Birinci kuşak Sultanbeyli'li

Güncelleme Tarihi:

Birinci kuşak Sultanbeylili
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Refah Partisi'nin ilk gözağrısı Sultanbeyli'de FP hakimiyeti sürüyor. Yeni Başkan Yahya Karakaya 35 yaşında, Sultanbeyli'de büyümüş, genç bir politikacı. Eski başkan Ali Nabi Koçak dönemindeki tartışmaların yeniden yaşanmaması için çaba harcayacağını söylüyor.

Sultanbeyli Refah Partisi'nin belediyecilikteki ilk göz ağrısı. 1989 mahalli seçimlerinde burası, Refah Partisi'nin İstanbul'da belediye başkanlığı kazandığı tek beldeydi. Sultanbeyli 10 yıldır RP ve FP'li başkanlar tarafından yönetiliyor.

1957 yılında köy olan Sultanbeyli bugün kayıtdışı nüfusuyla birlikte 200 binden fazla insanın yaşadığı büyük bir ilçe. Sürekli göç alıyor. Artan nüfusla birlikte sorunlar da büyüyor.

Sultanbeyli'nin yeni başkanı Yahya Karakaya 35 yaşında, Erzurumlu. Üç yaşından bu yana Sultanbeyli'de yaşıyor. Sultanbeyli daha 60 hanelik bir köyken gelmişler.

Genç yaşta siyasete girmiş. Önce RP belde başkanlığı, daha sonra da RP ve FP ilçe başkanlığı yapmış. Konuşmalarıyla ve icraatlarıyla adından çokça söz ettiren eski belediye başkanı Ali Nabi Koçak döneminde de il genel meclisinde Sultanbeyli'yi temsil etmiş.

Karakaya, ‘‘Halkın içinden gelen bir insanım. Çocukluğum ve gençliğim bu ilçede geçti. Herkese yakınım. Toplumla içiçeyim’’ diyor. Sultanbeyli halkının kendisini 'Bizim Yahya' olarak tanıdığını söylüyor.

Ali Nabi Koçak'ın milletvekili adayı olması üzerine partisi tarafından başkan adayı gösterilen Karakaya, vatandaşın FP'li belediyelerden memnun olduğunu belirtiyor: ‘‘Sultanbeyli'ye on yıldır hizmet veriyoruz. Halk bu hizmetlerden memnun olduğu için yeniden görevi bize verdi.’’

Hálá susuz mahalle var

Sultanbeyli'nin yeni belediye başkanı, önceki dönemde yaşanan bazı tartışmaların ve yanlış anlaşılmaların yeniden yaşanmaması için çaba sarfettiklerini söylüyor:

‘‘Sultanbeyli halkına hizmet etmek için buradayız. İlçemizde 200 binin üzerinde insan yaşıyor. Vatandaşla bir sorunumuz yok. Büyüyen ve sorunları olan bir ilçede halka en iyi hizmeti nasıl verebilirizin derdindeyiz. Mazlum bir halkımız var. Ülkenin içinde bulunduğu ekenomik sıkıntılar da ortada. Belediye olarak atacağımız her adımı vatandaşımızı mağdur etmeden atmaya özen göstereceğiz.’’

Başkan Karakaya, ilçenin acil olarak çözülmesi gereken sorunlarını da şöyle sıralıyor:

‘‘Hálá su olmayan mahallelerimiz var. Buralara su getirilecek. Okul ihtiyacı olan mahalleler var. Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak ilçemize birçok okul kazandırdık. Bunların sayısının artması gerekiyor. Fakiri çok bir ilçeyiz. İşsizlik had safhada. Bacasız sanayii teşvik edip, yeni iş sahaları açılmasına aracı olmak istiyoruz. Metropol (Büyükşehire bağlı) ilçe olmak istiyoruz. Bu konuda ilçemizdeki sivil kuruluşlarla birlikte mücadele vereceğiz.’’

Başkan Karakaya, E-6 karayolundan Sultanbeyli'ye mutlaka giriş-çıkış verilmesi gerektiğini vurguluyor:

‘‘Bu konu daha öncede gündeme geldi. Ancak verilen sözler tutulmadı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Sultanbeyli halkının talebine kulak vermelidir. Memleketinden gelen ya da memleketine giden vatandaşlar otobüse binebilmek için 40 kilometre yol gitmek zorunda kalıyorlar. Taksiye verdiği para otobüs biletine verdiği paradan fazla tutuyor. Halka yazık oluyor. Yeni hükümetin bu konuda duyarlı olacağına inanıyorum. Bu hizmeti kim yaparsa onları alkışlamaya hazırız.’’

Başkan neler vaad ediyor?

Büyükşehir'in özellikle İSKİ'nin ilçemizde yatırımları var. Bunun sürmesini istiyoruz. İGDAŞ çalışmalara başladı. İlçemizde doğalgazın yaygınlaşması için çaba göstereceğiz.

Altyapı çalışmalarıyla birlikte imar çalışmaları da yapılacak.

İlçeyi baştan başa kuşatan Fatih Bulvarı'nı trafiğe kapatıp, halkın rahatça gezip, dinlenebileceği bir cadde haline dönüştüreceğiz.

Aydost dağını Orman Bakanlığı'ndan isteyip, mesire alanı olarak düzenleyip, Sultanbeyli ve İstanbul halkının hizmetine sunmak istiyoruz.

Gölet projemizi en kısa zamanda başlatacağız. İlçemizin ortasındaki bu güzelliği halkın istifadesine açacağız.

İlçemizin metropol belediye olması için mücadele edeceğiz.

E-5 karayolundan Sultanbeyli'ye giriş-çıkış sağlanması için hükümet nezdinde çalışacağız.

Okul ve su ihtiyacını karşılamaya uğraşacağız.

60 hanelik köyden 200 binlik ilçeye

Sultanbeyli, 1957 yılına kadar göçmen vatandaşların yaşadığı, birkaç evden ibaret küçük bir köydü. Nüfusun artmasıyla birlikte önce köy olan Sultanbeyli, 1987 yılında da belde oldu. 1989 yılında yapılan mahalli seçimlerde Refah Partisi İstanbul'daki ilk belediye başkanlığını Sultanbeyli'de kazandı.

Büyük bir nüfus patlaması yaşayan ilçe 1992 yılında ilçe oldu. 24 bin dönüm üzerine kurulu olan ilçe, 15 mahalle, 2 bin sokak ve 800 caddeden oluşuyor. Son sayıma göre resmi nüfusu 144 bin 500. Ancak Sultanbeyli'de kayıt dışı nüfus oldukça fazla. Yetkililerin ifadesine göre Sultanbeyli'nin nüfusu 200 bini aşmış durumda. İlçe her gün göç almaya devam ediyor. İlçedeki seçmen sayısı ise 77 bin 282. 10 yıllık geçmişi olan Sultanbeyli Belediyesi'nde 181 memur toplam 408 personel çalışıyor. 4.5 trilyon bütçesi olan belediye her ay 130 milyar lira personel maaşı ödüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!