümet formülasyonları ikinci plana atıldı ve ilk iş olarak merkez sağın birliğinin tesis edilmesi savunuldu. DYP'li bir kurmay, ‘‘Bundan sonraki işimiz her iki partinin tabanlarının ve tavanlarının birbirlerine yaklaştırılması ve orta vadede iki partinin aynı çatı altında toplanmasıdır’’ dedi.

Çiller, bugünden itibaren milletvekillerini gruplar halinde kabul ederek, merkez sağın birleştirilmesi konusundaki görüşlerini alacak.

ALMANYA VE FRANSA ÖRNEKLERİ

Çiller, şöyle devam etti:

‘‘Milletin isteği doğrultusunda bu yeni arayış ortaya konulacaktır. Millet sağın bütünleşmesi mesajını veriyor. Geçen sefer de verdi, şimdi daha belirgin verdi. Şimdi başka ülkelerin yaptıklarına bakmak lazım. Bugün düşünmemiz gereken şey, Türkiye için bir bütünleşme programının nasıl yapılması gerektiğidir. Sağı tek çatı altında toplamak için gerekli olanı düşünmek lazım.’’

Çiller, ‘‘Merkez sağ hangi çatı altında birleşmeli ve siz genel başkanlık konusunda özveriye hazır mısınız?’’ sorusuna ise, ‘‘Radikal olmayan sağın güçlenmesi için tek bir parti altında birleşilmeyebilir, Fransa ve Almanya bunu ortaya koymuştur. Siyaset ve kurumlar doğruları yapmazsa demokrasinin çağdaş bir seviyeye çıkması zordur’’ dedi.

Çiller, seçimler öncesinde Mesut Yılmaz'a yaptığı anlaşma çağrısının hatırlatılması üzerine de, ‘‘Bu anlaşma iki taraf imzaladığı zaman gerçekçi olur. Oradaki öz, sağı bütünleştirmek için bir çabaydı’’ yanıtını verdi.

Ben de istifa etmiyorum

Seçim mağluplarından Çiller de istifa etmeyeceğini açıkladı. Seçim öncesi ANAP'ın üç puan önünde çıkmadığı takdirde istifaya hazır olduğunu söyleyen Çiller, Yılmaz imzası bulunmadığı için anlaşmanın geçersiz olduğunu öne sürdü. Çiller, istifası ile ilgili soruya da, ‘‘Bizim için tek bir oy bile kutsaldır. Bize oy verenlere ve partimize olan sorumluluğumuz devam edecektir. Hayır da şer de Allah'tandır’’ dedi. Çiller, ‘‘Kongreye giderek, güven tazelemeyi düşünüyor musunuz?’’ sorusuna ise ‘‘Bizim bu aşamada çok ciddi bir sorumluluğumuz var. Tek oy bile kutsaldır. Bundan sonra merkez sağı toplayarak katkıda bulunmak ve bu işi formülasyonları üzerine düşünmek için uğraşacağız’’ karşılığını verdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!