Birinci sınıf ihtişam

Güncelleme Tarihi:

Birinci sınıf ihtişam
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul’daki Kral Daireleri’nin hepsi de Boğaz manzaralarıyla dünyadaki benzerlerine fark atıyor

Yüzyılın son zirvesi AGİT sırasında bir kere daha flaş oldular. Kimi ağırlayacaklar, hangi lider için nasıl hazırlandılar gibi sorular, daha AGİT başlamadan çok önce sorulmaya başladı. Beş yıldızlı otellerin kral daireleri sözünü ettiğimiz. Her Kral Dairesi o otelin kimliğini, kişiliğini, geleneğini, konuk ağırlama anlayışını, zevkini yansıtıyor. İstanbul'un beş yıldızlı sekiz otelini dolaştık: Conrad, Hilton, Hyatt, Swiss, Ceylan, The Marmara, Four Seasons ve Çırağan. Kiminin kral dairesi minimal çizgileriyle çok şık; kimi antikaları, orijinal tablolarıyla ihtişamlı; kimi mobilyalarıyla iddialı... Ama hepsi de Boğaz manzaralarıyla dünyadaki benzerlerine fark atıyor.

HİLTON İlk gözağrısı

1955'te açılan Hilton, Türkiye'nin ilk beş yıldızlı oteli. Ülkemizin ilk göz ağrısı olduğu için yeri başka. Bu nedenle midir bilinmez, Kral Dairesi'nden girer girmez, kendimi evimde hissettim. Üstelik eşyaların tümü İngiltere'den getirildiği halde!

Kral Dairesi'nin günlüğü, bin 655 dolar artı KDV.

Jakuzisi olmayan tek Kral Dairesi Hilton'da. Ama olsun. Detaylar öyle incelikli ve şık ki.

Hilton'da 45 yıldır İstanbul'a gelip kalmayan ünlü yok gibi. Son zamanlarda Ricky Martin, İspanya ve Romanya Devlet Başkanları, İngiliz Dışişleri Bakanı, Michael Douglas, Ahmet Ertegün kalmış.

CONRAD İSTANBUL

Köpükler içinde Boğaz seyri

AGİT'ten sonra Başkan Clinton'ı ağırlayan oda olarak tarihe geçti. ABD Başkanı'nın rezervasyonu tam 7 ay önceden yapılmıştı. Clintonların ayrılışının ardından da birkaç gün personel dahil herkese kapalı tutuldu. ABD güvenliğinin donanımı ancak söküldü! Hatta bu dairenin Clinton için pencerelere takılan kurşun geçirmez camları da çıkartılıp götürüldü.

Conrad'ın Kral Dairesi 350 metrekare. İki oturma odası, iki yatak odası, mutfağı ve iki banyosu bulunuyor. Dekoru, klasik-modern karışımı. Oldukça sade. Özel zevk aramaya gerek yok. İşlevsel, gerektiği kadar. ‘‘Ayrıntı olan herşey lüzumsuzdur’’ mantığına göre, Amerikan Masco Home Furnishing tarafından dekore edilmiş. Eski görünümü verilmiş ahşaptan yatak, çok görkemli. Boğaz manzaralı dinlenme koltuğu, ‘‘gel, uzan’’ diye çağırıyor. Zaten Clintonlar bunu çok kullanmışlar.

Jakuzili banyo odanın en muhteşem köşesi. Kızkulesi'nden Sarayburnu-Adalar'a kadar manzarası var. Tavandan tabana cam. Jakuzinin karşısında televizyon da var ama Boğaziçi dururken tv seyredilir mi bilmem... ‘‘Amerikalı’’ filmindeki jakuzili sahneler burada çekildi. Lale Mansur ve Şener Şen, senaryo gereği mi manzaradan mı bilinmez, jakuziden çıkmak bilmedi.

Geceliği 2 bin 500 dolar.

Amerikan otel zincirinden olan Conrad'ı tercih edenlerin başında Amerikalılar, ardından Türkler, İngilizler, Fransızlar ve İtalyanlar geliyor.

Benazir Butto, Madonna, Pavarotti, Spice Girls, Bon Jovi. Hillary ve Chelsea Clinton (Daha önce), Clinton Ailesi, Ursula Andress, Bo Derek, Kanada Devlet Başkanı ve eşi, Kanada delegasyonu, Tina Turner.

HYATT İSTANBUL

Güneşin rengi

Hyatt'ın Kral Dairesi'nin adı, Osmanlı Süiti. 240 metrekare. Adım atar atmaz insanı sarıp sarmalayan bir atmosfer. Odadaki mermerler insana güneşin renklerini anımsatıyor. Dekorasyon, eski Türk evleri benzeri olsa da ülkelerüstü, evrensel. Yerler mermer. Aynı renkteki oylumlu, yuvarlak hatlarıyla muhteşem sehpa da mermer. Tüm halılar Milas'tan. Tabloların tümü Türk ressamlardan. Antikalar ve saatler olağanüstü güzel. Birçok reklamcı ve fotoğraf sanatçısından büyük talep görüyor. Perdeler, aynalı ham ipekten. Dekorasyonu Atlanta menşeli bir şirket yapmış. Bir ay Türkiye'de kalıp yerel kültürü inceledikten sonra dekore etmişler. Mobilyalar yerli.

Beş yıldızlı oteller içinde Kral Dairesi'nde piyano bulunan tek otel bu. Kral Dairesi'nin günlük ücreti 2 bin 500 dolar artı KDV. Tacikistan, Kanada, Yunanistan, Belarus Devlet Başkanları ve Dışişleri Bakanları kaldı. Kral Dairesi'ni sırasıyla İngiliz, Alman, Amerikan, Türk ve Japonlar tercih ediyor.

ÇIRAĞAN PALACE HOTEL KEMPINSKI İSTANBUL

Sultanlara layık

Çırağan'da Kral Dairesi yok, Sultan Dairesi var! Öyle ya, bir zamanlar Çırağan Sarayı'nda sultanlar yaşamıştı. Sultan Dairesi'nin büyüklüğü de sultanlara layık: 458 metrekare. Yüksek duvarlar, büyüklüğü daha da etkileyici kılıyor. Boğazın menevişli sularını bu kadar yakından görmek, insanda melankoli yaratır gibi gelse de herkes bu fikirde olmayabiliyor. Mesela Hakan Uzan’la Yeşim Salkım evlendikleri gün gelmişler ve tam üç ay kalmışlar!

Sultan Dairesi'nde tonlarca ağırlıkta avizeler bulunuyor. Eşyaların tümü Türkiye'de üretilmiş. Tek parça oyma mermerden yapılan Türk hamamında çiniler de bulunuyor. Hamam dediğimize bakmayın, bal gibi jakuzi. Ama hamam dekoru içinde. Televizyonu bile var.

Sultan Dairesi'nin ücreti de ihtişamına yaraşır türden: 7 bin 500 dolar. Kimler kalmamış ki. Pavarotti, İspanya Kralı ve Kraliçe Sofia, merhum Ürdün Kralı Hüseyin ve Kraliçe Nur, Liza Minelli....

FOUR SEASONS

Eski hapishane

Tarihi Sultanahmet Cezaevi'nden bugünün Four Seasons'ına dönüşen otelin dekorunu, İçmimar Sinan Kafadar yapmış. Malzemelerin çoğu yerli. Halı, koltuk kumaşları, perdeler ve avizeler yurdışından. Yataklar Kanada'dan. Çarşaf ve yatak örtüleri İtalyan. Dekorda Kütahya çinileri de önemli yer tutuyor.

Tek iki katlı Kral Dairesi de bu otelde. Ahşap kirişlerin yer aldığı Kral Dairesi, eskiden cezaevi müdürünün odasıymış.

Four Seasons'un Kral Dairesi'nin günlüğü 2 bin dolar artı KDV.

Kral dairesini Amerikalı, Kanadalı, İngiliz, Fransız, Alman ve İtalyanlar tercih ediyor. Türkler fazla ilgi göstermiyor. Gorbaçov, Olivia Toscani kalan ünlülerden.

THE MARMARA İSTANBUL

Kaftanlı oda

The Marmara'nın Kral Dairesi, Amerikalı dekoratör Madam Anna Maria Veres tarafından dekore edilmiş. Salondaki kadife abajurları Veres çizmiş, özel olarak yaptırmış. Salonda, duvara monte edilmiş vitrinler içinde Osmanlı kaftanları bulunuyor. Işıkların tümü florasan. 180 metrekarelik Kral Dairesi'nin günlüğü bin dolar artı KDV. Otelin bu dairesinde Belçika Kralı, merhum Kral Hüseyin'in kızı, UNESCO Genel Başkanı, Elia Kazan, Mirelle Mathieu gibi isimler kalmış. Türk ve Türki politakıcıların da neredeseyse tümü.

SWISSOTEL İSTANBUL

Sade güzellik

Swissotel, AGİT'te 12 ülkeyi ağırladı. Otelde, Rusya, Fransa, Ermenistan, İtalya, Çek, İspanya, İsviçre, Avusturya'nın Devlet Başkanları kaldı. Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac'ın kaldığı Kral Dairesi'ndeyiz. Tam Chirac'ın gözüyle manzaraya dalmışken, Boğazdan geçen motorların sesinden rahatsız olduğunu, bu yüzden perdelere özel yalıtkanlar monte edildiğini öğreniyoruz. Oysa oda, muhteşem bir manzaraya sahip. Kral Dairesi, kesinlikle balayı için değil. İşadamları için dekore edilmiş. Bu nedenle Kral Dairesi'nde alabildiğine sade ama işlevsel, minimalist dekor tercih edilmiş.

Günlük ücreti 2 bin 500 dolar.

Otelin evsahibi Japonlar olsa da dekorda Japon izi yok gibi. Ama Kral Dairesi'nde kalanların içinde Japonlar ve Amerikalılar, ilk sırayı paylaşıyor. Necmettin Erbakan da bu Kral Dairesi'ni oldukça sık tercih edenlerden.

CEYLAN INTER-CONTINENTAL

Altın armatürler

Kral Dairesi'nde Türkler kalıyor. Jakuzi ve banyolarındaki armatürler Rolex marka altından. Jakuzi içindeki bu altın aksesuvarlar o kadar iri ki bele batmasını engellemek için tek çare, yoga yapar gibi yaslanmadan dik oturmak. Oturma ve yemek takımları İspanyol ve Alman firmalarının koleksiyonlarından alınarak birleştirilmiş. İşte sorun da bu birleşmeden kaynaklanıyor. Bana sorarsanız ortada bir uyumsuzluk var. Bir de yüzlerce nesne, antikalar, halılarla perdelerin desenleri, gözü fazlasıyla yoruyor.

Kral dairesinin günlük fiyatı 3 bin 500 dolar. Ceylan Otel, kimlerin kaldığını açıklamıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!